Μελλοθάνατος ο δράστης της επίθεσης στην αμερικανική πρεσβεία της Άγκυρας

13:44 2/2/2013 - Πηγή: Antinews

Την ταυτότητα του καμικάζι που χτύπησε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα αποκαλύπτει σήμερα,ο τουρκικός Τύπος . Πρόκειται για τον 40χρονο Ετζεβίτ Σανλί, πρώην απεργό πείνας και μέλος του ακροαριστερού κινήματος DHKP-C, ο οποίος είχε συμμετάσχει και σε παλαιότερες επιθέσεις.

Ο Σανλί πυροδότησε τα εκρηκτικά μέσα στο φυλάκιο ασφαλείας, στον περίβολο της πρεσβείας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί και ένας Τούρκος φρουρός, ενώ μια δημοσιογράφος τραυματίστηκε σοβαρά.

Ο καμικάζι είχε καταδικαστεί και φυλακιστεί με την κατηγορία της

«τρομοκρατίας» για την επίθεση με ρουκέτα εναντίον στρατιωτικής εγκατάστασης το 1997.

Απελευθερώθηκε το 2001, μετά την ομαδική απεργία πείνας στις τουρκικές φυλακές που έληξε με την αιματηρή επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας. Περίπου 20 κρατούμενοι, μέλη του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος/Μετώπου (DHKP-C) είχαν χάσει τη ζωή τους.

Το κίνημα έχει χαρακτηριστεί από την Τουρκία και άλλες χώρες τρομοκρατική οργάνωση και ευθύνεται για πολλές βίαιες πράξεις στην Τουρκία από τα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Ο καμικάζι υπέφερε από το σύνδρομο Wernicke-Korsakoff, μια νευρολογική νόσο που εμφανίζεται συχνά στους κρατούμενους απεργούς πείνας.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Milliyet και Vatan, αυτός ήταν και ο λόγος που επελέγη για την επίθεση, επειδή οι μέρες του «ήταν μετρημένες».

Η οργάνωση χρησιμοποιεί μαχητές της που είναι ετοιμοθάνατοι για αυτού του είδους τις επιθέσεις, γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Radikal.

Οι τουρκικές αρχές δεν έχουν προς το παρόν προχωρήσει σε καμιά σύλληψη.

Μεγάλες επιχειρήσεις της τουρκικής αστυνομίας πραγματοποιούνται από τις 18 Ιανουαρίου εναντίον του DHKP-C και περίπου εκατό άνθρωποι έχουν συλληφθεί.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το κίνημα είναι πιθανόν να σχεδίασε την χθεσινή επίθεση ως αντίποινα για τις αστυνομικές επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, το προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη συνέστησε στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να επισκέπτονται τις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην Τουρκία μέχρι νεωτέρας, μετά την επίθεση αυτή.

“Το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται σε ταξίδι ή διαμένουν στην Τουρκία να επαγρυπνούν για την πιθανότητα βίας, να αποφεύγουν τις περιοχές στις οποίες έχουν σημειωθεί ταραχές και να αποφεύγουν διαδηλώσεις και μεγάλες συναθροίσεις”, προστίθεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού προξενείου.

Η οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C), με ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκεύη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

“Ο μαχητής μας Αλισάν Σανλί εκτέλεσε μια πράξη αυτοθυσίας την 1η Φεβρουαρίου 2013 μπαίνοντας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, του φονιά των λαών του κόσμου, στην Άγκυρα” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ιστοσελίδα Halkin Sesi (“Η φωνή του λαού”) δημοσιεύεται επίσης μια φωτογραφία του βομβιστή αυτοκτονίας ο οποίος φορά μαύρο μπερέ και στολή παραλλαγής και είναι ζωσμένος με μια ζώνη με εκρηκτικά.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
αμερικανικη πρεσβεια, ηπα, απεργια, milliyet, συλληψεις, διαδηλωσεις, απε-μπε, εφημεριδες, απεργια οσε, απεργιες σημερα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια μμε, απεργια ταξι, απεργια 1 δεκεμβριου, εκλογες ηπα, χωρες, ηπα, κωνσταντινουπολη, φωτογραφια, ωρα, αγκυρα, εκρηκτικα, ευθυνη, εφημεριδα, ζωη, ζωνη, ιδια, κομμα, μαυρο, συλληψη, ταυτοτητα, τυπος, τουρκια, υπουργειο εξωτερικων, φωνη, φορα, φυλακες, η εφημεριδα, υπουργειο, milliyet, ταξιδι
Τυχαία Θέματα