«Μάχες» στο Αιγαίο, «αερομαχίες» στη συγκυβέρνηση

Συνεχίζει να εξάγει την ένταση στο Αιγαίο η Τουρκία, με επικοινωνιακά ψεύδη, αλλά και με προβοκατόρικες ενέργειες. Κάτι που εκτιμάται ότι θα ενταθεί σοβαρά εν όψει του δημοψηφίσματος, τον Απρίλιο. Στο μεταξύ, «αερομαχίες» ξέσπασαν σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το σχεδιαζόμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα–μαμούθ για τα δεδομένα

της κρίσης.

Χθες, η γνωστή για τις κατασκευασμένες ειδήσεις της, τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», ανακάλυψε αρχικά πτώση τουρκικού ελικοπτέρου στα Υμια, κάτι που στη συνέχεια μετετράπη σε υπερπτήση στις βραχονησίδες, για να καταλήξει σε χαμηλή πτήση προς !) τα Υμια. Τελικώς, σύμφωνα με καλά πληροφορημένους κύκλους των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ουδεμία κίνηση κατεγράφη χθες στα Υμια ή στην ευρύτερη περιοχή. Η διοχέτευση κατασκευασμένων ειδήσεων στο εσωτερικό της Τουρκίας και στο εξωτερικό θεωρείται «κλασική μέθοδος ψυχολογικού πολέμου».

Εξοπλιστικό

Την ίδια στιγμή, αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει με αφορμή το σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο, σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, θα ξεπεράσει τα 5-6 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ο τέως υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, επετέθη χθες κατά του Πάνου Καμμένου, ενώ, κατά ασφαλείς πληροφορίες, μαζί με δεκατρείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπέγραψαν ερώτηση για τα εξοπλιστικά, αλλά, κατόπιν «άνωθεν» παρεμβάσεων, δεν την κατέθεσαν στη Βουλή.

Το υπουργείο Αμυνας «ξεκίνησε τη διαδικασία για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, εκδήλωσε ενδιαφέρον προς την αμερικανική κυβέρνηση για την προμήθεια αεροσκαφών πέμπτης γενιάς (F-35) και βρίσκεται σε τελικό στάδιο η υποστήριξη και συντήρηση των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300». Ο εκσυγχρονισμός των F-16 υπολογίζεται από 1,2 έως 1,7 δισ. Η αναβάθμιση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 δεν αποκλείεται να φτάσει στα 40 εκατομμύρια. Ενδεχόμενη απόφαση για αγορά 20 αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, των αμερικανικών F-35, θα φτάσει τα δύο δισ., ενώ με οπλικά συστήματα το κόστος δεν αποκλείεται να διπλασιαστεί.

Πάντως, με αφορμή την «επίθεση» Φίλη στον υπουργό Αμυνας, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και τομεάρχης Αμυνας, Αδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε πως «ο τέως υπουργός επιβεβαίωσε την κοροϊδία που υφίστανται τα στελέχη των Ε.Δ. από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα δήλωσε για τον υπουργό Αμυνας: “Αν έχει τρέλα, ας καθίσει τότε να βρει τα ισοδύναμα για τα ειδικά μισθολόγια των αξιωματικών. Είναι 300.000.000 ευρώ που δεν μπορεί να δώσει και δεν τα έχει βρει”. Κατόπιν αυτής της δήλωσης του κ. Φίλη, ρωτάμε τον κ. Καμμένο: Τι γίνεται με τα ισοδύναμα για τα ειδικά μισθολόγια των αξιωματικών των Ε.Δ.;».

Χθες, ο κ. Φίλης, αναφερόμενος στα εξοπλιστικά, είπε πως «για να δώσεις 3,5 δισ., πρέπει να γίνει δημόσιος διάλογος», και ζήτησε «να έρθουν οι εμπειρογνώμονες και οι αρχηγοί στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής για να κάνουμε μια κουβέντα». Στην ερώτησή τους οι 13 του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν: «Παρά την αναμφισβήτητη ανάγκη του περιοδικού εκσυγχρονισμού των εξοπλιστικών προγραμμάτων των ελληνικών Ε.Δ., η βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση επιβάλλει να μετράμε και το τελευταίο σεντ του φορολογούμενου πολίτη». Και ζητούν να διευκρινιστεί «εάν έχει προηγηθεί προηγούμενη απόφαση κυβερνητικού οργάνου» για το εξοπλιστικό πρόγραμμα.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα