Με κυβερνητικό πρόγραμμα στην ΔΕΘ ο Μητσοτάκης

Αποφασισμένη να πορευθεί στην άτυπη προεκλογική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει, αναδεικνύοντας την αλήθεια έναντι της εικονικής πραγματικότητας που εμφανίζει η κυβέρνηση, αλλά και προβάλλοντας συγκεκριμένες λύσεις σε πραγματικά προβλήματα της χώρας, εμφανίζεται η ηγεσία της Ν.Δ.

Με τη Ν.Δ. να έχει τεθεί ήδη σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενισχύει την επιχειρηματολογία για την ανάγκη πολιτικής αλλαγής που θα οδηγήσει σε νέα κυβέρνηση, η οποία θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη,

θα μειώσει φόρους και εισφορές και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Η Πειραιώς θεωρεί ότι το πλήρες και κοστολογημένο πρόγραμμα συνιστά μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο «οι πολίτες δεν ακούν, δεν πιστεύουν και δεν θα του δώσουν άλλη ευκαιρία». «Δοκιμάστηκε, απέτυχε και δεν μπορεί να διαχειριστεί την επόμενη μέρα», τονίζουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ηδη ξεκίνησαν οι πρώτες συσκέψεις με το βλέμμα στη ΔΕΘ, την «τελευταία που η Ν.Δ. θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση». Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει μηνύματα στην ελληνική κοινωνία ως «επόμενος πρωθυπουργός», παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες ενός συγκεκριμένου κυβερνητικού προγράμματος έτοιμου να εφαρμοστεί από την πρώτη ημέρα και να οδηγήσει σε αυτό που ο ίδιος περιγράφει ως μια «φωτεινή Ελλάδα», αντί της εικόνας μιας χώρας που «σέρνεται» εξαιτίας των πολιτικών της σημερινής κυβέρνησης.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στη μεταφορά του μηνύματος της Ν.Δ. σε ολόκληρη τη χώρα. «Οι δεσμεύσεις μας είναι γνωστές αλλά πρέπει να τις επαναλαμβάνουμε, για να γίνουν κτήμα του κάθε πολίτη», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στέλνοντας και εσωκομματικό μήνυμα πανελλαδικής κινητοποίησης. Οι εξορμήσεις συνεχίζονται την επόμενη εβδομάδα με επίσκεψή του στην Κω και θα παρουσιάσει προτάσεις στο πλαίσιο ειδικής ημερίδας με θέμα «Ναυτιλία και Νησιωτική Πολιτική – Τουρισμός και Ανάπτυξη». Ο νέος κύκλος περιοδειών περιλαμβάνει επίσης Κάλυμνο, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Κεφαλλονιά και το μήνυμα της Πειραιώς είναι σαφές: «Το επόμενο διάστημα είναι χρόνος επαφής με τους πολίτες». Με στόχο να προβάλλονται λύσεις όχι μόνο σε πανελλαδικά, αλλά και σε μείζονα τοπικά προβλήματα.

Στην Πειραιώς πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να ξεφύγει από τους ισχνούς ρυθμούς ανάπτυξης 1%-1,5% και να «τρέξει» τα επόμενα χρόνια με 4% εάν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και το διαφορετικό μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής που προτείνει η Ν.Δ. και σταματήσει η διόγκωση του Δημοσίου που αποτυπώνεται -όπως επισημαίνεται από γαλάζιους παράγοντες- και στην αύξηση 329 εκατ. ευρώ στις δαπάνες για αμοιβές προσωπικού στο 5μηνο 2018. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ξεκάθαρα για δύο αντιλήψεις που θα συγκρουστούν στις επόμενες εκλογές, τοποθετώντας από τη μία πλευρά το μεγάλο και σπάταλο κράτος που χρηματοδοτείται από την υψηλή φορολόγηση της παραγωγικής Ελλάδας και από την άλλη την πρόταση της Ν.Δ. για μείωση φόρων, συμμάζεμα της κρατικής μηχανής και έμφαση στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων για νέες δουλειές.

Αδιαπραγμάτευτη παραμένει, πάντως, η δέσμευση να υπόσχεται η Ν.Δ. μόνο όσα μπορεί σίγουρα να υλοποιήσει και να μη θυσιάσει στο βωμό οποιασδήποτε προεκλογικής σκοπιμότητας τη μετεκλογική αξιοπιστία που αποτελεί και τη βάση της συμφωνίας αλήθειας που προτείνει στην ελληνική κοινωνία.

Η προεκλογικού χαρακτήρα παροχολογία στην οποία επιδίδεται το κυβερνών κόμμα εν όψει ΔΕΘ αντιμετωπίζεται, άλλωστε, ακόμη και… δηκτικά από την Πειραιώς, που προεξοφλεί ότι ουδείς θα πιστέψει ένα νέο… πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. «Εχουν μπει σε μία εναγώνια προσπάθεια να μεταβάλουν τους πολιτικούς συσχετισμούς, οι οποίοι δεν αλλάζουν», σχολιάζουν γαλάζια στελέχη.

«Προσπαθούν να κάνουν διαχείριση της ήττας τους με απώτατο στόχο τον Μάιο, αλλά, επειδή παραπαίει το κυβερνητικό σχήμα και υπάρχει κλίμα ηττοπάθειας, δεν αποκλείεται να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές», προσθέτουν.

Στην Πειραιώς είναι έτοιμοι ακόμη και για το ενδεχόμενο απόλυτα αιφνιδιαστικής προσφυγής στις κάλπες. Εντός των επόμενων ημερών θα οριστικοποιηθούν και οι υποψηφιότητες των νυν βουλευτών στις νέες περιφέρειες της Β’ Αθήνας, με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι πολύ πιθανό να είναι υποψήφιος στο δυτικό τομέα.

Αδιαπραγμάτευτες οι δεσμεύσεις για οικονομία, κοινωνία

Η ατζέντα των αδιαπραγμάτευτων γαλάζιων δεσμεύσεων που αποτελούν τον πυρήνα της κυβερνητικής πρότασης περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και του φόρου στις επιχειρήσεις σε 20% σε δύο χρόνια, φορολογικό συντελεστή 9% στα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, αλλά και αύξηση του ορίου υπαγωγής στον ΦΠΑ από 10.000 στις 25.000 ευρώ για την τόνωση των μικρομεσαίων, ενώ στόχοι όπως η σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος συναρτώνται με τις δημοσιονομικές δυνατότητες που θα υπάρχουν. Η αύξηση σε 1 δισ. του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και η δέσμευση για κάθε παιδί σε παιδικό σταθμό συνιστούν τις δύο «εμβληματικές» επιλογές που δίνουν ξεκάθαρα, αλλά και ρεαλιστικά, το στίγμα της κοινωνικής ατζέντας της Ν.Δ., για την οποία ο κ. Μητσοτάκης είναι επίσης ξεκάθαρος: «Είμαστε φειδωλοί στις δεσμεύσεις μας. Δεν εξαγγέλλουμε έναν πλατύ κατάλογο κοινωνικών μέτρων για να φτάσουμε στη συνέχεια να συγκρουστούμε με την αμείλικτη πραγματικότητα».

Ιδιωτικό χρέος

Εμφαση δίνεται και στο θέμα του ιδιωτικού χρέους, που έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 50% τα τελευταία τρία χρόνια, από 80 σε 130 δισ., ενώ η Ν.Δ. αναμένεται να επικαιροποιήσει τη δέσμευσή της για «δεύτερη ευκαιρία» σε επιχειρήσεις που πνίγονται σήμερα από τις υποχρεώσεις τους, αλλά δεν ανήκουν στους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ταυτόχρονα όμως θέτει το ζήτημα της επιβράβευσης των επιχειρηματιών που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζομένους, στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία και, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, πρέπει «να μην αισθάνονται κορόιδα, αλλά να βλέπουν ότι η συνέπειά τους βρίσκει έμπρακτη αναγνώριση».

Σημαντική θεωρείται και η γαλάζια παρέμβαση στο ασφαλιστικό, καθώς προσανατολίζεται να παρουσιάσει αναλυτικότερα στη ΔΕΘ την πρόταση για τους τρεις πυλώνες: Ο πρώτος κρατικός, υποχρεωτικός με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα, ο δεύτερος επίσης υποχρεωτικός, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και με τον ασφαλισμένο να μπορεί να επιλέξει είτε κρατικό είτε ιδιωτικό φορέα και ο τρίτος ιδιωτικός, προαιρετικός με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Πηγή:eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα