Με 153 ναι, ψηφίζονται οι Πρέσπες το μεσημέρι- Κόντρες και... ευτράπελα στη Βουλή

Το μεσημέρι, περί τις 14.30 θα πέσει η αυλαία της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την Κυβέρνηση να έχει εξασφαλίσει εκτός απροόπτου 153 "ναι" για την κύρωσή της.

Χθες, στην ολομέλεια, τοποθετήθηκε περίπου μια εκατοντάδα βουλευτών, από την αντιπολίτευση, κυρίως, για τη Συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ.

Τα πνεύματα ωστόσο οξύνθηκαν με τις τοποθετήσεις Τσίπρα- Μητσοτάκη και την "κόντρα" Μπακογιάννη- Κοτζιά που προηγήθηκε, σε ένα "μίνι" θερμό επεισόδιο.

Η "ευτυχία" ολοκληρώθηκε με τη δακρύβρεχτη

καταγγελία του Πάνου Καμμένου ότι ο Τσίπρας και ο Βούτσης απεργάζονται από κοινού, σχέδιο διάλυσης του κόμματός του.

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ "πατώντας" στον κανονισμό της Βουλής που θέλει ένα κόμμα (που έχει εκλεγεί) να διατηρεί την κοινοβουλευτική του ομάδα όχι μόνον συμπληρώνοντας τον αριθμό "5" αλλά υπό την προϋπόθεση οι βουλευτές που την απαρτίζουν να έχουν εκλεγεί με το κόμμα αυτό, ενημέρωσε με δάκρυα στα μάτια την εθνική αντιπροσωπία ότι λόγω επικείμενης διαγραφής Παπαχριστόπουλου και διαδοχής του από τον επιλαχόντα Τ. Κουικ, ο οποίος δεν ανήκει πια στους ΑΝΕΛ, είναι πολύ πιθανό να μιλάει για τελευταία φορά ως πρόεδρος του κόμματος, στη Βουλή.

Είπε και άλλα ο τέως κυβερνητικός εταίρος του Α. Τσίπρα, περί παρεμβάσεων του πρωθυπουργού στη Δικαιοσύνη, χρηματισμών κλπ, τα γνωστά του δηλαδή παραληρηματικά, τα οποία -φευ- αυτή τη φορά στρέφονται εναντίον του πρώην συνεταίρου του.

Ουδόλως χαρούμενο είναι το Μαξίμου με τις κλιμακούμενες επιθέσεις του Καμμένου, παρακολουθώντας, σιωπηρά και χωρίς να σηκώνει το γάντι που πετάει , προς το παρόν.

Ο κ. Τσίπρας εξάλλου, δεν αναφέρθηκε καθόλου επιθετικά στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ κατά την ομιλία του, αντιθέτως τον "ανέδειξε" σε κρίσιμο παράγοντα της "δεξιάς πολυκατοικίας" μιλώντας για συνωστισμό που θα προκαλέσει πονοκέφαλο στον Κ. Μητσοτάκη.

Τσίπρας εναντίον όλων- και ΚΚΕ

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο πρωθυπουργός, ανέλυσε διεξοδικά όχι μόνον τα της Συμφωνίας των Πρεσπών που συνήψε με τον ομόλογό του της πΓΔΜ αλλά και τους κρίσιμους σταθμούς της ιστορίας του Μακεδονικού από το 1992 έως σήμερα.

Επιτέθηκε σφόδρα σε Α. Σαμαρά, Κ. Μητσοτάκη, Φ. Γεννηματά αλλά και τον Περισσό ( πρωτοφανές για τον ίδιο), επιχειρώντας να αναδείξει την ανακολουθία τους σε σχέση με όσα διαμείφθησαν τα τελευταία χρόνια στο εν λόγω ζήτημα. Αξιοποίησε δε και τις ξεκάθαρες θέσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την επίλυση του Μακεδονικού ζητήματος, προκειμένου να καταφέρει "πλήγμα" στον νυν πρόεδρο της Ν.Δ.

Κατά τα λοιπά, κάλεσε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν μια ιστορική , όπως είπε συμφωνία, η οποία τήρησε κατά γράμμα την εθνική γραμμή που χαράχθηκε το 2007 με την θέση: Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes.

Κ. Μητσοτάκης: Εθνική ήττα

Ο πρόεδρος της Ν.Δ από πλευράς του, ανέπτυξε διεξοδικά το "όχι" της Ν.Δ στην παρούσα συμφωνία μιλώντας για "εθνική ήττα και εθνικό λάθος".

Χωρίς να οξύνει το ήδη τεταμένο κλίμα ωστόσο, ο πρόεδρος της Ν.Δ είπε από βήματος Βουλής πως ούτε θα μιλήσει για προδοσίες ούτε θα πει ότι η Κυβέρνηση εκτελεί συμβόλαιο.

Διαμήνυσε πάντως ότι εφόσον κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, η χώρα μας θα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. "Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να ανοίγει ή να κλείνει κάθε επιμέρους κεφάλαιο της προενταξιακής διαδικασίας, ανάλογα με τα εθνικά και τα κοινοτικά συμφέροντα. Με απλά λόγια, η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια".

Η αριθμητική του "ναι"

Βάσει των δεδομένων όπως έχουν διαμορφωθεί, τη Συμφωνία των Πρεσπών θα επικυρώσουν:

145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Σπ. Δανέλλης

Θ. Θεοχαρόπουλος

Στ. Θεοδωράκης, Γ. Μαυρωτάς, Σπ. Λυκούδης

Ε. Κουντουρά, Θ. Παπαχριστόπουλος

και η Κατερίνα Παπακώστα

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα