Μεταναστευτικό: Κοκορομαχίες ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και στο βάθος ολιγωρία

Κάτι τα μαργαριτάρια περί “εθελοντισμού” στο αλβανικό μέτωπο και στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, κάτι η ραστώνη του τριημέρου της εθνικής εορτής, ατόνισαν τα αντανακλαστικά της ελληνικής κυβέρνησης στις – ιδιαιτέρως σοβαρές – κατηγορίες Τσαβούσογλου προς τη χώρα μας, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα πυροβολεί και βουλιάζει λέμβους με μετανάστες και πρόσφυγες.

Κατηγορίες, διόλου υποτιμητικές, δεδομένου ότι η Άγκυρα, κατά την πάγια τακτική της, εδώ και δεκαετίες τις επικαλείται στους διεθνείς Οργανισμούς για να πλήξει την χώρα

μας. Κάτι που με τη σειρά του μπορεί να επιφέρει σοβαρότατες κυρώσεις σε βάρος της Ελλάδας. Εξάλλου, στο παρελθόν, η χώρα μας, μετά από παρόμοιους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, επανειλημμένως βρέθηκε στο στόχαστρο, όχι μόνον πανίσχυρων διεθνώς Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αλλά και διεθνών Οργανισμών.

Μειωμένα αντανακλαστικά

Τα αντανακλαστικά που επέδειξε η Αθήνα για μια ακόμη φορά αποδείχτηκαν καθυστερημένα. Κάτι που γεννά εύλογα ερωτηματικά περί της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των “κρίσεων” από τις αρμόδιες αρχές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την ανακοίνωσή του – απάντηση στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών με ιδιαιτέρως μεγάλη καθυστέρηση.

Όπως είναι γνωστό τις σχετικές απαράδεκτες δηλώσεις του έκανε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου νωρίς το απόγευμα της 26ης Οκτωβρίου 2019, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, Γιόζεφ Μάας, ο οποίος εκείνη την ημέρα επισκεπτόταν την Τουρκία.

Οι δηλώσεις του εκτιμάται ότι έγιναν περί τις 4:30 με 5 το απόγευμα, όπως εξάλλου φαίνεται και από την ανάρτηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στον προσωπικό λογαριασμό του, στο twitter.

Περί τις 7 το απόγευμα, ο γνωστός Τούρκος αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος που βρίσκεται στο εξωτερικό, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, προέβη σε ανάρτηση στο twitter γράφοντας τα όσα κατά της Ελλάδας δήλωσε ο Μ.Τσαβούσογλου.

Αμέσως μετά πήραν “φωτιά” τα ελληνικά διαδικτυακά Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία αντελήφθησαν την επίθεση Τσαβούσογλου στην Ελλάδα από τη σχετική ανάρτηση.

Τέσσερις ώρες μετά την ανάρτηση του Μποζκούρτ και περί τις έξι ώρες μετά τη συνέντευξη Τύπου του Τσαβούσογλου, στις έντεκα η ώρα τη νύκτα (!), το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιτέλους αντέδρασε.

Άραγε, ο πολιτικός προϊστάμενός του, Νίκος Δένδιας, είχε ενημερωθεί εγκαίρως για τις δηλώσεις Τσαβούσολου και καθυστέρησε να δώσει εντολές για απάντηση; Δεν είχε ενημερωθεί καθόλου; Κι’ αν έτσι συνέβη, ποιοι ευθύνονται; Τι περίμεναν στην κυβέρνηση; Να γίνει μεγάλο θέμα στα ελληνικά ΜΜΕ η δήλωση Τσαβούσογλου για να αντιδράσουν; Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, κάτι που επουδενί θέλουμε να πιστέψουμε, τότε η Αθήνα χορεύει στον επικοινωνιακό ρυθμό της υβριδικής προπαγάνδας που χτυπάει η Τουρκία.

Ανεξαρτήτως των πολιτικών ή υπηρεσιακών ευθυνών (ή και των δυο), τα καθυστερημένα αντανακλαστικά δεν είναι καθόλου καλό σημάδι ως προς την αξιολόγηση σοβαρών καταστάσεων για τη χώρα μας και την αποτελεσματική αντίδρασή της.

Κοκορομαχίες

Ενώ, όμως, η Αθήνα επεδείκνυε τα προβληματικά αντανακλαστικά της, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, αντίθετα, επιδίδονταν – με “συνέπεια” - σε σκληρό μικροκομματικό ροκ και κοκορομαχίες, με αφορμή τη δήλωση Τσαβούσογλου. Κοντολογίς, τα παλικάρια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ σφάζονταν στα πόδια του Τσαβούσογλου.

Βέβαια, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, όσο και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, καταδίκασαν τις δηλώσεις Τσαβούσογλου. Αυτό είναι το τυπικό σκέλος. Διότι στο ουσιαστικό και οι δύο, προφανώς επειδή είναι παντελώς άσχετοι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας, έκαναν τη μια χοντράδα κατόπιν της άλλης.

Να τους πούμε, πάντως, πως σε τέτοια “λεπτά” εθνικά θέματα που δεν χρίζουν μικροκομματικής εκμετάλλευσης, καλύτερα είναι να αφήνουν την αρμοδιότητα των δηλώσεων σε αυτούς που ξέρουν καλύτερα. Για παράδειγμα στο υπουργείο Εξωτερικών ή σε κάποιον τομεάρχη Εξωτερικών.

Σε ποια απίστευτη δήλωση, λοιπόν, προέβη ο Σ.Πέτσας, που αλείφει βούτυρο στο ψωμί του Τσαβούσογλου;

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, μίλησε - άκουσον, άκουσον - για το πρόσφατο περιστατικό του φερόμενου ως διεμβολισμού μιας λέμβου με πρόσφυγες από φουσκωτό σκάφος του Λιμενικού ανατολικά της Κω, με αποτέλεσμα αρκετοί να βρουν τραγικό θάνατο . Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά πως “ζητάμε παντού και στην Ευρώπη και στο εσωτερικό την κατανόηση όλων ότι, όταν αυξάνουμε τις περιπολίες αυξάνει στατιστικά και η πιθανότητα να έχουμε δυστυχώς θέματα όπως αυτό το τραγικό περιστατικό τις προηγούμενες ημέρες”.

Αν αυτά τα λέγει Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, τότε περιττεύει η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην Άγκυρα.

Επειδή, όμως, δεν αρκούσε το ολίσθημα Πέτσα, έσπευσε ο Α.Χαρίτσης να το ολοκληρώσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος της άγνοιας με τον Πέτσα, είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ: “Έχουν ή δεν έχουν τα στελέχη του Λιμενικού τα οποία μάλιστα πραγματοποιούν αυξημένες περιπολίες τις διαταγές να τηρούν τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για έρευνα και διάσωση βάσει του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου; Γιατί ανεβαίνει στατιστικά η πιθανότητα για θανάτους αντί να ανεβαίνει για διασώσεις όταν αυξάνονται οι περιπολίες; ”.

Μετά από αυτά τα ολισθήματα, φανταζόμαστε ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στέλνει ήδη με διπλωματικό κούριερ ανθοδέσμες στο μέγαρο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου.

Κατά τα λοιπά, τα όσα ακολούθησαν στην κοκορομαχία κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ, είναι μ’ άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Ο Σ.Πέτσας κατηγόρησε τον Α.Χαρίτση ότι ξύπνησε και “μετά από 24 ώρες θυμήθηκε να καταδικάσει τις δηλώσεις Τσαβούσογλου”, ότι “αφήνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρικυμία του και συνεχίζουμε με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο να φυλάσσουμε τα σύνορά μας και να σώζουμε ζωές ”.

Κίνδυνος

Άραγε, αντιλαμβάνονται, έστω και στοιχειωδώς στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση τι λέγουν;

Η Τουρκία συστηματικά, τις τελευταίες δεκαετίες, οπότε υπάρχει έξαρση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών, μονίμως προσπαθεί στα διεθνή φόρα να βάλει στο σκαμνί του κατηγορούμενου την Ελλάδα, επειδή, κατά τους ισχυρισμούς της Άγκυρας, κάνει “αποτροπή” λεμβών (προς τα νησιά) ή και πεζών (στον Έβρο).

Άπαντες γνωρίζουν ότι στο - όχι και τόσο μακρινό - παρελθόν βομβάρδιζε με βίντεο και φωτογραφίες από ελικόπτερά της, σκάφη του ελληνικού Λιμενικού που “εμπόδιζαν” πάνω στην οριογραμμή των θαλασσίων υδάτων των δυο χωρών το πέρασμα λεμβών. Το έκανε, δε, ακόμα και σε περιόδους με ομαλή ροή μεταναστών – προσφύγων, αρκετά πριν το “τσουνάμι” του 2015 και εντεύθεν. Τα ίδια έκανε και στην περίπτωση του Έβρου.

Κατόπιν, με αυτά τα “στοιχεία” κατέφευγε στους διεθνείς Οργανισμούς (ΟΗΕ, ΕΕ κ.λ.π.) και ζητούσε την καταδίκη της Ελλάδας. Ποιος; Η Άγκυρα, η οποία χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό - προσφυγικό, μεταξύ των άλλων, ως “όπλο” γεωπολιτικού εκβιασμού προς την Ελλάδα και την ΕΕ, και ευθύνεται για τους πνιγμούς δεκάδων μεταναστών και προσφύγων.

Ακόμα, λοιπόν, κι αν το ελληνικό Λιμενικό στην περίπτωση της Κω υπέπεσε σε βαρύτατο ολίσθημα, πρέπει να αποδοθούν ευθύνες εκεί που ανήκουν. Ουδόλως, όμως, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα πρέπει να αλείφουν βούτυρο στο ψωμί της Άγκυρας. Και το ξαναλέμε: Τα λόγια που εκφέρουν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των κομμάτων, και κυρίως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν απευθύνονται μόνο στο εσωτερικό της χώρας μας, αλλά καταγράφονται συστηματικά απέναντι και χρησιμοποιούνται σε διεθνείς Οργανισμούς.

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό που διαγράφεται με το μεταναστευτικό – προσφυγικό, η Αθήνα επιβάλλεται να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική, ειδικά τώρα που η αρμοδιότητα για το πρόβλημα αφαιρέθηκε από τους Χρυσοχοΐδη – Οικονόμου, μετά τα τελευταία επεισόδια στα νησιά, και έχει δοθεί στο υπουργείο Άμυνας, και στον υφυπουργό Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή.

Η Τουρκία περιμένει το χοντρό “λάθος” για να βγάλει στη σέντρα την Ελλάδα, η οποία, έως τώρα μπορεί να έχει καταγγελθεί από ΜΚΟ, όμως έχει αποφύγει την καταδίκη - “καμπάνα” από τους διεθνείς Οργανισμού. Και θα προβοκάρει συστηματικά τη χώρα μας για να πέσει στην παγίδα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα