Μέρκελ και Ολάντ «εναντίον» Κάμερον, εν όψει Brexit

Η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν στην ολοκλήρωση της ευρωζώνης, χωρίς την αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ, κάτι που αποτελεί πλήγμα για την εκστρατεία για το δημοψήφισμα του Ντέιβιντ Κάμερον. Παρακάμπτοντας τα αιτήματα της Βρετανίας να επαναδιαπραγματευθούν τη Συνθήκη της Λισαβόνας και τη θέση της Βρετανίας στην ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ

και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπέγραψαν συμφωνία, με στόχο τη διαμόρφωση μιας αυστηρότερης πολιτικής ένωσης μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, εντός των πλαισίων της ισχύουσας Συνθήκης.

Οι γαλλογερμανικές προτάσεις θα τεθούν στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες τον επόμενο μήνα, όπου ο Κάμερον θα παρουσιάσει τη λίστα με τις αλλαγές που απαιτούνται για να κερδίσει την υποστήριξη και να διατηρήσει τη Βρετανία στην ΕΕ.

Η γαλλο-γερμανική συμφωνία, που αποκάλυψε η εφημερίδα Le Monde, ζητά μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη σε τέσσερις τομείς «που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο των ισχυουσών συνθηκών κατά τα επόμενα χρόνια». Ο Κάμερον έχει επανειλημμένα ζητήσει την αναθεώρηση των συνθηκών ώστε η ολοκλήρωση της ευρωζώνη να είναι πιο στενή, παρέχοντας παράλληλα στη Βρετανία την ευκαιρία να αναμορφώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ και να πετύχει τον επαναπατρισμό εξουσιών από τις Βρυξέλλες.

Μέλη της ΕΕ και ανώτεροι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες έχουν επανειλημμένα εκφράσει την απροθυμία τους να αναθεωρήσουν τη Συνθήκη της Λισαβόνας, το θεμελιώδες συνταγματικό έγγραφο της ΕΕ. Η γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία, που αναμένεται να εγκριθεί από την σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, θα κλείσει οριστικά την πόρτα στην επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης.

Η κίνηση από το Βερολίνο και το Παρίσι ήρθε σε μια χρονική στιγμή που ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι έτοιμος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους και τους Γερμανούς, την Πέμπτη και την Παρασκευή. Ο Κάμερον θα έχει μια πολυάσχολη εβδομάδα για την εκστρατεία σχετικά με το δημοψήφισμα. Τη Δευτέρα το βράδυ, φιλοξένησε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο Τσέκερς (την εξοχική του κατοικία), αρχίζοντας μια επίθεση γοητείας κατά την οποία θα συναντήσει πέντε Ευρωπαίους ηγέτες. Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι ο Κάμερον έδειξε στον Γιούνκερ την κατοικία και τους κήπους και στη συνέχεια δείπνησαν. «Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι Βρετανοί δεν είναι ευχαριστημένοι με το status quo και πιστεύουν ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει, προκειμένου να αντιμετωπίσει καλύτερα τις ανησυχίες τους» είπε ο εκπρόσωπος.

«Ο Γιούνκερ επανέλαβε ότι ήθελε να βρει μια δίκαιη συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο και θα επιδιώξει να βοηθήσει. Μίλησαν αρκετά για το θέμα, επιχειρώντας να βρουν μια λύση. Συμφώνησαν ότι θα χρειαστούν περισσότερες συζητήσεις, μεταξύ άλλων και με άλλους ηγέτες, σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσουν. Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου θα παίξει έναν δευτερεύον ρόλο, αν και σημαντικό, στις διαπραγματεύσεις, η έκβαση των οποίων θα αποφασιστεί τελικά από τους εθνικούς ηγέτες.

Την Πέμπτη, μια ημέρα μετά το άνοιγμα του κοινοβουλίου, ο Κάμερον θα μεταβεί στην Ευρώπη για να συναντήσει την πρωθυπουργό της Δανίας, Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ στην Κοπεγχάγη, τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στη Χάγη και τον Ολάντ στο Παρίσι. Την επόμενη μέρα θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Πολωνίας Εύα Κόπατς στη Βαρσοβία και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Βερολίνο για να δει τη Μέρκελ. Στόχος του είναι να μιλήσει με όλους τους άλλους ηγέτες των κρατών-μελών πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.

Το γαλλο-γερμανικό σύμφωνο, που «έκλεισε» στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης χρέους, ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ στη Λετονία και στάλθηκε στον Γιούνκερ το Σαββατοκύριακο, ανέφερε η «Le Monde». Η σύνοδος κορυφής στη Ρίγα την περασμένη Παρασκευή ήταν η πρώτη ευκαιρία του Κάμερον μετά την επανεκλογή του, να παρουσιάσει τις ιδέες του στους ηγέτες της ΕΕ. Αλλά φαίνεται ότι η Μέρκελ και ο Ολάντ είχαν σημαντικότερα πράγματα για να ασχοληθούν. Ο Γιούνκερ προετοιμάζει τις πολιτικές επιλογές για τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, όσον αφορά τον τρόπο ολοκλήρωσης της ευρωζώνης δημοσιονομικά και πολιτικά, καθώς αγωνίζεται να βγει από τα πέντε και πλέον χρόνια κρίσης. Οι γαλλογερμανικές προτάσεις είναι πιθανόν να «δείξουν» την κατεύθυνση των πολιτικών αυτών. Αναφέρονται σε οικονομική, δημοσιονομική και κοινωνική σύγκλιση, συνδυάζοντας τη γερμανική επιμονή για νομισματική σταθερότητα με τις γαλλικές απαιτήσεις για μεγαλύτερες επενδύσεις.

«Τα πρόσθετα μέτρα είναι αναγκαία για να εξετάσουν το πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο, τα κοινά μέσα και τη νομική βάση (της ευρωζώνης)» από το τέλος του επόμενου έτους, αναφέρει το έγγραφο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Monde». Το 2017, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν γενικές εκλογές, κάτι που περιορίζει τις προοπτικές για τις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία. Η γαλλο-γερμανική πρόταση πολιτικής, αναφέρει η Le Monde, «δείχνει ότι οι Γάλλοι και οι Γερμανοί ηγέτες δεν έχουν πολλά κοινά με τον Ντέιβιντ Κάμερον».

Ο Κάμερον και ο Γιούνκερ δεν έχουν μια εύκολη σχέση. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν αντίθετο με τον διορισμό του Γιούνκερ στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όταν οι άλλοι ηγέτες της ΕΕ υπερψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία τον Γιούνκερ τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ο Κάμερον χαρακτήρισε την απόφαση τους «σοβαρό λάθος» και «παρασκηνιακή συμφωνία».

Η δέσμευση του Κάμερον για δημοψήφισμα πριν από το τέλος του 2017 όσον αφορά την ένταξη της Βρετανίας στην ΕΕ ήταν ένα βασικό στοιχείο τους προεκλογικού αγώνα του Συντηρητικού κόμματος. Ο Κάμερον έχει υποσχεθεί να εξασφαλίσει μια καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία στην ΕΕ πριν από την εκστρατεία για τη συνέχιση της συμμετοχής της Βρετανίας.

Το νομοσχέδιο του δημοψηφίσματος για την ΕΕ, το οποίο θα ανακοινωθεί μετά την ομιλία της Βασίλισσας, την Τετάρτη, θα καταστήσει σαφές ότι δικαιούνται να ψηφίσουν αυτοί που ψήφισαν και στις γενικές εκλογές, δηλαδή ενήλικοι άνω των 18 ετών, πολίτες της Ιρλανδίας και της Κοινοπολιτείας που κατοικούν στην Ηνωμένο Βασίλειο και Βρετανοί πολίτες που έχουν ζήσει στο εξωτερικό για λιγότερο από 15 χρόνια. Η Ντάουνινγκ Στριτ δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με τις διαρροές, αλλά επισήμανε τη δήλωση που έκανε ο Κάμερον σχετικά με το χρονοδιάγραμμά του για επαναδιαπραγμάτευση, κατά τη σύνοδο κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στη Ρίγα την περασμένη Παρασκευή.

«Θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα –τη μία μέρα θα ακούτε ότι αυτό είναι δυνατό, την επόμενη μέρα ότι κάτι άλλο είναι αδύνατο», είπε. «Αλλά ένα πράγμα μέσα σε όλα αυτά θα είναι σταθερό και αυτό είναι η αποφασιστικότητά μου να παραδώσω στον βρετανικό λαό τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να έχουν μια καλή επιλογή σε αυτό το δημοψήφισμα που θα κάνουμε: ένα δημοψήφισμα ‘μέσα-έξω’ πριν από το τέλος του 2017, που θα είναι σταθερό».

theguardian

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα