Μεταναστευτικό: Η χειρότερη κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Μια νέα έκθεση που δημοσίευσε η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι ο αριθμός των προσφύγων που έχουν εκτοπισθεί βιαίως από τις εστίες τους έχει ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια -ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η οργάνωση απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να δεσμευτεί πλήρως για την ικανοποίηση των αναγκών επανεγκατάστασης των προσφύγων.

Η έκθεση, η οποία

έχει τίτλο «Η παγκόσμια κρίση των προσφύγων: μια συνωμοσία της παραμέλησης», υποστηρίζει ότι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κρίσης των προσφύγων υπήρξε μια «επαίσχυντη αποτυχία» και ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν έχουν κάνει καμία δέσμευση «για ουσιαστική διεθνή υποστήριξη» όσον αφορά την επιδείνωση των μεταναστευτικών κρίσεων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, την υποσαχάρια Αφρική, αλλά και τη Μεσόγειο. Η έκθεση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συριακή κρίση και ο μεγάλος αριθμός των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις μεταξύ του Isis και των κουρδικών δυνάμεων.

«Η κρίση προσφύγων είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις του 21ου αιώνα, αλλά η διεθνής κοινότητα έχει αποτύχει οικτρά μέχρι στιγμής», τόνισε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Σαλίλ Σετί, ζητώντας παράλληλα να μην αφεθούν στην τύχη τους οι χώρες που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος όπως η Τουρκία και ο Λίβανος. Συνολικά 50 εκατομμύρια πρόσφυγες αναζητούν διέξοδο από εμπόλεμες συγκρούσεις ή απειλητικές για τη ζωή τους συνθήκες: μόνο από τη Συρία έχουν προσπαθήσει να διαφύγουν 4 εκατομμύρια άνθρωποι και να αναζητήσουν διέξοδο στην Τουρκία, στον Λίβανο, στην Ιορδανία, στο Ιράκ και στην Αίγυπτο. Από τον νότο της Αφρικής, τον δρόμο της εξόδου έχουν πάρει τουλάχιστον 3 εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ οι θάνατοι στη Μεσόγειο αυξάνονται διαρκώς.

Το 2014 έχασαν τη ζωή τους 3.500 άτομα, στην προσπάθειά τους να βρεθούν στην Ευρώπη, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2015 ο αριθμός έχει ξεπεράσει τους 1.865. Η κατάσταση είναι δραματική στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, όπου το Σάββατο μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εμπόδιζαν το πέρασμα, ενώ από την άλλη πλευρά οι Τούρκοι συνοριοφύλακες τους απωθούσαν με μάνικες νερού. Τελικά η Τουρκία άνοιξε και πάλι τα σύνορά της και χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες εισήλθαν στο τουρκικό έδαφος.

Η κρίση απειλεί να εξελιχθεί σε αντικείμενο πολιτικής διαμάχης στους κόλπους της ΕΕ. Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης διαμαρτύρονται ότι ήδη έχουν μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα από την Ουκρανία, ενώ η Ουγγαρία απειλεί να κλείσει τα σύνορά της στους μετανάστες. Η μεγαλύτερη ένταση, όμως, προκλήθηκε μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, καθώς εκατοντάδες μετανάστες παρέμειναν αποκλεισμένοι στα σύνορα, με το Παρίσι να αρνείται να τους δεχτεί σε γαλλικό έδαφος.

Όπως προβλέπει η Συνθήκη του Σένγκεν, η ελεύθερη διασυνοριακή κίνηση επιτρέπεται εντός των περισσότερων χωρών της ΕΕ, αλλά η Γαλλία και άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Αυστρία, έχουν αυξήσει τους ελέγχους στους προερχόμενους από την Ιταλία μετανάστες, υποχρεώνοντας εκατοντάδες από αυτούς να επιστρέψουν στην Ιταλία. Ο Ματέο Ρέντσι προειδοποίησε την Κυριακή ότι αν δεν υπάρξει αλληλεγγύη προς την Ιταλία στο συγκεκριμένο ζήτημα, η χώρα του θα στραφεί σε ένα «σχέδιο Β», που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην Ευρώπη.

O Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Ιταλίας σχετικά με τις υποχρεώσεις της απέναντι στους μετανάστες και κάλεσε τη Ρώμη να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς περί χορήγησης ασύλου, ενώ προειδοποίησε ότι το Παρίσι θα συνεχίσει να τους υποχρεώνει να επιστρέψουν στο ιταλικό έδαφος. Η Κομισιόν καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να στείλουν πίσω στις πατρίδες τους τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο, σκληραίνοντας τη στάση της. Το 2014 επαναπατρίστηκε μόνο το 39% των μεταναστών στους οποίους δεν χορηγήθηκε άσυλο.

independent.co.uk, reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα