Με υποδείξεις της Άγκυρας οι Τουρκοκύπριοι ναρκοθετούν τις συζητήσεις για το Κυπριακό

Η Λευκωσία διατηρεί επιφυλάξεις ως προς τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς σ’ ό,τι αφορά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Επιφυλάξεις οι οποίες ενισχύονται από συγκεκριμένες ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος, κυρίως στο θέμα της Αμμοχώστου με πρωταγωνιστή τον Κουντρέτ Οζερσάι, όπως σημειώνει η κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος".

Σε κάθε περίπτωση, ο Κουντρέτ Οζερσάι δεν ενεργεί από μόνος του στο θέμα της Αμμοχώστου. Κινείται με υποδείξεις της Άγκυρας, προσπαθώντας να δημιουργήσει κλίμα για να μην επαναρχίσουν οι συνομιλίες

στο Κυπριακό.

Διπλωματικοί κύκλοι υποδεικνύουν πως οι κινήσεις στο θέμα της Αμμοχώστου δεν έχουν να κάνουν τόσο με την περίκλειστη πόλη, αλλά στο να προκαλέσουν πρόβλημα στις προσπάθειες. Αυτό ενισχύεται κι από το ότι το κατοχικό καθεστώς ανακοίνωσε καταγραφή περιουσιών σε μια περιοχή η οποία, σύμφωνα με τους δικούς της ισχυρισμούς, κατά τα δύο τρίτα ανήκει στο ΕΒΚΑΦ.

Ο Οζερσάι σε δηλώσεις του για το ψήφισμα 2483 του Συμβουλίου Ασφαλείας με το οποίο ανανεώνεται η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, χαρακτήρισε ως "χάσιμο χρόνου" το να "εισέλθουμε σε διαπραγματεύσεις χωρίς να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ένα κοινό όραμα για το μέλλον του νησιού". Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέδειξε πως στο ψήφισμα "υπάρχει σαφέστατη αναφορά στο πλαίσιο λύσης" και δίνει απαντήσεις στην τουρκική πλευρά.

Ιδιαίτερης ανάγνωσης τυγχάνουν οι τοποθετήσεις που έγιναν από τους εκπροσώπους των ΗΠΑ και της Ρωσίας μετά την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο Αμερικανός αντιπρόσωπος τόνισε πως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων πρέπει να επιδείξουν ότι διαθέτουν πολιτικό θάρρος και βούληση. Ο Ρώσος αντιπρόσωπος έστειλε μήνυμα προς "εκείνους που επιδιώκουν να σπρώξουν την Κύπρο σε γεωπολιτικές παρεμβάσεις" υποδεικνύοντας πως "τέτοια τακτική μπορεί να συνεπάγεται επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης σε αυτήν την μάλλον ευαίσθητη περιοχή και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προωθήσει τον διακανονισμό στην Κύπρο".

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα