Μάχες Ιρακινών και Κούρδων στο Κιρκούκ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιρακινές δυνάμεις προωθήθηκαν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και την αεροπορική βάση του Κιρκούκ, αφού ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι, διέταξε το στρατό του να "επιβάλει την ασφάλεια" στην κουρδική πόλη ύστερα από την πρόσφατη ψηφοφορία για ανεξαρτησία. Κούρδοι και Ιρακινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι δυνάμεις άρχισαν να μετακινούνται τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ενώ η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι "τεράστιες περιοχές" της περιοχής είχαν καταληφθεί, γεγονός

που αμφισβητήθηκε από τους Κούρδους.

Ωστόσο, στρατιωτικές πηγές και από τις δύο πλευρές ανέφεραν ανταλλαγές πυραύλων Katyusha στα νότια της πρωτεύουσας της επαρχίας. Πολλοί κούρδοι μαχητές της Πεσμεργκά τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, δήλωσε μια τοπική πηγή ασφάλειας στο Agence France-Presse. Ο κυβερνήτης του Κιρκούλ Ναζμαλντίν Καρίμ προέτρεψε το λαό να βγει στους δρόμους και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι δυνάμεις Πεσμεργκά θα μπορούν να προστατεύσουν την πόλη.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας προέτρεψε τις ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις "να αποφύγουν πρόσθετες ενέργειες κλιμάκωσης" που θα αποσπούσαν την προσοχή από την μάχη ενάντια στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Οι ΗΠΑ παρείχαν όπλα τόσο στον ιρακινό στρατό όσο και στους Πεσμεργκά για την καταπολέμηση του Isis.
Την Κυριακή, το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι "ανησυχεί πολύ" για τις αναφορές της αντιπαράθεσης και ότι "παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στο Κιρκούκ".

Οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα εν μέσω αναφορών για τις συγκρούσεις. Ο Κούρδος πρόεδρος Μασούντ Μπαρζάνι, διέταξε τις δυνάμεις του να μην ξεκινήσουν μια σύγκρουση αλλά να απαντήσουν εάν δεχθούν επίθεση. Το Al-Iraqiya TV ανέφερε ότι οι ιρακινές στρατιωτικές, αντιτρομοκρατικές μονάδες και η ομοσπονδιακή αστυνομία είχαν πάρει τον έλεγχο ορισμένων περιοχών γύρω από την πόλη, προχωρώντας χωρίς πυροβολισμούς. Ο στόχος ήταν να καταλάβουν τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης Κ1, δυτικά του Κιρκούκ, δήλωσε ο υπολοχαγός Σαλάχ ελ-Κινάνι του 9ου θωρακισμένου τμήματος του ιρακινού στρατού.
Οι εντάσεις στην περιοχή άρχισαν να αυξάνονται πριν από αρκετές εβδομάδες, όταν οι Κούρδοι της χώρας ψήφισαν για ανεξαρτησία από τη Βαγδάτη. Στο δημοψήφισμα αντιτίθενται έντονα το Ιράν, η Βαγδάτη και η Τουρκία και έχει οδηγήσει σε αποκλεισμό της περιοχής και από τις τρεις δυνάμεις. Ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμάνι, ένας από τους ισχυρότερους άνδρες στο Ιράκ, είπε στους κούρδους ηγέτες πριν από την ψηφοφορία ότι δεν θα σταματήσει τις δυνάμεις των Σιιτών από το Λαϊκό Μέτωπο Κινητοποίησης να επιτεθούν στο Κιρκούκ εάν το δημοψήφισμα προχωρήσει.

Η Βαγδάτη δεν είχε αποδεχθεί την κουρδική αξίωση για την πόλη, η οποία απαρτίζεται από Κούρδους, Άραβες και Τουρκμένους και είχε αντιταχθεί έντονα σε κούρδους αξιωματούχους που πωλούσαν πετρέλαιο από το Κιρκούκ μέσω αγωγού προς την Τουρκία.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες είναι σύμμαχος τόσο της Βαγδάτης όσο και της κουρδικής περιφερειακής κυβέρνησης στην Ερμπίλ, ήταν απολύτως αντίθετοι με το δημοψήφισμα, και ειδικά την απόφαση να συμπεριληφθεί το Κιρκούκ και άλλες αμφισβητούμενες περιοχές - μια κίνηση που οι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν "επικίνδυνα μονομερή" , η οποία προσπάθησε να επανασχεδιάσει τα όρια της χώρας.
Την Παρασκευή, η κουρδική και η ιρακινή κυβέρνηση έστειλαν στρατιώτες και στρατιωτικά οχήματα στην πόλη. Οι δυνάμεις των Πεσμεργκά εξαπλώθηκαν σε απόσταση περίπου 20 μιλίων από τα νότια σύνορα του Κιρκούκ, αφού μονάδες πιστές στην κεντρική κυβέρνηση έλαβαν θέσεις σε καίρια σημεία της πόλης, προκαλώντας φόβους για νέα βία σε μία από τις πιο έντονα αμφισβητούμενες περιοχές του Ιράκ. Τότε, η πιθανότητα μιας επικείμενης μάχης για την εθνοτικά διαφορετική πόλη είχε υποβαθμιστεί, με τους πολιτικούς ηγέτες και στις δύο πλευρές να προσπαθούν να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Ο Αλ-Αμπάντι, ο οποίος είναι επικεφαλής της στρατιωτικής δύναμης της χώρας, επέμεινε ότι δεν σχεδίαζε να ξεκινήσει μια επίθεση.

Μετά την προώθηση της Κυριακής, το συμβούλιο ασφαλείας της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) δήλωσε: "Οι ιρακινές δυνάμεις και η Λαϊκή Κινητοποίηση [μια παραστρατιωτική ομάδα] προχωρούν τώρα από την Τάζα, νότια του Κιρκούκ, σε μια μεγάλη επιχείρηση. Πρόθεσή τους είναι να εισέλθουν στην πόλη και να αναλάβουν τη βάση K1 και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις". Ένας κυβερνήτης της τοπικής κουρδικής αστυνομίας δήλωσε ότι οι Κούρδοι εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών της επαρχίας Κιρκούκ.

Κούρδοι μαχητές κατέλαβαν το Κιρκούκ στα μέσα του 2014, αφού οι ιρακινές δυνάμεις είχαν ξεφύγει από τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους, που προχωρούσαν προς αυτούς μετά την λεηλασία της Μοσούλης.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα