Μερική διακοπή της λειτουργία της αμερικανικής κυβέρνησης

Μερική διακοπή της λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης διέταξε η Υπηρεσία Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, για πρώτη φορά μέσα σε 17 χρόνια, ελλείψει συμφωνίας στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ. «Η αμερικανική κυβέρνηση κλείνει», μεταδίδει το CNN, το οποίο τονίζει ότι δύο πλευρές διαφώνησαν έντονα και επέρριψαν ευθύνες εκατέρωθεν για την καθυστέρηση στις συζητήσεις για το νομοσχέδιο του Ομπάμα (Obamacare). Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία των παρατηρητών αλλά

και των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, επιρρίπτει τις ευθύνες στους Ρεπουμπλικάνους, όπως συνέβη και με τη διακοπή του 1996.

Περισσότεροι από 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα τεθούν από σήμερα το πρωί σε υποχρεωτική αργία. Το δυναμικό των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα μειωθεί στο μίνιμουμ, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει στο 5% του συνολικού τους δυναμικού. Η Γερουσία θα συνέλθει σήμερα για να απορρίψει και επισήμως την τελευταία πρόταση των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, μία πρόταση που παρουσιάστηκε λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας.
Το «κλείσιμο» της αμερικανικής κυβέρνησης άρχισε να γίνεται ολοένα και πιθανότερο τη νύχτα της Δευτέρας, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων γνώριζε ότι δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις απορρίψεις της Γερουσίας σε μία πρόταση που περιλαμβάνει διατάξεις που στοχεύουν στην αναβολή του Obamacare. Με ψήφους 54 κατά και 46 υπέρ, η Γερουσία όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, απέρριψε τις αλλαγές στο Obamacare και το έστειλε και πάλι πίσω στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση με το πιστόλι στον κρόταφο», δήλωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας Χάρι Ρέιντ.

Η αμερικανική κυβέρνηση περιορίστηκε στη διαπίστωση του αδιεξόδου ακριβώς τα μεσάνυχτα. Πριν από την εκπνοή της προθεσμίας αυτής, το Κογκρέσο όφειλε να έχει εγκρίνει τους πόρους που θα επέτρεπαν την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Όμως, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων, θέλοντας να πλήξουν το Obamacare, επέμειναν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών πρέπει να συνδεθεί με την καθυστέρηση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης, παρά τις εκκλήσεις των μετριοπαθών για την αποσύνδεση των δύο θεμάτων. Τελικά, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το νέο οικονομικό έτος.

Μήνυμα Ομπάμα

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς το ένστολο προσωπικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι θα παραμείνουν κανονικά στην υπηρεσία τους κατά τη διάρκεια της μερικής διακοπής, αλλά προειδοποίησε το πολιτικό προσωπικό του Πενταγώνου για πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις. «Γνωρίζω ότι οι ημέρες που έρχονται μπορεί να σημαίνουν περισσότερη αβεβαιότητα και πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις. Και γνωρίζω ότι αυτό έρχεται μετά από τις αδειοδοτήσεις που πολλοί από εσάς υποστήκατε ήδη το καλοκαίρι. Εσείς και οι οικογένειές σας αξίζετε κάτι περισσότερο από την δυσπραγία που παρακολουθούμε σήμερα στο Κογκρέσο», δήλωσε ο Ομπάμα.

reuters, cnn

Keywords
Τυχαία Θέματα