Μεγαλώνει η αγωνία για την αποτελεσματικότητα των μέτρων

Μέσα στις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες αναμένεται σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να φανεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Αττική, που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας, για τον έλεγχο της διασποράς του νέου κορονοϊού. Η πορεία της εξάπλωσης προκαλεί έντονο προβληματισμό. Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, όπως σημειώνεται, δεν έχει δραματική αύξηση, ούτε όμως μέχρι τώρα δείχνει εμφανή σημάδια μείωσης.

Χθες ανακοινώθηκαν 460 νέα

κρούσματα, 114 εκ των οποίων συνδέονται με συρροή στην κονσερβοποιία στη Σκύδρα του νομού Πέλλας, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν 85. 207 κρούσματα ήταν στην περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 17 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

"Η δυναμική της επιδημίας παραμένει να είναι δυσανάλογα κατανεμημένη στην Περιφέρεια Αττικής. Έχει ακόμα τη μερίδα του λέοντος, με τον αριθμό των διαγνώσεων να υπερβαίνει τις μισές, με αυξητικές τάσεις. Η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, όσο και η αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων από την έναρξη του δεύτερου κύματος στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, γίνεται αργά, αλλά όχι σταθερά και ακολουθεί διακυμάνσεις με βραχυχρόνιες υφέσεις" ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

"Η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί" συμπλήρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Τι θα γίνει με τα μέτρα

Την παράταση των μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε εντωμεταξύ ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Όσον αφορά στις πτήσεις από το εξωτερικό, από τις 3 Οκτωβρίου και μέχρι τις 12 Οκτωβρίου και οι επιβάτες των πτήσεων από την Πολωνία πρέπει να διαθέτουν υποχρεωτικά αρνητικό τεστ Covid-19, το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους, προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα. Το ίδιο ισχύει και για τους επιβάτες των πτήσεων από Τσεχία.

Επίσης, παρατείνεται μέχρι τις 12 Οκτωβρίου η υποχρέωση των επιβατών των πτήσεων από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μάλτα, Βέλγιο, Ισπανία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία να έχουν αρνητικό τεστ Covid-19, το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους, προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα.

Όσον αφορά τη λήψη νέων μέτρων για την Αττική, ο κ. Χαρδαλιάς είπε: ""Τα αποτελέσματα κάποιων μέτρων για να μπορέσουμε να τα αξιολογήσουμε πρέπει να περάσουν 10-14 ημέρες. Εμείς λοιπόν βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην ενδέκατη νομίζω μέρα κάποιων μέτρων που έχουμε πάρει και που βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια έξαρση προς τα πάνω. Μένει να δούμε τα επόμενα 24ωρα την εξέλιξη των αποτελεσμάτων. Υπάρχουν κάποιες εστίες υπερμετάδοσης, υπάρχει πίεση σε κάποιες περιοχές".

Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για τη διασπορά

Σύμφωνα με την 17η Έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid που αφορά στο διάστημα 24-30 Σεπτεμβρίου, η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει σταθεροποίηση στο μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων με έντονη όμως ημερήσια μεταβλητότητα, μείωση του ημερήσιου αριθμού θανάτων, αλλά αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ημερη κυλιόμενη βάση στα 314 κρούσματα από 324 στην προηγούμενη έκθεση. Το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική, ενώ στις 28 Σεπτεμβρίου ξεπέρασε το 73%.

Για τρίτη συνεχή εβδομάδα οι νέες ημερήσιες διαγνώσεις παραμένουν πανελλαδικά σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων, ενώ στις 29 Σεπτεμβρίου τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν το φράγμα των 400 για δεύτερη φορά το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα, παραμένει εκτεταμένη η διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες που απεικονίζεται στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη και αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα