Μετά από 34 ώρες αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στην Ύδρα

Μετά από 34 ώρες (η βλάβη επισήμως σύμφωνα με το ΔΕΔΔΗΕ ξεκίνησε στις 5 και 10 το πρωί της Κυριακής) αποκαταστάθηκε τελικά το πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση της Ύδρας.

Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του διαχειριστή του δικτύου, η βλάβη εντοπίστηκε τελικά όχι στο υποβρύχιο τμήμα της διασύνδεσης του νησιού αλλά στο χερσαίο και συγκεκριμένα στο Κρανίδι. Οι πρώτες πληροφορίες, που απομένει να διευκρινιστούν από την έρευνα που προφανώς θα ακολουθήσει, μιλούν για πρόβλημα που θα μπορούσε

να εντοπιστεί με έναν απλό οπτικό έλεγχο και να αποκατασταθεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό άλλωστε τεκμαίρεται και από το γεγονός ότι έχει υπάρξει αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης (ο διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς ΑΔΜΗΕ έχει ήδη κλείσει το διακόπτη και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία παροχή προς το νησί) δηλαδή δεν επιβεβαιώνεται το χειρότερο σενάριο που ήθελε να υπάρχει βλάβη στην υποβρύχια διασύνδεση, που θα σήμαινε ότι το πρόβλημα θα συνεχιζόταν.

Την ίδια στιγμή η Ύδρα μετρά τις πληγές της και οι επαγγελματίες τις ζημιές τους. Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί και η ιδιαιτερότητα του νησιού, στο οποίο δεν επιτρέπονται τα τροχοφόρα, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες να "στοκάρουν” μεγάλες ποσότητες προϊόντων. Ήδη ο Δήμος έχει διαμηνύσει ότι θα κινηθεί νομικά προκειμένου να αναζητήσει ευθύνες και αποζημίωση.

Το θέμα πάντως απασχολεί ήδη και την αντιπολίτευση, η οποία μιλά για ελλιπή συντήρηση του δικτύου, μειωμένες επενδύσεις και κακή κατάσταση των υποδομών, η οποία βρίσκεται πίσω από τα αλλεπάλληλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση των τελευταίων ημερών.

Χαρακτηριστική είναι η κοινή δήλωση του τομεάρχη ενέργειας της ΝΔ Κ. Σκρέκα και του αναπληρωτή τομεάρχη Κ. Κατσαφάδου, οι οποίοι μιλούν για σκοτάδι στο οποίο βρίσκεται το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας και χαρακτηρίζουν αδιανόητο στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν, ένα ολόκληρο νησί δίπλα στην ηπειρωτική Ελλάδα να μένει χωρίς ρεύμα και νερό για πάνω από 24 ώρες.

Ο τομέας ενέργειας της ΝΔ χαρακτηρίζει επίσης αδιανόητο ότι οι αρμόδιες αρχές αδυνατούν επί ώρες να δώσουν πειστικές εξηγήσεις, για το φαινόμενο που καταγράφηκε για 3η φορά μέσα σε 1,5 μήνα μετά τις αντίστοιχες διακοπές στον Άγιο Στέφανο και πρόσφατα σε ολόκληρη σχεδόν την Αττική.

Υπενθυμίζεται ότι προχωρά στην κατάθεση ερώτησης για το θέμα του μπλακ άουτ στην Ύδρα.

Όπως αναφέρει η κοινή δήλωση Σκρέκα – Κατσαφάδου "είναι προφανές ότι η κατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης της χώρας δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από τη σχεδόν τετραετή πια διαχείριση των ΔΕΚΟ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μια κυβέρνηση που, ως φαίνεται, ενδιαφέρεται μόνον για την επικοινωνιακή συγκάλυψη της ανικανότητάς της και κυρίως στην αποποίηση των ευθυνών της για την κατάρρευση των υποδομών της χώρας”.

Στην ερώτηση που καταθέτει η ΝΔ ζητούνται απαντήσεις και συγκεκριμένα:
1. Πού οφείλονται οι διαδοχικές και εντελώς απροσδόκητες διακοπές στην ηλεκτροδότηση και ποια μέτρα έχουν ληφθεί για να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα;

2. Για ποιο λόγο δεν πραγματοποιήθηκαν οι απαιτούμενοι έλεγχοι στις εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου για την αποφυγή των διακοπών ηλεκτροδότησης στην κορύφωση της τουριστικής σαιζόν με ανυπολόγιστες συνέπειες στα νοικοκυριά και στην οικονομία;

3. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις στους επαγγελματίες στην Αττική και στην Ύδρα από τα ξαφνικά Black Out; Προτίθεται η κυβέρνηση να τους αποζημιώσει για τις πιθανές οικονομικές ζημιές που υπέστησαν;

4. Πόσες μετακινήσεις προσωπικού και στελεχών έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία δύο χρόνια στον ΑΔΜΗΕ;"

Η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, "σε συνέχεια της μερικής αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης της Ύδρας από σήμερα το πρωί στις 11.00, αποκαταστάθηκε πλήρως η ηλεκτροδότηση σε ολόκληρο το νησί στις 15.10.

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αποκατέστησαν βλάβη που εντοπίστηκε στο Δίκτυο Μέσης Τάσης στη χερσαία σύνδεση του νησιού και έθεσαν σε λειτουργία το εφεδρικό καλώδιο της υποθαλάσσιας σύνδεσης του Δικτύου της Ύδρας με την ηπειρωτική χώρα, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες και στο κύριο υποθαλάσσιο καλώδιο.

Παράλληλα για λόγους ασφαλείας, μέχρι την ολοκλήρωση όλων των εργασιών και στην κύρια διασύνδεση, στο νησί παραμένουν Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη (Η/Ζ) συνολικής ισχύος 3 ΜW, διασφαλίζοντας την ενεργειακή αυτονομία της Ύδρας και την αδιάλειπτη ηλεκτροδότησή της.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητάει για μια ακόμη φορά συγνώμη για την ταλαιπωρία των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού”.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα