Με τις αρχές συνεργάζεται ο 22χρονος που σταμάτησε την παγκόσμια κυβερνοεπίθεση

Ο εμπειρογνώμονας της πληροφορικής ο οποίος έσωσε τον κόσμο από τον ιό ransomware συνεργάζεται με την GCHQ (την βρετανική μυστική υπηρεσία πληροφοριών) για να αποτρέψει την επανάληψη της επίθεσης. Ο Μάρκους Χάτσινς θεωρείται ότι διέκοψε την εξάπλωση της επίθεσης ransomware WannaCry σε ολόκληρο τον πλανήτη, προκαλώντας τυχαία ένα "διακόπτη ασφαλείας". Ο αυτοδίδακτος 22χρονος χρειάστηκε μόλις λίγες ώρες για να σταματήσει την παραβίαση, η οποία είχε ήδη εξαπλωθεί σε περισσότερα από 200.000 θύματα - συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας- σε 150 χώρες. Τώρα

συνεργάζεται με το Εθνικό Κέντρο Κυβερνητικής Ασφάλειας για να αποτρέψει ένα νέο στέλεχος του κακόβουλου λογισμικού.

Πιστεύεται ότι σταμάτησε την επίθεση από ένα μικρό υπνοδωμάτιο στο σπίτι των γονιών του. Χθες το βράδυ, εμφανίστηκαν εικόνες από το δωμάτιό του, γεμάτο κουτιά πίτσας, βιντεοπαιχνίδια και servers υπολογιστών. Σύμφωνα με ανθρώπους που τον γνωρίζουν, ο Χάτσινς είναι γνωστός στους κύκλους των χάκερς και είναι παθιασμένος με τους υπολογιστές. Γνωστός ως Malware Tech (Τεχνικό κακόβουλου λογισμικού), ο Χάτσινς πιστεύεται ότι ζει σε ένα δημοφιλές παραθαλάσσιο θέρετρο στην βόρεια ακτή του Ντέβον. Η μητέρα και ο πατέρας του εργάζονται στην ιατρική βιομηχανία και έχει επίσης έναν μικρότερο αδελφό.

Οι λογαριασμοί του στα social media είναι γεμάτοι με tweets σχετικά με την αγάπη του για το σέρφινγκ και τη θέα των κυμάτων. Σε ένα tweet, έγραψε: "Θα μπορούσα να μετακομίσω σε μια πόλη, αλλά σε ποια πόλη θα έχω αυτή τη θέα;" Περίπου πριν από ένα χρόνο, έγινε μέλος μιας "ιδιωτικής επιχείρησης απειλών της Intel" με έδρα το Λος Άντζελες. Αργότερα έκανε αρκετές αναφορές στα ταξίδια τους στην Αμερική, και παραδέχθηκε παραδοχής ότι ήταν "υπερβολικά ανήσυχος" ότι ήταν "πολύ νευρικός" για το Λας Βέγκας.

Τα tweets που αναρτήθηκαν από συνεργάτες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού δείχνουν την ομάδα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, το οποίο είναι γεμάτο με μπουκάλια σαμπάνιας, βότκα, ενεργειακά ποτά και πίτσα. Άλλες εικόνες από την συγκέντρωση δείχνουν μέλη της ομάδας να οδηγούν μία Lamborghini και μία Ferrari στην κοντινή έρημο. Τον Οκτώβριο, μίλησε για την πρόσληψη του πρώτου υπαλλήλου του και δημοσίευσε εικόνες υπολογιστών που είχε δημιουργήσει και τους οποίους είχε βρει στα σκουπίδια πίσω από ένα σούπερ μάρκετ.

Σε ένα tweet τον Ιανουάριο, ο ειδικός της ασφάλειας λογισμικού δημοσίευσε ένα βίντεο 30 δευτερολέπτων με το δωμάτιό του, το οποίο είναι γεμάτο με δεκάδες οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών, καλωδιώσεις και συσκευές. Γράφει: "Μετά από τρία χρόνια προσπάθειας, έχω τελικά ένα εργαστήριο κακόβουλου λογισμικού με το οποίο είμαι ευχαριστημένος".
Το Σάββατο αναδείχτηκε στον "ήρωα κατά λάθος" της επίθεσης. Σε ένα blog, περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο σταμάτησε την εξάπλωση του ιού αγοράζοντας ένα web domain αντί 8 λιρών και μεταφέροντάς το αλλού. Σύμφωνα με πληροφορίες φώναξε "εύρηκα" όταν συνειδητοποίησε ότι είχε ακούσια αφαιρεθεί ο ιός.

Είναι αυτοδίδακτος. Έχει επίσης πει πώς απέφυγε το πανεπιστήμιο και αντ' αυτού έμαθε μόνος του τεχνικές χάκινγκ. Ο Τομ Ρόμπινσον, συνιδρυτής και επικεφαλής ερευνητής στην εταιρεία Elliptic - μια επιχείρηση που αναζητά την παράνομη χρήση του ηλεκτρονικού νομίσματος Bitcoin - εκτιμά ότι οι χάκερ έχουν μέχρι στιγμής κερδίσει 41.000 δολάρια μέσω του κόλπου με το ransomware.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα