"Μετανιωμένος" ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων για την εξύβριση του Ομπάμα

15:59 6/9/2016 - Πηγή: Antinews

Ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε που είχε προγραμματιστεί για σήμερα στο Λάος, αφού ο πρόεδρος των Φιλιππίνων εξύβρισε τον Ομπάμα. Σήμερα, ο Ντουτέρτε έκανε μια δήλωση στην οποία εξέφρασε τη λύπη του για την βρισιά "που θεωρήθηκε ως μια προσωπική επίθεση κατά του προέδρου των ΗΠΑ". Είπε ότι για όλα φταίνε "ορισμένες ερωτήσεις δημοσιογράφων που προκάλεσαν ανησυχία και αγωνία".

Ο Ντουτέρτε είχε προειδοποιήσει τον

Ομπάμα να μην τον ρωτήσει για τις εξωδικαστικές δολοφονίες που σχετίζονται με την καταστολή των εμπόρων ναρκωτικών, μια υπόσχεση που τον οδήγησε στη νίκη στις προεδρικές εκλογές της χώρας τον Μάιο. "Είμαι πρόεδρος ενός κυρίαρχου κράτους και έχουμε πάψει εδώ και καιρό να είμαστε μια αποικία" δήλωσε ο Ντουτέρτε στους δημοσιογράφους πριν φύγει από τη χώρα του για το Λάος, όπου μαζί με τον Ομπάμα θα παραστούν στη συνεδρίαση της Ένωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

"Δεν έχω κανέναν αφέντη εκτός από τον λαό των Φιλιππίνων -απολύτως κανέναν" είπε σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν από το Associated Press. Απευθυνόμενος προφανώς στον Ομπάμα, πρόσθεσε: "Πρέπει να δείχνετε σεβασμό. Μην κάνετε μόνο ερωτήσεις". Και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μια βρισιά στην γλώσσα Ταγκαλόγκ που μπορεί να μεταφραστεί ως "πουτάνας γιε", πρόσθεσε: "Θα σε βρίσω σε αυτό το φόρουμ".

Ο Ομπάμα, ο οποίος ήταν στην Κίνα για την Ομάδα των 20 συνεδριάσεων, αναχώρησε τη Δευτέρα για το Λάος, που γίνεται ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέπτεται το έθνος. Είναι, επίσης, προγραμματιστεί να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Ασίας και να μιλήσει σε ένα φόρουμ με τους νέους.

Ο Ομπάμα είχε προγραμματίσει να συναντήσει τον Ντουτέρτε στο Λάος, αλλά ο Λευκός Οίκος δήλωσε νωρίς την Τρίτη ότι η συνάντηση είχε ακυρωθεί. "Σαφώς, αυτός είναι ένα πολύπλοκος τύπος", δήλωσε ο Ομπάμα τη Δευτέρα. "Θέλω πάντα να είμαι βέβαιος ότι θα έχω μια σύσκεψη που θα είναι παραγωγική". Ο Ντουτέρτε μετά την ακύρωση της συνάντησης φάνηκε να παίρνει έναν πιο ήπιο τόνο: "Ανυπομονούμε να την εξομάλυνση των διαφορών που προκύπτουν από τις εθνικές προτεραιότητες και αντιλήψεις, και εργαζόμαστε με αμοιβαία υπεύθυνο τρόπο και για τις δύο χώρες".

Τον περασμένο μήνα, ο ανώτατος αξιωματούχος της αστυνομίας των Φιλιππίνων Ρόναλντ ντελα Ρόσα, είπε σε μια ακρόαση της Γερουσίας ότι οι δολοφονίες από την αστυνομία και τους αυτόκλητους τιμωρούς στον πόλεμο της χώρας για τα ναρκωτικά είχαν εκτοξευθεί σε περίπου 1.800, μέσα σε επτά εβδομάδες από όταν ανέλαβε ο Ντουτέρτε, πρώην δήμαρχος της Νταβάο. Η δημόσια εικόνα του Ντουτέρτε χαρακτηρίζεται από χονδροειδείς λεκτικές εξάρσεις. Επιτέθηκε στους επικριτές του, απειλώντας να αποχωρήσει από τα Ηνωμένα Έθνη όταν εμπειρογνώμονες για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησαν να σταματήσει τις δολοφονίες. Ο ίδιος αστειεύτηκε για το βιασμό ενός αυστραλιανού ιεραπόστολου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του και εξύβρισε τον Πάπας Φραγκίσκο και τη συνοδεία του επειδή προκάλεσαν τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση στη Μανίλα, κατά την επίσκεψη του Πάπα στις Φιλιππίνες το 2015.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα