Με ανησυχία παρακολουθεί την υπόθεση Α. Γεωργίου η Ευρώπη

12:45 3/8/2017 - Πηγή: Antinews

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης προειδοποιούν την Ελλάδα για τη "δίκη-φάρσα", όπως τη χαρακτηρίζουν, του Α. Γεωργίου για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία.

Ο Valdis Dombrovskis, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ότι "είναι σημαντικό η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και των ανθρώπων που κάνουν τη δουλειά τους, να προστατεύεται σύμφωνα με το νόμο. Παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις με ανησυχία".

Επίσης, και σε δηλώσεις του στους Financial Times, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επικεφαλής της Κομισιόν για θέματα του ευρώ, τόνισε πως η ανεξαρτησία των εθνικών στατιστικών αρχών ήταν ένας "βασικός πυλώνας της εύρυθμης λειτουργίας του ευρώ και ένα από τα κύρια στοιχεία που δημιουργούν την εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Για αυτό προστατεύεται από το δίκαιο της ΕΕ. Για αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί", επισήμανε ο ίδιος.

Επίσης, σε μια άτυπη γραπτή αναφορά από τη δίκη του Α. Γεωργίου, ένας Ευρωπαίος στατιστικολόγος που κλήθηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης, περιγράφει την υπόθεση ως μια "εκφοβιστική προκαθορισμένη φάρσα".

Η αναφορά, που εστάλη με email σε πολλούς αξιωματούχους της ΕΕ αποκαλύπτει την έκταση των ανησυχιών των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων για το περιστατικό. "Ήταν ξεκάθαρο ότι κανείς δεν άκουγε τις δηλώσεις μας", έγραφε ο στατιστικολόγος.

Περιγράφει ακόμη μια "ανοιχτά απειλητική συμπεριφορά" στο δικαστήριο και μια "φρικτά εχθρική ατμόσφαιρα", δηλώνοντας πως η διαδικασία έπρεπε να σταματήσει για 45 λεπτά επειδή οι άνθρωποι ούρλιαζαν και φώναζαν στη διάρκεια της κατάθεσης του μάρτυρα.

"Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι "δίκες" σαν και αυτή θα μπορούσαν να διεξαχθούν σε μια δημοκρατική χώρα της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο Dombrovskis επανέλαβε ότι "έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και ακρίβεια" των στοιχείων που ανακοινώθηκαν στη διάρκεια της θητείας του Α. Γεωργίου.

Επίσης, υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ τόνισε πως δεν ήταν βέβαιο ότι η υπόθεση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα στο πρόγραμμα διάσωσης.

"Αλλά η γενική θέση θα είναι αυτή της ισχυρής στήριξης για τον Α. Γεωργίου. Τα στοιχεία που έδωσε ο ίδιος επικυρώθηκαν από την Eurostat", τόνισε ο διπλωμάτης ο οποίος πρόσθεσε πως θα του προκαλούσε εντύπωση εάν δεν υπήρχε ομοφωνία σε αυτή την προσέγγιση.

Στηρίζει την απόφαση για τον Α. Γεωργίου η Ένωση Δικαστών

"Οι ελληνικές δικαστικές αρχές και οι ελληνικοί νόμοι οφείλουν να αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους τους πολίτες χωρίς να έχει καμία σημασία η ειδική σχέση που μπορούν αυτοί να έχουν με υπηρεσίες υπαγόμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή" υπογραμμίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή της σχετικά με την υπόθεση Γεωργίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Στις 30-8-2016 η Ένωση εξέδωσε Δελτίο Τύπου σχετικά με τις ανεπίτρεπτες και εξωθεσμικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ανοιχτή τότε υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων. Μετά την πρόσφατη έκδοση δικαστικής απόφασης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι "παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις".

Οι ελληνικές δικαστικές αρχές και οι ελληνικοί νόμοι οφείλουν να αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους τους πολίτες χωρίς να έχει καμία σημασία η ειδική σχέση που μπορούν αυτοί να έχουν με υπηρεσίες υπαγόμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των νόμων ανατίθεται από το Σύνταγμα στους δικαστικούς λειτουργούς, η κρίση των οποίων δεν επιτρέπεται να επηρεάζεται από πολιτικές σταθμίσεις, πιέσεις ή προτροπές.

Η ανεξαρτησία των γραφείων στατιστικής στα Κράτη μέλη μπορεί να "αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης" σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανεξαρτησία και το ανεπηρέαστο ωστόσο των Δικαστών και των Εισαγγελέων μιας Χώρας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.

Αθήνα, 3 Αυγούστου 2017. "

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα