Με 151 ο ΣΥΡΙΖΑ -επιστολές των "6" να προσμετράται η ψήφος τους στην κυβέρνηση

19:08 4/2/2019 - Πηγή: Antinews

Επιστολές με τις οποίες επί της ουσίας "προσχωρούν" στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν οι 6 βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Ελ. Κουντουρά, Β. Κόκκαλη, Θ. Παπαχριστόπουλος, Κ. Ζουράρις, Σπ. Δανέλλης, και Κ. Παπακώστα.

Οι πανομοιότυπες επιστολές αναφέρουν πως οι "6" επιθυμούν να προσμετράται στην συμπολίτευση η ψήφος τους όταν δεν υπάρχει ονομαστική ψηφοφορία στην Βουλή.

Έτσι

ενώ δεν εντάσσονται τυπικά στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές δίνουν το πολυπόθητο "151" στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ξεπεράσει το πρόβλημα με τις ψηφοφορίες στην Βουλή και επιτρέπουν να συνεχιστεί το νομοθετικό έργο.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την προσχώρηση των έξι στον συριζα είχε προαναγγείλει ο Χριστόφορος βερναρδακης με συνέντευξή του (247)

Μάχη εντυπώσεων στη Βουλή για τη διάσωση Καμμένου και ΑΝΕΛ

Την διαβεβαίωση πως από πλευράς ΑΝΕΛ δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής προκειμένου να γνωμοδοτήσει επί του αν διατηρούν την Κοινοβουλευτική Ομάδα, έδωσε η βουλευτής Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Όπως δήλωσε η ίδια, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής από πλευράς ΑΝΕΛ ζητήθηκε να ληφθεί υπ όψιν η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής το 2013 και δεν ζητήθηκε νέα γνωμοδότηση.

"Εμείς δεν κάναμε κανένα αίτημα, καταθέσαμε υπόμνημα στο οποίο θεωρούμε πως με βάση απόφαση του 2013 η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα δεν διαλύεται. Ο Πρόεδρος αποφάσισε να κάνει ερώτημα στο Επιστημονικό Συμβούλιο", είπε η στενή συνεργάτης του Π. Καμμένου.

Λίγο νωρίτερα ο ΠτΒ επισήμανε, μετά την κριτική από πλευράς αντιπολίτευσης πως παίρνει εντολές από το Μαξίμου, ότι οι ΑΝΕΛ ζητούν ερμηνεία του Κανονισμού και ο ίδιος εφαρμόζει με πρωτοφανή προσήλωση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Ο ίδιος υποστήριξε πως η επιστολή Τσίπρα είναι στο πλαίσιο του Συντάγματος, ενώ άφησε ανοιχτό το θέμα να ενταχθούν έξι ανεξάρτητοι βουλευτές στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να υπάρξει πλειοψηφία 151.

Πυρά αντιπολίτευσης κατά Βούτση με αφορμή την επιστολή Τσίπρα

Τα πυρά της αντιπολίτευσης δέχεται ο Πρόεδρος της Βουλής εξαιτίας της επιστολής Τσίπρα, με την οποία ζητάει "να μην αλλάξει ούτε ένα σημείο στίξης του Κανονισμού', καθώς όπως καταγγέλλουν στην συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής πρόκειται για "ωμή παρέμβαση" στην λειτουργία της.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΠτΒ Νίκος Βούτσης αρνείται να συζητήσει το θέμα που έχει ανακύψει με την ύπαρξη ή όχι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΑΝΕΛ και Ποταμιού λέγοντας πως δεν υφίσταται επί τους παρόντος (τουλάχιστον για τους ΑΝΕΛ όσο δεν παραιτείται ακόμα ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος).

"Θέσαμε στον ΠτΒ ότι είναι απαράδεκτο να λαμβάνει τέτοιου τύπου επιστολή από τον Πρωθυπουργό που είναι ωμή παρέμβαση της εκτελεστικής στη νομοθετική εξουσία και ο ίδιος αρνείται να το συζητήσει εμμένοντας στην ημερήσια διάταξη του Κανονισμού" σύμφωνα με βουλευτή της αντιπολίτευσης. "Είναι σαν να δέχεται εντολές και μάλιστα να τις εκτελεί". Μάλιστα ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου της ΔΗΣΥ εξερχόμενος της συνεδρίασης δήλωσε: "Τι είναι η Βουλή και η Επιτροπή Κανονισμού; Παράρτημα του Μαξίμου για να δέχεται εντολές του Πρωθυπουργού;".

Πέρα από το περιεχόμενο της συνεδρίασης ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συσχετισμοί πλειοψηφίας-μειοψηφίας στην Επιτροπή Κανονισμού καθώς δεν υπάρχει πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής μετέχουν μαζί με τον ΠτΒ έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, (Βούτσης, Γκιόλας, Κοζομπόλη, Λάππας, Δρίτσας, Παρασκευόπουλος) ενώ από πλευράς αντιπολίτευσης εφτά (Μεϊμαράκης, Παπαθεοδώρου, Παππάς, Παφίλης Ζουράρις, Γεωργιάδης και Λυκούδης). Στην συνεδρίαση τον κ. Λάππα αντικαθιστά η κ. Α. Καββαδία, τον κ. Μεϊμαράκη ο Γ. Τραγάκης (ως συνήθως), η κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά τον Κ. Ζουράρι, ενώ η παρουσία του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Σπύρου Λυκούδη αιτιολογείται ως εξής: "παραμένει με απόφαση Βούτση ως Αντιπρόεδρος της Βουλής εκ μέρους του Ποταμιού".

Ο κ.. Λυκούδης εξακολουθεί να ασκεί καθήκοντα Αντιπροέδρου της Βουλής (παρ’ ότι η θέση αυτή δίνεται σε κόμματα και όχι σε πρόσωπα) καθώς ο ΠτΒ δεν έχει κάνει δεκτή την παραίτηση που υπέβαλλε ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού.

Υπενθυμίζεται πως στην περίπτωση ανεξαρτητοποίησης του Δ Καμμένου από τους ΑΝΕΛ, όσο ακόμα οι τελευταία στήριζαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο κ. Ν. Βούτσης είχε ασκήσει μεγάλες πιέσεις ώστε να παραιτηθεί από τη θέση Αντιπροέδρου της Βουλής υποστηρίζοντας πως η θέση είχε δοθεί στο κόμμα και όχι στο πρόσωπο.

ον ασκό του Αιόλου στην συνεδρίαση που είναι σε εξέλιξη άνοιξε η επιστολή του Πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση με την οποία ο Αλ. Τσίπρας του ζήτησε "να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης. Και για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής".

Αίσθηση προκάλεσε η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην ίδια επιστολή καθώς φαίνεται -σύμφωνα με την αντιπολίτευση- να δίνει εντολές στην λειτουργία της Βουλής. Οι επίμαχες παράγραφοι είναι οι εξής:

"Θα θυμάστε ότι κατά την πρόσφατη επικοινωνία μας την προηγούμενη εβδομάδα σας εξέφρασα τον προβληματισμό μου για τον πολιτικό και κανονιστικό ανορθολογισμό σε σχέση με κόμματα που εκλέγονται στο κοινοβούλιο με την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά στην πορεία χάνουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών και ως εκ τούτου το δικαίωμα να συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα.

Και ο ανορθολογισμός έγκειται στο γεγονός ότι ο ίδιος ο νόμος ορίζει ότι ανεξάρτητα από τον αριθμό των βουλευτών, ο χρόνος προβολής των κομμάτων από το ΕΣΡ, αλλά και η κρατική χρηματοδότηση παραμένει - και ορθώς - ίδια, σε συνάρτηση με την λαϊκή ψήφο, ενώ στο κοινοβούλιο οι αρχηγοί των κομμάτων αυτών χάνουν προνόμια, μεταξύ των οποίων και το χρόνο ομιλίας τους κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Κατόπιν της συζήτησης μας και αφού συμμεριστήκατε τις σκέψεις μου, ορθά αναλάβατε την πρωτοβουλία να συζητήσετε με τους εκπροσώπους των κομμάτων το ζήτημα αυτό, προκειμένου να βρεθεί η ευρεία συναίνεση που απαιτείται για τη σχετική διόρθωση του εν λόγω ανορθολογισμού".

Όπισθεν από Τσίπρα για τα προνόμια των αρχηγών μετά τις αντιδράσεις

Επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση με την οποία του ζητεί να μην αλλάξει τον κανονισμό της Βουλής γιατί δεν ανέχεται να τον εμφανίζουν ως εκβιαζόμενο (σ.σ. από τον Πάνο Καμμένο) έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά αποφάσισε να υπαναχωρήσει από τη φερόμενη απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει προνόμια αρχηγών κομμάτων και στους πολιτικούς αρχηγούς των οποίων η κοινοβουλευτική ομάδα έχει διαλυθεί. Αυτό πρακτικά απηχεί πρωτίστως στον Πάνο Καμμένο ο οποίος εδώ και ημέρες εμφανίζεται να απειλεί και να εκβιάζει τον πρώην κυβερνητικό του εταίρο.

Ευθαρσώς εξάλλου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για εκβιαζόμενο πρωθυπουργό μετά και από την προαναγγελία της κυβέρνηση δια του Δ. Τζανακόπουλου ότι σκοπεύει να πάρει πρωτοβουλίες για την "αποκατάσταση" κομμάτων όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το Ποτάμι.

Επί πέντε ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας εμφανιζόταν να σύρεται πίσω από τις απειλές του Π. Καμμένου γεγονός για το οποίο αντέδρασε με την επιστολή που αποφάσισε να στείλει σήμερα δημόσια στον πρόεδρο της Βουλής, βάζοντας οριστική "ταφόπλακα" στη "διευκόλυνση" του πρώην κυβερνητικού του εταίρου.

Τα προηγούμενα 24ωρα διακινήθηκαν σενάρια επί σεναρίων περί διάσωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Προέδρου των ΑΝΕΛ. Χθες ωστόσο όπως ανέφερε νωρίτερα το capital.gr, ο κ Βουτσης προανήγγειλε ότι η σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής δεν θα αφορά αλλαγή του κανονισμού.

Αναλυτικά η επιστολή του Α. Τσίπρα:

"Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Θα θυμάστε ότι κατά την πρόσφατη επικοινωνία μας την προηγούμενη εβδομάδα σας εξέφρασα τον προβληματισμό μου για τον πολιτικό και κανονιστικό ανορθολογισμό σε σχέση με κόμματα που εκλέγονται στο κοινοβούλιο με την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά στην πορεία χάνουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών και ως εκ τούτου το δικαίωμα να συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα.

Και ο ανορθολογισμός έγκειται στο γεγονός ότι ο ίδιος ο νόμος ορίζει ότι ανεξάρτητα από τον αριθμό των βουλευτών, ο χρόνος προβολής των κομμάτων από το ΕΣΡ, αλλά και η κρατική χρηματοδότηση παραμένει - και ορθώς - ίδια, σε συνάρτηση με την λαϊκή ψήφο, ενώ στο κοινοβούλιο οι αρχηγοί των κομμάτων αυτών χάνουν προνόμια, μεταξύ των οποίων και το χρόνο ομιλίας τους κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Κατόπιν της συζήτησης μας και αφού συμμεριστήκατε τις σκέψεις μου, ορθά αναλάβατε την πρωτοβουλία να συζητήσετε με τους εκπροσώπους των κομμάτων το ζήτημα αυτό, προκειμένου να βρεθεί η ευρεία συναίνεση που απαιτείται για τη σχετική διόρθωση του εν λόγω ανορθολογισμού.

Με έκπληξη, όμως, παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες, κυρίως τη μείζονα αντιπολίτευση, αλλά και αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με μερίδα μέσων ενημέρωσης να αντιμετωπίζουν με απίστευτη επιθετικότητα μια εύλογη δημοκρατική ευαισθησία. Και να φτάνουν μάλιστα στο σημείο ορισμένοι να επιχειρηματολογούν και να παρουσιάζουν τον Πρωθυπουργό ως δήθεν εκβιαζόμενο.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν, και δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί, σας ζήτω να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης.

Και για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Με εκτίμηση,

Αλέξης Τσίπρας"

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα