Μαίνεται ο Ψυχρός Πόλεμος Ελλάδας - Ρωσίας - Πώς εμπλέκονται ΗΠΑ και «Mr. Bitcoin»

Τις ΗΠΑ κατηγορεί το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ότι κρύβονται πίσω από τις απελάσεις δύο ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου TASS η σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής: «Είναι φανερό ότι η Ουάσινγκτον είναι πίσω από την αντι-ρωσική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, που χρονικά συνδέεται με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες

Πολιτείες υποστήριξαν δημόσια αυτές τις κινήσεις με δήλωση από το State Department».Παράλληλα, χαρακτηρίζει «απολύτως αβάσιμη» την απέλαση των ρώσων διπλωματών, καθώς, όπως σημειώνει, δεν δόθηκαν αποδείξεις για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας υπογραμμίζει ότι η απέλαση των διπλωματών από την Ελλάδα κινείται αντίθετα από τη φύση των διμερών σχέσεων και μπορεί να της προκαλέσει σοβαρή ζημιά.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε για εξηγήσεις τον Ελληνα πρέσβη στη Μόσχα, Ανδρέα Φρυγανά. Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Heather Nauert, με ανάρτησή της στο Twitter στήριξε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών.

Στην ανάρτησή της η κα. Heather Nauert σημειώνει χαρακτηριστικά πως η «Ελλάδα απέλασε δυο Ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε ακόμη δύο, οι οποίοι προσπάθησαν να παρέμβουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Στηρίζουμε την Ελλάδα που υπερασπίζεται την κυριαρχία της».

Heather Nauert✔@statedeptspox

#Greece expelled two Russian officials and barred entry of two others for attempting to interfere in Greek politics. We support Greece defending its sovereignty. #Russia must end its destabilizing behavior.

5:58 μ.μ. - 12 Ιουλ 2018

574258 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Ανάμεσα στις κατηγορίες που απευθύνει η Αθήνα προς τους διπλωμάτες είναι οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών.

Η συγκεκριμένη υπόθεση φέρνει στην επιφάνεια μια υπόγεια ένταση που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα, τα τελευταία δύο χρόνια, για λόγους οι οποίοι συνδέονται και με το γενικότερο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα έχει ήδη αποφασίσει και δώσει εντολή για την άμεση απέλαση δύο ατόμων –ο ένας είναι το στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας Βίκτορ Γιάκοβλεφ– και την απαγόρευση νέας εισόδου στη χώρα για δύο ακόμα, οι οποίοι εμπλέκονται σε σωρεία ενεργειών, μεταξύ των οποίων πληροφοριακής δραστηριότητας (ο διπλωματικός όρος για την αλίευση και διακίνηση πληροφοριών) εις βάρος της Ελλάδας.

Στο ρωσικό ΥΠΕΞ εκλήθη ο Έλληνας πρέσβης στη Μόσχα για τις απελάσεις

Στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη σήμερα ο Ελληνας πρεσβευτής στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς, όπως μεταδίδει ο Ant1.

Ο κ. Φρυγανάς εκλήθη για να συζητήσουν το θέμα της απέλασης των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα και να ενημερωθεί για τις επόμενες κινήσεις της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον Ant1, ο Ελληνας πρεσβευτής είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον διευθυντή της 4ης Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του Υπουργείου και στη συνέχεια αποχώρησε.

Έχει «παγώσει» η προεργασία για την σχεδιαζόμενη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα το φθινόπωρο, δήλωσε χθες αξιωματούχος της ρωσικής διπλωματίας στο πρακτορείο Interfax, την ώρα που στις Βρυξέλλες ολοκλήρωναν τις εργασίες τους οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η πηγή πρόσθεσε ότι επί του παρόντος δεν είναι ορατό το πώς μπορεί να λάβει χώρα η επίσκεψη του κ. Λαβρόφ, αν και απέφυγε να κάνει λόγο για οριστική ακύρωση.

Η διαρροή έρχεται στον απόηχο της απόφασης της Αθήνας να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο σε άλλους δύο, κάνοντας λόγο για παρεμβάσεις σε εσωτερικές υποθέσεις, μεταξύ άλλων, την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επρόκειτο να επισκεφθεί την Αθήνα τον Σεπτέμβριο κατόπιν πρόσκλησης του Ελληνα ομολόγου του Νίκου Κοτζιά.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί τις ΗΠΑ λέγοντας ότι «κρύβονται» πίσω από την απόφαση της Ελλάδας, σύμφωνα με το Reuters.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει «απολύτως αβάσιμη» την απέλαση των ρώσων διπλωματών, καθώς, όπως σημειώνει, δεν δόθηκαν αποδείξεις για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας υπογραμμίζει ότι η απέλαση των διπλωματών από την Ελλάδα κινείται αντίθετα από τη φύση των διμερών σχέσεων και μπορεί να της προκαλέσει σοβαρή ζημιά.

Η πρωτοβουλία της Αθήνας δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», αλλά έρχεται ως απάντηση μετά μια σειρά από συντονισμένες κινήσεις προσπάθειας επέκτασης της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα. Διπλωματικές πηγές εντάσσουν σε αυτές τη δραστηριότητα διαφόρων κύκλων ρωσικών συμφερόντων, όπως η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Eνωση. Η αντίδραση της Αθήνας αποτελεί, μεταξύ άλλων, ένα μήνυμα προς τη Μόσχα και για όλες αυτές τις δραστηριότητες.

«Πυρά» της Ρωσίας και για την έκδοση του «Mr. Bitcoin» στη Γαλλία

Νέο επεισόδιο έρχεται να προστεθεί στις ελληνορωσικές σχέσεις, με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης να εκδοθεί στη Γαλλία ο 39χρονος Ρώσος, Αλεξάντερ Βίνικ, αποκαλούμενος ως «Mr.Bitcoin», που κατηγορείται ως διαχειριστής της πλατφόρμας ψηφιακών νομισμάτων BTC-e, μέσω της οποίας φέρεται να νομιμοποίησε κέρδη εγκληματικών οργανώσεων.

Η Μόσχα εγκαλεί την Αθήνα για την έκδοσή του στη Γαλλία, λίγες ημέρες μετά την έντονη αντίδραση αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα.

«Οι ελληνικές Αρχές συνεχίζουν να επιδεινώνουν την κατάσταση στις διμερείς σχέσεις, υπό πιέσεις από το εξωτερικό» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το Interfax.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στο αίτημα που είχε καταθέσει η ρωσική γενική εισαγγελέας για την έκδοση του «Mr.Bitcoin» στην πατρίδα του και προσθέτει ότι «η ρωσική πλευρά δεν μπορεί να αγνοήσει τέτοιες ενέργειες».

Να εκδοθεί στη Γαλλία ο «Mr. Bitcoin» αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης

Να εκδοθεί στη Γαλλία ο 39χρονος Ρώσος Αλεξάντερ Βίνικ, αποκαλούμενος διεθνώς «Mr. Bitcoin», που κατηγορείται ως διαχειριστής της πλατφόρμας ψηφιακών νομισμάτων BTC-e, μέσω της οποίας φέρεται να νομιμοποίησε κέρδη εγκληματικών οργανώσεων, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Εις βάρος του είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις γαλλικές αρχές, που του καταλογίζουν ότι «ξέπλενε» παράνομα κέρδη, ύψους 130 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για χρηματικά ποσά, που -σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ένταλμα- κατατέθηκαν στην πλατφόρμα BTC-e, προερχόμενα από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα για τα οποία ζητήθηκαν ψηφιακά λύτρα (σε Bitcoin), ενώ ανάμεσα στα θύματα της φερόμενης δράσης του, συγκαταλέγονται περισσότεροι από 100 Γάλλοι πολίτες.

Ο Βίνικ, που συνελήφθη πέρυσι τέτοιο καιρό με διεθνές ένταλμα ενώ έκανε διακοπές με την οικογένειά του στη Χαλκιδική, δήλωσε ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου ότι δεν επιθυμεί την έκδοσή του στη Γαλλία αρνούμενος τις παραπάνω πράξεις. Απαντώντας σε ερωτήσεις της εισαγγελέως, επισήμανε ότι έκανε «μεταφορά ηλεκτρονικού χρήματος μέσω πλατφόρμας» και πρόσθεσε ότι επρόκειτο για «προσωπικές συναλλαγές», τις οποίες ο ίδιος θεωρούσε «νόμιμες».

«Εργαζόμουν μ’ αυτόν τον τρόπο. Η δουλειά μου είναι να κάνω συναλλαγές με Bitcoin» ανέφερε, τονίζοντας ότι όσο βρισκόταν στην Ελλάδα -και μέχρι τη σύλληψή του- συνέχιζε να κάνει αυτές τις συναλλαγές. «Εφόσον έχω διαπράξει όλα αυτά τα αδικήματα, γιατί δεν με διώκει και η Ελλάδα;» διερωτήθηκε.

Κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών ο 39χρονος άσκησε έφεση και η υπόθεση θα εξεταστεί στον Άρειο Πάγο. Ο ίδιος κρατείται στις δικαστικές φυλακές Διαβατών, ενώ έχει ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, αίτημα που σε πρώτο βαθμό απορρίφθηκε.

Να σημειωθεί ότι του γαλλικού αιτήματος προηγήθηκαν ανάλογα αιτήματα των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Άρειο Πάγος έκανε δεκτό το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για «ξέπλυμα» 4 δισ. δολαρίων, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας BTC-e. Οι ελληνικές δικαστικές αρχές γνωμοδότησαν θετικά και σε αίτημα έκδοσης των Ρώσων για υπόθεση απάτης, ενώ πριν από λίγο καιρό έφτασε στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης δεύτερο αίτημα των Ρώσων, συνδεόμενο με τη φερόμενη δράση του στον κυβερνοχώρο και ειδικότερα για επιθέσεις εναντίον ρωσικών τραπεζών, με τη ζημιά να αποτιμάται σε 750 εκατ. ρούβλια.

Σημειώνεται ότι εις βάρος του Αλεξάντερ Βίνικ είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις γαλλικές αρχές, που του καταλογίζουν ότι «ξέπλενε» παράνομα κέρδη, ύψους 130 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για χρηματικά ποσά, που -σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ένταλμα- κατατέθηκαν στην πλατφόρμα BTC-e, προερχόμενα από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα για τα οποία ζητήθηκαν ψηφιακά λύτρα (σε Bitcoin), ενώ ανάμεσα στα θύματα της φερόμενης δράσης του, συγκαταλέγονται περισσότεροι από 100 Γάλλοι πολίτες.

Πηγή:eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα