“Μάχη χωρίς αύριο” σήμερα στην Βουλή

ή πως ο Τύπος ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα

Τι γράφει ο Τύπος για την σημερινή ψηφοφορία στην Βουλή:

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μάχη χωρίς αύριο για την κυβέρνηση και –σύμφωνα με στελέχη της- για τη χώρα θεωρείται η αποψινή ονομαστική ψηφοφορία για το περί συλλογικών διαπραγματεύσεων κρίσιμο άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου: Το ενδεχόμενο να καταψηφιστεί

από πράσινους βουλευτές παραμένει έως την τελευταία στιγμή ανοιχτό, γεγονός το οποίο έχει μετατρέψει σε θρίλερ τις εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ. Στους διαδρόμους της Βουλής αποτελούσε κοινό μυστικό: Αν, όμως, το επίμαχο άρθρο δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία απέναντι σε μια αντιπολίτευση που σύσσωμη το απορρίπτει, τότε αυτομάτως τίθεται μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ : «Κανείς όμως χθες το βράδυ δεν απέκλειε το περίφημο “ατύχημα” να συμβεί σήμερα, αν και κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η αγωνία έχει επικεντρωθεί μόνο στο πρόσωπο της κ. Κατσέλη, η οποία δείχνει να επιμένει στην άρνησή της να ψηφίσει το άρθρο-καρμανιόλα για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, το περίφημο άρθρο 37 που καταργεί τις κλαδικές συμβάσεις έναντι των επιχειρησιακών. Το Μαξίμου φοβάται περισσότερο να μην υπάρξουν παραιτήσεις που θα βαρύνουν το πολιτικό κλίμα και λιγότερο διαρροές που θα απειλήσουν την κυβέρνηση με πτώση. Και αυτό παρά την προσπάθεια του πρωθυπουργού να θέσει ξεκάθαρα το δίλημμα “ή ψηφίζετε ή δεν φτάνουμε ως την Κυριακή”. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος συνομίλησε χθες αρκετές φορές στο τηλέφωνο με την πρώην υπουργό Εργασίας και έκανε μερικώς δεκτή την τροπολογία της για τους δανειολήπτες».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Η αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης, αφού ακόμα κι αν ψηφιστεί με οριακή πλειοψηφία -βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να εκφράζουν διαφωνίες για το άρθρο 37- θα αποδυναμώσει την κυβέρνηση και θα επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις μετά τη σύνοδο κορυφής της Κυριακής, που αναμένεται να δρομολογήσει νέες εξελίξεις στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Στην κυβερνητική παράταξη χθες όλη την ημέρα επιδίδονταν από τον πρωθυπουργό μέχρι τα αρμόδια κοινοβουλευτικά στελέχη σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν διαρροές από την αποψινή ψηφοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, με την αμετάπειστη για την ώρα Λούκα Κατσέλη μίλησε ο Ε. Βενιζέλος, αλλά επρόκειτο να μιλήσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Το ίδιο έγινε και θα γίνει και με άλλους βουλευτές, όπως π.χ. με τη Βάσω Παπανδρέου που είναι να μιλήσει σήμερα στην Ολομέλεια».

ΤΟ ΕΘΝΟΣ: «Στο… μηδέν γυρίζει σήμερα η ώρα για την κυβέρνηση, αφού η κρίσιμη ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο αποτελεί το κρας τεστ προς τη Σύνοδο Κορυφής. Εάν και εφόσον ένας ή περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψηφίσουν άρθρα του πολυνομοσχεδίου, τότε όλα τα σενάρια έρχονται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει πλήρη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί, για τις διαφωνίες των βουλευτών, ενώ ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου είχε χθε

Keywords
Τυχαία Θέματα