Μέχρι τέλος του 2022 ο πόλεμος στην Ουκρανία, λέει ο Μπλίνκεν – Θα κρατήσει “μήνες ή και περισσότερο”, λέει ο Σάλιβαν

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε στους Ευρωπαίους συμμάχους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2022, δήλωσαν δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο CNN, καθώς όλο και περισσότεροι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι δεν διαφαίνεται βραχυπρόθεσμα τέλος στη σύγκρουση.

Πολλοί από τους αξιωματούχους που μίλησαν με το CNN τόνισαν ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί

με ακρίβεια πόσο θα συνεχιστεί ο πόλεμος, αλλά αρκετοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τελικοί στόχοι του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν αλλάξει και είναι απίθανο να επιδιώξει διπλωματικές διαπραγματεύσεις, εκτός εάν υποστούν στρατιωτική ήττα.

Η σκέψη ότι αυτή θα μπορούσε να είναι μια μακροπρόθεσμη σύγκρουση αντιπροσωπεύει μια αξιοσημείωτη αλλαγή από τις πρώτες μέρες του πολέμου, όταν η Ρωσία αναμενόταν να καταλάβει γρήγορα την ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, και υπογραμμίζει τις αποτυχίες της Μόσχας στο πεδίο της μάχης.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι μάχες θα συνεχιστούν “για μήνες ή και περισσότερο”, ενώ δύο άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν πως οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία μπορεί να διαρκέσουν τέσσερις έως έξι μήνες και στη συνέχεια να οδηγήσουν σε αδιέξοδο.

Ο Μπλίνκεν “συζήτησε με τους ομολόγους του την ανησυχία μας ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να παραταθεί, αλλά όλες οι δεσμεύσεις του περιστρέφονται γύρω από τον καλύτερο τρόπο για να σταματήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα”.

Επιμονή για υποστήριξη με όπλα

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι είπε αυτή την εβδομάδα ότι η έναρξη των νέων ρωσικών μαχών στο Ντονμπάς θα μπορούσε να είναι μερικές εβδομάδες μακριά, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι “υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας και νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η φύση της υποστήριξής μας είναι τόσο σημαντική, ώστε να παρέχουμε όπλα, τον εξοπλισμό που χρειάζονται οι Ουκρανοί για να κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν”.

Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν την πρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία που δόθηκε αυτή την εβδομάδα ως συνέχεια, αλλά λένε ότι μέρος αυτού που οδήγησε την ενίσχυση — και πρόσθετη υποστήριξη — είναι οι προσπάθειες των Ουκρανών στο πεδίο της μάχης.

Ένας δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι “έχουμε κάνει πολλά και έτσι πιστεύουμε και πάντα πιστεύαμε στους Ουκρανούς εταίρους μας. Αλλά καθώς ο αγώνας μεγαλώνει, τόσο αυξάνεται η δέσμευσή μας να τους δώσουμε όπλα και εξοπλισμό που να μπορούν να χρησιμοποιήσουν”, προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί έχουν χρησιμοποιήσει ορισμένα οπλικά συστήματα “με μεγάλο αποτέλεσμα”.

Κόστος αδράνειας

Οι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν επίσης ότι το κοινό μπορεί να κουραστεί από τη συνεχή υποστήριξη προς την Ουκρανία και θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι η αδράνεια θα ήταν ακόμη πιο δαπανηρή.

“Δεν μπορείς να υπερασπιστείς τη δημοκρατία δωρεάν. Απλώς δεν λειτουργεί έτσι”, είπε ο Κλέβερλι. “Το ορατό κόστος είναι σε ανθρώπινες ζωές. Έχουμε συζητήσει τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης, αλλά έχει ένα οικονομικό κόστος και ξέρετε θα το πληρώσουμε μέσω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου”. Θα το πληρώσουμε αυτό μέσω του γενικού πληθωρισμού και αυτό δεν θα αρέσει στους πολίτες. Και είναι απολύτως κατανοητό ότι αυτό δεν θα αρέσει στους πολίτες, αλλά θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσουν ότι το να μην ενεργείς θα είχε πολύ, πολύ, πολύ, πολύ μεγαλύτερο κόστος”.

Πηγή: capital.gr

The post Μέχρι τέλος του 2022 ο πόλεμος στην Ουκρανία, λέει ο Μπλίνκεν – Θα κρατήσει “μήνες ή και περισσότερο”, λέει ο Σάλιβαν appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα