Μετά τις ανατινάξεις των αγωγών στη Βαλτική και της γέφυρας της Κριμαίας, η διεθνής ανησυχία στο κόκκινο (βίντεο)

Χοντραίνει επικίνδυνα το σκηνικό στο «ουκρανικό μέτωπο». Μετά τις πρόσφατες ανατινάξεις των αγωγών στη Βαλτική, τώρα ανατινάχθηκε και η γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία. Δύο στρατηγικής σημασίας κτυπήματα κατά της Ρωσίας που προκαλούν ανατριχίλα. Ειδικά αν υπάρξει απάντηση

Νωρίς τα ξημερώματα ανατινάχτηκε μέρος της μεγάλης γέφυρας που κατασκεύασε η Ρωσία το 2018, προκειμένου να υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στα ρωσικά

εδάφη και την Κριμαία, η οποία προσαρτήστηκε το 2014. Τότε ακόμη η Ρωσία δεν είχε καταλάβει την περιοχή της Χερσώνας και της Μαριούπολης, μέσω των οποίων η Κριμαία είχε οδική πρόσβαση στη Ρωσία.

Το Κίεβο είχε προειδοποιήσει πολλές φορές ότι θα πλήξει τη γέφυρα Κερτς της Κριμαίας. Έναν στρατηγικής σημασίας στόχο. Άγνωστο παραμένει εάν η ανατίναξη είναι έργο Ουκρανών ή συνεργασίας Δυτικών σαμποτέρ με Ουκρανούς και τεχνολογικά προωθημένα συστήματα της Δύσης. Όπως και να’ χει, την είδηση της ανατίναξης την υποδέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά το Κίεβο.

Μένει, επίσης, να φανεί εάν η ανατίναξη έγινε στο πλαίσιο στρατιωτικού σχεδιασμού, προκειμένου να ξεκινήσει κάποια ουκρανική επίθεση στην περιοχή Ζαπαρόζιε, όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη, υπό ρωσικό έλεγχο, ή στη Χερσώνα, όπως λέγεται.

Όπως και να’ χει, είναι ο δεύτερος στρατηγικής σημασίας στόχος μετά τις τρεις σειρές των αγωγών Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική, που αποτέλεσμα έχει να σταματήσει κάθε τροφοδοσία κυρίως της Γερμανίας με ρωσικό φυσικό αέριο. Πλήγματα στη Ρωσία που δείχνουν ασύμμετρο, υβριδικό πόλεμο.

Υβριδικός παγκόσμιος πόλεμος – Ενδεχόμενη ανατίναξη αγωγών και στη Μαύρη Θάλασσα, επηρεάζει άμεσα την Ελλάδα

Πρωτοφανή γεγονότα για τα δεδομένα του 21ου αιώνα, που δείχνουν ότι έχει ξεπεραστεί κάθε κόκκινη γραμμή σε αυτό τον πόλεμο που μαίνεται μέσα στην Ευρώπη. Κάτι που με τη σειρά του προκαλεί ανατριχίλα ως προς το τι μπορεί στο εξής να συμβεί. Διότι, εάν δεν υπάρξει ειρηνική εξέλιξη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και της διπλωματίας, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το χειρότερο.

Η έκρηξη

Επισήμως, έως τώρα, η Μόσχα κάνει λόγο για έκρηξη σε νταλίκα, την ώρα που περνούσε τη γέφυρα της Κριμαίας. Το ένα κομμάτι της γέφυρας είναι για αυτοκίνητα και νταλίκες και το άλλο για σιδηροδρόμους.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, σκοτώθηκαν δύο άτομα. Από ένα ΙΧ που βρισκόταν κοντά στο σημείο της έκρηξης. Βρέθηκε ο ιδιοκτήτης της νταλίκας, ο οποίος είναι από την πόλη Κρασνοντάρ της Ρωσίας. Ο οδηγός της νταλίκας, συγγενής του ιδιοκτήτη, ως όλα δείχνουν, είναι νεκρός. Φέρεται να είχε αναλάβει τη μεταφορά του φορτίου, μέσω παραγγελίας από το ίντερνετ. Άρα, πιθανότατα, δεν έχει καμία εμπλοκή στην ανατίναξη. Ενδεχομένως, το φορτίο να ήταν παγιδευμένο.

Ωστόσο, θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολο να συντονιστεί ένα κτύπημα – έκρηξη, την ώρα που κινείται μια νταλίκα ακριβώς τη στιγμή που περνάει ή βρίσκεται σιδηρόδρομος με καύσιμα σε παράλληλη θέση. Όπως φαίνεται στα βίντεο η έκρηξη στην κάτω γέφυρα σημειώθηκε την ώρα που στην πάνω γέφυρα βρισκόταν (εκινείτο) αμαξοστοιχία με καύσιμα.

Αν και επίσημα η ονομαζόμενη «Επιτροπή Ερευνών» στη Μόσχα κάνει λόγο για έκρηξη σε νταλίκα, αναλυτές και ειδικοί σε κατασκευές γεφυρών δεν αποκλείουν την πιθανότητα να είχε παγιδευτεί η γέφυρα με εκρηκτικά. Κάτι που φαίνεται πιο λογικό, αλλά παραπέμπει σε μια σύνθετη επιχείρηση οργανωμένη από Ειδικές Δυνάμεις, με ειδικό εξοπλισμό και συντονισμό με τεχνικά μέσα. Δεν αποκλείεται, βέβαια, και η παγίδευση της νταλίκας με εκρηκτικά και η ανατίναξή της με ηλεκτρονικά μέσα. Κάποιοι, πάντως, κάνουν λόγο και για επίθεση καμικάζι.

Μένει, επίσης, να φανεί εάν η ανατίναξη είναι σχέδιο αντιπερισπασμού, προκειμένου να εκδηλωθεί κάποια ουκρανική επίθεση σε άλλες περιοχές που έχει καταλάβει η Ρωσία. Να σημειωθεί ότι μέσω της γέφυρας τροφοδοτείται ολόκληρη η Κριμαία από τη Ρωσία, ενώ μεταφέρονται οπλισμός και στρατιωτικό προσωπικό.

Πάντως, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαήλ Ποντόλιακ, θεωρεί ότι η ανατίναξη ήταν έργο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Είπε, χαρακτηριστικά, ότι η νταλίκα που εξερράγη, εκινείτο προς την Κριμαία από την πλευρά της Ρωσίας, και ότι οι απαντήσεις για την έκρηξη θα πρέπει να αναζητηθούν στη Ρωσία.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η γέφυρα θα είναι και πάλι λειτουργική μέχρι το τέλος του μηνός. Προς το παρόν, η κυκλοφορία διεξάγεται, αλλά περιορισμένα, μόνο από τη μια λωρίδα αυτοκινήτων που δεν έχει καταστραφεί. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι και η σιδηροδρομική γραμμή θα είναι σύντομα λειτουργική.

Όπως και να’ χει ανατινάξεις στρατηγικών στόχων, όπως ο Nord Stream και η γέφυρα της Κριμαίας, δείχνουν ότι η κατάσταση στο «ουκρανικό μέτωπο» ξεφεύγει. Κάτι που αποτελεί κίνδυνο πρωτίστως για την Ευρώπη και συνολικά για την ανθρωπότητα.

The post Μετά τις ανατινάξεις των αγωγών στη Βαλτική και της γέφυρας της Κριμαίας, η διεθνής ανησυχία στο κόκκινο (βίντεο) appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα