Μια πρόταση για τις δημοτικές εκλογές που μπορεί να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό

18:54 3/9/2013 - Πηγή: Antinews

Μια πρόταση που είχε κάνει ο Αντώνης Σαμαράς πριν ακόμη γίνει αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, έρχεται στο προσκήνιο ενόψει των δημοτικών εκλογών. Πρόκειται για το σχέδιο αλλαγής του εκλογικού νόμου για τις συγκεκριμένες εκλογές το οποίο θα προβλέπει την κατάρτιση δύο ψηφοδελτίων, ενός με όλους τους υποψήφιους δημάρχους κι ενός με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, με αλφαβητική σειρά.

Δήμαρχοι θα εκλέγονται όσοι συγκεντρώνουν

το 42% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η εκλογική διαδικασία θα επαναλαμβάνεται τη δεύτερη Κυριακή, μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων. Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική.

Προϋπόθεση ώστε ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος να μετέχει στο νέο δημοτικό συμβούλιο θα είναι στον πρώτο γύρο των εκλογών να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 5%.

Το σχέδιο αυτό που ήδη έχει μπει στο τραπέζι, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς και ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκης ο οποίος μίλησε στο…. Κόκκινο, το ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είπε: «Είναι σκέψεις του Πρωθυπουργού τις οποίες επεξεργαζόμαστε προκειμένου στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες να μπορούν να επιλέξουν τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους που επιθυμούν εκτός κομματικών πλαισίων με απλή αναλογική. Ειδικά για τους δημοτικούς συμβούλους οι δημότες θα μπορούν να ψηφίσουν υποψηφίους που τους θεωρούν άξιους και ικανούς από διαφορετικούς συνδυασμούς. Δηλαδή για πρώτη φορά δεν θα είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν πρόσωπα από μία μόνο παράταξη».

Και εξηγώντας περαιτέρω ανέφερε: «Για παράδειγμα, μία ενιαία λίστα όπου θα μπορεί κάποιος πολίτης να επιλέξει ικανούς ανθρώπους όχι μόνο από το Α κόμμα, αλλά και από το Β κόμμα ή άλλα κόμματα. Δεν υπάρχουν ικανοί άνθρωποι που χαίρουν της εκτιμήσεως της τοπικής κοινωνίας από όλες τις παρατάξεις; Γιατί να μην μπορεί κανείς να επιλέξει από την Α παράταξη, από τη Β παράταξη και να φτιάξει ένα δημοτικό συμβούλιο το οποίο κατά την κρίση του και την γνώμη του θα έχει τους καλύτερους;».

«Αντιλαμβάνομαι ότι ο Δήμαρχος θα θέλει να έχει την παράταξή του, οπότε θα μπορεί να φτιάξει το ψηφοδέλτιό του, θα μπορεί να πει “εγώ επιλέγω 20, 30, 40 συμπολίτες μου με τους οποίους επιλέγω να προχωρήσω και να κάνω αυτά τα πράγματα που ονειρεύομαι για το δήμο μου“. Να μπορεί να φτιάξει το ψηφοδέλτιό του, να είναι αναρτημένο παντού … αλλά την ώρα της ψηφοφορίας να είναι ενιαία η λίστα ώστε να έχεις τη δυνατότητα να πεις “ναι, αυτό το δήμαρχο θέλω, δεν συμφωνώ όμως ότι οι ικανοί που θα πρέπει να με εκπροσωπήσουν στο δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να είναι μόνο από μία παράταξη, θα μπορούν να είναι κι από άλλη“».

«Δεν έχει γίνει συζήτηση σε επίπεδο Αντώνη Σαμαρά- Ευάγγελου Βενιζέλου, άρα δεν υπάρχει τίποτα», σχολίαζαν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, αναφορικά με την υπό εξέταση αλλαγή του εκλογικού συστήματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια αξιοπρόσεκτη πρόταση που πρέπει να συζητηθεί σοβαρά διότι έχει όλα τα… φόντα να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Να μπουν στην πολιτική, και ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση, άξιοι άνθρωποι, που θα επιλέγονται από τους πολίτες απευθείας κι όχι σύμφωνα με τις επιλογές του δημάρχου.

Keywords
Τυχαία Θέματα