Μαστίγιο και καρότο από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ για τη δόση των 15 δισ. ευρώ

Την αισιοδοξία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα γίνει πριν τη λήξη του προγράμματος διάσωσης της χώρας (σ.σ. στις 20 Αυγούστου) δήλωσε ότι συμμερίζεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Κι αυτό, λίγες μόλις ώρες μετά το "μπλόκο" που έβαλε για την ίδια ακριβώς δόση στο χθεσινό Eurogroup.

Όπως ανέφερε σήμερα ο κ. Σολτς, ακόμη κι αν οι αλλαγές που ανακοίνωσε η Ελλάδα στη σχεδιασμένη

αύξηση του ΦΠΑ, και οι οποίες δεν επέτρεψαν την εκταμίευση, δεν κάνουν μεγάλη διαφορά από οικονομική άποψη, είναι σωστό να γίνει συζήτηση με τους Γερμανούς βουλευτές που δεν γνώριζαν το μέτρο αυτό που πήρε η ελληνική κυβέρνηση.

Πρόσθεσε πως αυτό που ειπώθηκε στη γερμανική πλευρά είναι ότι θα υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα, έναντι αυτής της αύξησης του ΦΠΑ που δεν εφαρμόστηκε.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ολοκληρώθηκε η ανάλογη διαδικασία για αρχική έγκριση με "αστερίσκο" Γερμανίας από τον ESM και για τα 15 δισ. ευρώ των δόσεων. Ο ESM στη σημερινή του ανακοίνωση αναφέρει ότι "το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε κατ 'αρχήν την τελευταία εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης της εθνικής διαδικασίας (στη Γερμανία). Μόλις ολοκληρωθεί η εθνική διαδικασία, θα ακολουθήσει η εκταμίευση σύντομα, πριν το τέλος του προγράμματος.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το Capital.gr, μια πρώτη ερμηνεία της γερμανικής στάσης σε ό,τι αφορά το χθεσινό της "μπλόκο" είναι ότι δεν θέλει να δημιουργηθεί προηγούμενο ανοχής παρεκκλίσεων από τα συμφωνηθέντα. Ωστόσο, η εν λόγω κίνηση δημιουργεί και άλλες παρενέργειες.

Η αναβολή τουλάχιστον για 15 μέρες της καταβολής της δόσης και της επικύρωσης των αποφάσεων που συνδέονται με την τέταρτη και τελική αξιολόγηση του μνημονίου, μεταφέρει χρονικά και άλλα πολύ κρίσιμα βήματα.

Το ένα από αυτά τα βήματα είναι η ενεργοποίηση και η εφαρμογή των αποφάσεων για το χρέος της 22ας Ιουνίου που πρέπει να γίνουν από τον ESM. Ξεκινά όμως η εφαρμογή αφού πρώτα λάβει και την πολιτική έγκριση από όλα τα κράτη – μέλη (η οποία δεν ήρθε χθες).

Το δεύτερο βήμα είναι η μικρή πιθανότητα που υπήρχε για ένταξη της Ελλάδος στο QE το διάστημα έως το τέλος του μνημονίου (δηλαδή έως την 20η Αυγούστου). Όπως όλα δείχνουν πλέον μηδενίζεται αυτή η πιθανότητα και γίνονται πιο ξεκάθαροι οι λόγοι για τους οποίους προ ημερών ο Μάριο Ντράγκι επέμενε για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν πριν προχωρήσει στην έκθεση βιωσιμότητας χρέους της ΕΚΤ και στις δικές του αποφάσεις.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα