Μέρκελ: Σωτήρας ή βασανίστρια;

Σαν «Αυτοκράτειρα» παρουσιάζει την Μέρκελ το Spiegel

Μπορεί οι δημοσκοπήσεις εντός της Γερμανίας να δίνουν προβάδισμα στην Άνγκελα Μέρκελ, αλλά τέσσερις ευρωπαϊκές εφημερίδες αποφάσισαν να κάνουν μια διαφορετική δημοσκόπηση. Έτσι, η βρετανική

«Guardian», η γαλλική «Le Monde», η ισπανική «El Pais» και η ιταλική «La Stampa» ρώτησαν τους αναγνώστες τους τι πιστεύουν για την καγκελάριο. Περισσότεροι από 7.000 πολίτες εξέφρασαν τη γνώμη τους για τον ρόλο της Μέρκελ στην κρίση της ευρωζώνης. Και παρότι αυτές οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ενδεικτικές του εκλογικού αποτελέσματος, ούτε επιστημονικά τεκμηριωμένες, σαφέστατα δείχνουν τάσεις. Για άλλους, λοιπόν, η Μέρκελ είναι σωτήρας της Ευρώπης και άλλοι θεωρούν ότι θα είμασταν πολύ καλύτερα χωρίς αυτήν.

Ιδού κάποιες ενδεικτικές απαντήσεις και τάσεις. Στην ισπανική εφημερίδα, οι απαντήσεις ήταν ως επί το πλείστον αρνητικές. «Η Μέρκελ προσπαθεί να μετατρέψει τη Νότια Ευρώπη σε μια φθηνή πηγή εργατικού δυναμικού, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και επαγγελματική ασφάλιση. Η καγκελάριος ερμηνεύει το ευρώ όπως τη βολεύει: άλλοτε ως ένα ενιαίο νόμισμα κι άλλοτε ως μια συνομοσπονδία νομισμάτων», σημειώνει ο Αλεχάντρο Χιμένεθ, ενώ η συμπατριώτισσά του Κάρεν Γκονσάλες υπογραμμίζει: «η Γερμανία επωφελήθηκε από την κρίση αυτή. Και αντί να αναλάβει να λύσει το πρόβλημα, προτίμησε να κάνει μια προχειροδουλειά, προκαλώντας οικονομική ασφυξία σε χώρες όπως η Ισπανία. Κάποια στιγμή όμως, αυτή η τακτική θα της γυρίσει μπούμερανγκ». «Η γερμανική ηγεσία κοιτάζει τα δικά της οικονομικά συμφέροντα εις βάρος όλων των υπολοίπων κρατών-μελών της ευρωζώνης. Κι αυτή ακριβώς η συμπεριφορά θα διαλύσει κάποια στιγμή την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνει με τη σειρά του ο ‘Ελληνας Ιωάννης Πελεγρίνης. Αντιθέτως, αρκετοί Ιταλοί αναγνώστες είναι θετικά διακείμενοι απέναντι στην γερμανίδα καγκελάριο. «Θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες απέναντι στη Γερμανία για τις δομικές αλλαγές που έκανε στην Ευρώπη», γράφει ο Λορέντζο Ιόριο, ενώ ο Ετζιο Νταλόκιο σημειώνει στο ιδιο μήκος κύματος πως «η Γερμανία αποτελεί υπόδειγμα οικονομικής και πολιτικής συγκρότησης. Δεν θα έπρεπε να μισούμε τους Γερμανούς, όπως κάνουν πολλοί Ιταλοί σήμερα, αλλά να παραδειγματιστούμε από αυτούς».

«Η Μέρκελ και η Γερμανία έχουν υποστηρίξει τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Η ηγεσία δεν είναι απαραίτητα η τέχνη του να είσαι 100% σωστός, αλλά η τέχνη του να είσαι ισχυρός και να παραμένεις στο προσκήνιο. Και η Γερμανία όλον αυτόν τον καιρό επέδειξε ηγετικές ικανότητες», επισημαίνει ο Βρετανός Ντάρεν Μιλς. Ο συμπατριώτης του Ρόμπερτ Λόου διαφωνεί μαζί του λέγοντας πως «η Γερμανία κατάφερε και έκανε ένα οικονομικό «πραξικόπημα» κατατροπώνοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πλέον έχει τον απόλυτο έλεγχο στην ευρωζώνη. Ακόμη και η Γαλλία, με την τεραστία οικονομία της και την διεθνή της επιρροή, έχει πλέον χάσει την ισχύ της απέναντι στη Γερμανία».

Υπήρξαν βέβαια και αυτοί που θεωρούν την Μέρκελ ως μια στυγνή πραγματίστρια, που βλέπει τα πράγματα υπό ένα γενικότερο πρίσμα. «Αν θεωρήσουμε πως υπάρχει ένα μηχάνημα έκτακτης ανάγκης που κατασκευάζει ηγέτες για την περίπτωση κρίσεων όπως τώρα, τότε η Μέρκελ είναι αποτέλεσμα ενός τέτοιου προγράμματος. Για τους Ευρωπαίους πολίτες φαίνεται πως δεν έχει κάποια ιδεολογία, πως είναι απλώς μια πραγματίστρια, χωρίς να κλίνει πολιτικά προς τα αριστερά ή τα δεξιά. Δεν παίρνει μεγάλα ρίσκα, αλλά είναι μια ήρεμη δύναμη», εκτιμά η Ολλανδή Ανούκ βαν ντεν Βάαλ. Ο γάλλος Ζακ Λεσίκ επιχειρεί μάλλον μια πιο διαλλακτική προσέγγιση: «Μάρκο ή ευρώ, η Γερμανία θέλει ένα ισχυρό νόμισμα, κάτι που δεν συμβαίνει με τους γείτονές της. Πέτυχε τον στόχο της και η Μέρκελ τώρα παίρνει το μερίδιό της. Είναι λάθος αυτοί επειδή ήταν ισχυροί κι εμείς σωστοί που ήμασταν αδύναμοι;»

http://www.theguardian.com/world/2013/sep/10/angel-merkel-saviour-or-tormentor

Keywords
Τυχαία Θέματα