Μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση του «Μαρινόπουλου»

Με πυρετώδη ρυθμό συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη διάσωση του «Μαρινόπουλου», λίγες ώρες μετά την υποβολή του αιτήματος προστασίας από τους πιστωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή που θα αναλάβει την ευθύνη σωτηρίας και εξυγίανσης της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ της χώρας, η οποία πλέον δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις έναντι των προμηθευτών και πιστωτών της.

Ανάμεσα στα «ονόματα» που ακούγονται είναι ο Σκλαβενίτης, ο οποίος παρά την αρχική άρνηση δεν παύει να ενδιαφέρεται για τον όμιλο

Μαρινόπουλο και δύο ακόμη ξένοι επενδυτές, ένας εκ των οποίων από τον χώρο των τροφίμων. Το ζητούμενο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, είναι να βρεθεί ένα ελκυστικό σχέδιο για τους επενδυτές, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει «γενναίο κούρεμα» των υπέρογκων υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές (ίσως και πάνω από 50%).

Και αυτό γιατί κανείς υποψήφιος επενδυτής δεν φαίνεται διατεθειμένος να παίξει το ρόλο του «λευκού ιππότη» εάν προηγουμένως δεν λάβει υψηλές διασφαλίσεις ότι το εγχείρημα που αναλαμβάνει θα στεφθεί με επιτυχία και θα μειώνει δραστικά το επιχειρηματικό ρίσκο. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο έκπληξης ως προς τη λύση που θα βρεθεί, προκειμένου να συνεχίζει να λειτουργεί η αλυσίδα.

Σε κάθε περίπτωση, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι περικοπές σε δίκτυο και άλλες δαπάνες, αλλά και η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων που δεν βαρύνονται με υποθήκες θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, αφού στόχος θα είναι το νέο σχήμα να είναι βιώσιμο σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για την κατανάλωση. Τις έντονες διαβουλεύσεις για την εξεύρεση λύσης επιβεβαιώνει και η Μαρινόπουλος με ανακοίνωσή της, όπου επισημαίνει πως οι συζητήσεις είναι συνεχείς με τις τράπεζες για τη διαμόρφωση του πλαισίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της εταιρείας.

Φουντώνει η αγωνία
Στην ίδια ανακοίνωση, η εταιρεία επιχειρεί να καθησυχάσει τους φόβους της αγοράς, οι οποίοι μεγαλώνουν όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα για το μέλλον της και οι προμηθευτές εμφανίζονται απρόθυμοι να τροφοδοτήσουν την εταιρεία με νέα προϊόντα, με κίνδυνο να αδειάσουν και πάλι τα ράφια.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία αναφέρει ότι η λειτουργία των καταστημάτων της διεξάγεται με κανονικούς ρυθμούς, σε συνέχεια της κατάθεσης αιτήματος, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, για την υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης, που εκδικάζεται την Παρασκευή 1 Ιουλίου. Υπογραμμίζει μάλιστα, ότι «τα καταστήματα και οι εργαζόμενοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εύρυθμη λειτουργία και την άρτια εξυπηρέτηση των καταναλωτών», και υπενθυμίζει ότι «η υπαγωγή σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της εταιρείας και των θέσεων εργασίας καθώς και τη διασφάλιση των οφειλών προς τους προμηθευτές».

Τρεις θυγατρικές κατέθεσαν αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99
Πρόκειται για την Αφοί Μαρινόπουλοι Συμμετοχική ΑΕ, την Express m ΑΕ και την ΞΥΝΟΣ ΑΕ.

Αιτήσεις για ένταξη στο άρθρο 99 ζήτησαν χθες τρεις ακόμη θυγατρικές του ομίλου Μαρινόπουλου, ο οποίος πρακτικά ζητά τη σχεδόν συνολική υπαγωγή του τμήματος λιανικού εμπορίου τροφίμων στο επίμαχο άρθρο.

Οι αιτήσεις που έγιναν χθες αφορούν καταρχήν την Αφοί Μαρινόπουλοι Συμμετοχική ΑΕ. Πρόκειται ουσιαστικά για τη «μητρική εταιρεία» του ομίλου, η οποία ασκεί διοίκηση επί του ομίλου, δανείζεται και δανείζει για τις ανάγκες του ομίλου και επί της ουσίας διαχειρίζεται τα οικονομικά. Οι συνολικές υποχρεώσεις (με βάση το ισοζύγιο στις 31/12/2015) για τις οποίες ζητεί δικαστική προστασία είναι 196 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 320.000 ευρώ είναι προς το Δημόσιο, 23.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, 180 εκατομμύρια προς τις τράπεζες και 16 εκατομμύρια στους προμηθευτές.

Η δεύτερη θυγατρική που κατέθεσε είναι η Express m ΑΕ. Η εταιρεία διαχειρίζεται 160 καταστήματα (20 σούπερ μάρκετ και 139 express stores) σε όλη την Ελλάδα με συνολικές υποχρεώσεις 275 εκατομμυρίων ευρώ. Οι υποχρεώσεις προς το Δημόσιο ανέρχονται στις 840.000 ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία είναι στα 3,12 εκατ. ευρώ, στους εργαζόμενους 800.000 ευρώ, στις τράπεζες 4 εκατ. ευρώ και στους προμηθευτές 266 εκατ. ευρώ.

Η τρίτη θυγατρική είναι ΞΥΝΟΣ Α.Ε. Πρόκειται για 19 μικρά σούπερ μάρκετ, τα οποία είχε εξαγοράσει πριν από 10 χρόνια η Μαρινόπουλος. Τα καταστήματα βρίσκονται στην Αθήνα και την Ήπειρο. Οι συνολικές υποχρεώσεις φτάσουν τα 19,6 εκατ. ευρώ. Αύριο θα συζητηθούν τα προληπτικά μέτρα και για τις τέσσερις συνολικά αιτήσεις και μέχρι τότε το δικαστήριο έδωσε προσωρινή δικαστική προστασία. Για τα σούπερ μάρκετ η κύρια αίτηση θα συζητηθεί στις 16 Νοεμβρίου, ενώ οι υπόλοιπες τρεις στις 21 Σεπτεμβρίου 2016. Εκτιμάται πάντως πως -πιθανότατα- θα συνδικαστούν όλες τον Σεπτέμβριο.

Σχέδιο
Το ζητούμενο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, είναι να βρεθεί ένα ελκυστικό σχέδιο για τους επενδυτές, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει «γενναίο κούρεμα» των υπέρογκων υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές (ίσως και πάνω από 50%).

Περικοπές
Σε κάθε περίπτωση, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι περικοπές σε δίκτυο και άλλες δαπάνες, αλλά και η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων που δεν βαρύνονται με υποθήκες θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, αφού στόχος θα είναι το νέο σχήμα να είναι βιώσιμο σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για την κατανάλωση.

Φόβοι

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία επιχειρεί να καθη­συ­χάσει τους φόβους της αγοράς, οι οποίοι μεγαλώνουν όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα για το μέλλον της και οι προμηθευτές εμφανίζονται απρόθυμοι να τροφοδοτήσουν την εταιρεία με νέα προϊόντα, με κίνδυνο να αδειάσουν και πάλι τα ράφια.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα