Μίνι Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό

O επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε την φιλόξενη στάση της Άνγκελα Μέρκελ προς τους μετανάστες, την Παρασκευή, πριν από την μίνι-σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Κυριακή για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τα σχόλια του Γιούνκερ ήρθαν τη στιγμή που η Σλοβενία προειδοποίησε ότι μπορεί να χτίσει τον τελευταίο φράχτη στα σύνορα της Ευρώπης για να ανακόψει την προσφυγική κρίση, αν δεν λάβει περισσότερη βοήθεια από τη σύνοδο κορυφής.

Η εχθρότητα προς την ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών στην Ευρώπη αυξάνεται, με τη Γερμανία την Πέμπτη να αντιμετωπίζει ένα κύμα εξτρεμιστικών υποθέσεων ενάντια σε καταφύγια προσφύγων και τη σουηδική αστυνομία να δηλώνει ότι μια επίθεση με σπαθί σε ένα σχολείο με πολλούς μαθητές μετανάστες είχε ρατσιστικά κίνητρα. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες - πάνω από 670.000 έρχονται στην Ευρώπη φέτος, κυρίως ξεφεύγοντας από τη βία στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν - θέλουν να πάνε στη Γερμανία, την οικονομική δύναμη της ΕΕ. Η πολιτική ανοικτών θυρών της Καγκελαρίου Μέρκελ αντιμετωπίζει αντίδραση, καθώς η Γερμανία προετοιμάζεται για αιτήσεις ασύλου που μπορεί να φτάσουν και το ένα εκατομμύριο το τρέχον έτος.

Ο Γιούνκερ πάντως επαίνεσε τη Μέρκελ, λέγοντας: «Εκτιμώ πάρα πολύ ότι η καγκελάριος δεν αλλάζει πορεία, λόγω των δημοσκοπήσεων». «Δεν είναι θέμα της βραχυπρόθεσμης δημοτικότητας, αλλά η ίδια η ουσία της πολιτικής» είπε ο Γιούνκερ εν όψει της συνόδου. Σε ένα σημάδι της αυξανόμενης ανησυχίας στη Γερμανία, η αστυνομία συνέλαβε 13 μέλη ενός ακροδεξιού κινήματος στη νότια πόλη του Βαμβέργη, ύποπτους για τον σχεδιασμό εμπρηστικών επιθέσεων σε δύο σπίτια μεταναστών, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Η Σουηδία είναι άλλος κορυφαίος προορισμός της ΕΕ για τους αιτούντες άσυλο και η αστυνομία είπε ότι ο δράστης που σκότωσε δύο άτομα σε ένα σχολείο στη νοτιοδυτική πόλη Τρολχάταν είχε «φυλετικά κίνητρα». Το συμπέρασμα αυτό βασίζεται στην «ενδυμασία και τη συμπεριφορά του στη σκηνή τους εγκλήματος», σύμφωνα με την αστυνομία.

Η σύνοδος κορυφής της Κυριακής στις Βρυξέλλες θα συγκεντρώσει τους ηγέτες της ΠΓΔΜ και της Σερβίας, μαζί με τους ηγέτες των οκτώ από τις 28 χώρες της ΕΕ ( Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβενία). «Οι τελευταίες εβδομάδες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει εθνική λύση στο πρόβλημα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Μόνο μια ευρωπαϊκή συλλογική διασυνοριακή προσέγγιση που βασίζεται στη συνεργασία μπορεί να πετύχει».

Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης στη Γερμανία, ο Γιούνκερ συνέταξε 16 προτάσεις για τις συνομιλίες της Κυριακής. Περιλαμβάνουν τη δέσμευση ότι καμία χώρα δεν θα αφήσει τους μετανάστες μέσα σε ένα όμορο κράτος χωρίς πρώτα να λάβει την έγκριση της γείτονος για να το πράξει. Επίσης, θα προωθήσει προτάσεις για την επιτάχυνση της απέλασης των μεταναστών που έχουν στερηθεί το άσυλο και θα ανακαλέσει το δικαίωμα του ασύλου σε ανθρώπους που δεν κατάθεσαν την αίτηση τους στο πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ όπου έφτασαν, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Frankfurter Allgemeine Zeitung και Der Spiegel.

Ενώ χιλιάδες άνθρωποι έρχονταν από την Κροατία την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσεράρ είπε ότι ελπίζει η σύνοδος της Κυριακής να φέρει λύσεις, αλλά δεν απέκλεισε και τη δημιουργία ενός φράγματος κατά μήκος των 670 χιλιομέτρων συνόρων με την Κροατία. «Εξετάζουμε αυτήν την επιλογή σοβαρά, αλλά αυτή τη στιγμή ... ακόμα αναζητούμε μια ευρωπαϊκή λύση», είπε ο Τσεράρ στην κρατική τηλεόραση αργά την Πέμπτη. Η Λιουμπλιάνα ζήτησε από τις Βρυξέλλες 140 εκατομμύρια ευρώ, την υποστήριξη της αστυνομίας και υλικοτεχνική υποστήριξη. «Αν την Κυριακή δεν έχουμε επαρκείς ελπίδες, αν δούμε ότι δεν υπάρχει βούληση για συνεργασία, τότε όλες οι δυνατότητες θα είναι διαθέσιμες, επειδή βλέπω ότι θα έχουμε μείνει μόνοι μας», δήλωσε ο Τσεράρ. Περισσότεροι από 47.500 άνθρωποι έχουν εισέλθει στο μικρό έθνος των Άλπεων, το οποίο έχει πληθυσμό μόλις δύο εκατομμύρια, από την 17η Οκτωβρίου, όταν η Βουδαπέστη έκλεισε τα σύνορά της με την Κροατία, μόλις ένα μήνα αφού έκλεισε και τα σύνορά της με τη Σερβία.

Εν τω μεταξύ, ένας γερμανικός νόμος για να καταστούν αυστηρότεροι οι κανόνες παροχής ασύλου δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της χώρας την Παρασκευή, ώστε να τεθεί σε ισχύ το Σάββατο, μια εβδομάδα νωρίτερα από το αναμενόμενο. Εκτός από την επιτάχυνση της απομάκρυνσης των ατόμων που θεωρείται ότι είναι οικονομικοί μετανάστες, ο νόμος θα περιορίσει το δικαίωμα πολιτικού ασύλου σε εξαιρετικές περιπτώσεις για τους υπηκόους από την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο.

Επιπλέον, τα πολλαπλά επιδόματα σε μετρητά που είναι διαθέσιμα σε αιτούντες άσυλο, ενώ οι υποθέσεις τους είναι υπό επεξεργασία, θα πρέπει να αντικατασταθούν από παροχές σε είδος, σε μια προσπάθεια να γίνει η Γερμανία ένας λιγότερο ελκυστικός προορισμός για τους μετανάστες.

yahoo.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα