Μακελειό στην Τουρκία! Τουλάχιστον 97 νεκροί και 186 τραυματίες από επιθέσεις αυτοκτονίας στην Αγκυρα

Στους 97 ανέρχονται οι νεκροί από τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στην Άγκυρα, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου είχε δηλώσει ότι "Εξήντα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου και άλλοι 24 υπέκυψαν στο νοσοκομείο". Σύμφωνα με τον Μουεζίνογλου, οι τραυματίες ανέρχονται στους 186.

Η έκρηξη σημείωθηκε έξω από τον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό

της τουρκικής πρωτεύουσας, όπου κόσμος είχε συγκεντρωθεί για να πραγματοποιήσει πορεία υπέρ της ειρήνης, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τα αίτια της διπλής αυτής έκρηξης δεν έχουν διευκρινιστεί, αλλά σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, μπορεί να οφείλεται σε επίθεση αυτοκτονίας.

"Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε τα αίτια της έκρηξης και να δώσουμε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνάς μας το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε κυβερνητική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Μια συγκέντρωση υπέρ της ειρήνης είχε προγραμματιστεί αργότερα σήμερα στο μέρος όπου σημειώθηκε η διπλή έκρηξη, έπειτα από κάλεσμα συνδικάτων και πολιτικών κομμάτων της αριστεράς καθώς και του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος στη χώρα, του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP).

"Ακούσαμε μια μεγάλη και μια μικρή έκρηξη και επικράτησε πανικός. Στη συνέχεια είδαμε πτώματα να κείτονται στην πλατεία του σταθμού. Μια διαδήλωση υπέρ της ειρήνης μετατράπηκε σε σφαγή. Δεν μπορώ να το καταλάβω", είπε ο 52χρονος Αχμετ Ονεν που έφευγε από το σημείο αυτό μαζί με τη σύζυγό του.

Η διπλή αυτή έκρηξη σημειώνεται σχεδόν τρεις μήνες μετά την επίθεση αυτοκτονίας, που οι αρχές απέδωσαν στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, από την οποία 32 υποστηρικτές του κουρδικού ζητήματος έχασαν τη ζωή τους.

Διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη

Eκατοντάδες διαδηλωτές που φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη σήμερα και επιχειρούν να πραγματοποιήσουν πορεία προς την κεντρική πλατεία Ταξίμ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τις βομβιστικές επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 86 ανθρώπων στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

«Ερντογάν παραιτήσου» και «Δολοφόνε AKP» (το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) είναι ορισμένα από τα συνθήματα που φωνάζουν οι διαδηλωτές επιρρίπτοντας στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση.

Αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, με την υποστήριξη δύο οχημάτων που εκτοξεύουν νερό υπό πίεση, παρακολουθούν τους διαδηλωτές.

Νταβούτογλου: Δύο οι βομβιστές αυτοκτονίας

H διπλή βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης υπέρ της ειρήνης στην Άγκυρα, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 86 άνθρωποι, πολύ πιθανόν διαπράχθηκε από δύο καμικάζι αυτοκτονίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Υπάρχουν πολύ ισχυρές αποδείξεις ότι αυτή η επίθεση διαπράχθηκε από δύο βομβιστές αυτοκτονίας» είπε ο Νταβούτογλου σε δημοσιογράφους.

Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης υπέδειξε ως ενδεχόμενους δράστες την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και την οργάνωση της άκρας αριστεράς Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP- C) επισημαίνοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

Παγκόσμια κατακραυγή - Καταδικάζει απερίφραστα η Αθήνα

Την καταδίκη τους για τον μακελειό στην Αγκυρα εξέφρασαν με δηλώσεις και ανακοινώσεις τους, η κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, την επίθεση καταδίκασαν απερίφραστα διεθνείς ηγέτες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

Τρομικρατική ενέργεια λέει η αστυνομία

Αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι η ισχυρή έκρηξη ήταν "τρομοκρατική επίθεση" και εξετάζουν ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους βομβιστής αυτοκτονίας ευθύνεται γι αυτήν.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιαλτσίν Ακντογκάν, κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας στις 12.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) μετά την πολύνεκρη επίθεση.

«Ανατολή»: Επιθέσεις αυτοκτονίας

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» ενδέχεται να πρόκειται για επιχείρηση αυτοκτονίας. Οι πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων προς το παρόν είναι συγκεχυμένες. Γίνεται λόγος για είκοσι νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν με χρονική διαφορά 10-20 δευτερολέπτων.

Οι συγκεντρωμένοι μπροστά από το σταθμό θα έπαιρναν μέρος στη διαδήλωση που είχαν οργανώσει από κοινού η συνομοσπονδία εργαζομένων στο δημόσιο τομέα ΚΕΣΚ, η συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων ΝΤΙΣΚ, η Ένωση Ιατρών Τουρκίας (ΤΤΒ) και η Ένωση Επιμελητηρίων Μηχανικών (ΤΜΜΟΒ) με τίτλο «Σε πείσμα του πολέμου, ειρήνη εδώ και τώρα -Ειρήνη-Ψωμί-Δημοκρατία.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα