Νέες προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία

Επίσημες διαβουλεύσεις έχει ξεκινήσει από το πρωί ο πρόεδρος της δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο σε μια ακόμη προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία. Το προεδρικό μέγαρο επισκέφθηκαν πρώτοι οι πρόεδροι της βουλής και της γερουσίας. Ο πρόεδρος της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο μετά το πέρας των συνομιλιών του με τον πρόεδρο της δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Το απόγευμα ο Ναπολιτάνο συναντάται με τον επικεφαλής του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία και περιφερειάρχη της Απουλίας, Νίκι Βέντολα,

καθώς και με τον επικεφαλής της κεντρώας συμμαχίας Επιλογή Πολιτών και υπηρεσιακό πρωθυπουργό της χώρας, Μάριο Μόντι. Αύριο ο Ναπολιτάνο πρόκειται να έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των μεγαλύτερων κομμάτων. Ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς Πιερ-Λουίτζι Μπερσάνι αναμένεται να ζητήσει από τον Ιταλό πρόεδρο να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Η κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται πιθανώς να παρουσιαστεί στο προεδρικό μέγαρο μαζί με την Λέγκα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι δύο δυνάμεις θα ταχθούν υπέρ μιας κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, εκτός του Κινήματος Πέντε Αστέρων. Ως εναλλακτική θα προτείνουν την άμεση επιστροφή στις κάλπες. Το M5S αναμένεται να εκπροσωπηθεί από τον Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος συνεχίζει να αρνείται κάθε συνεργασία με τα λεγόμενα «παραδοσιακά κόμματα» και προειδοποιεί ότι θα διαγράψει τους βουλευτές και τους γερουσιαστές του κινήματος που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε κεντροαριστερή κυβέρνηση. Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αναμένεται να δοθεί μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Στο πλαίσιο αυτό, οι νέοι πρόεδροι της ιταλικής βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι και της γερουσίας της Ρώμης, Πιέτρο Γκράσο, ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να περιορίσουν τις μηνιαίες απολαβές τους κατά 30% και να παραχωρήσουν τα διαμερίσματα που τους δίνει το κοινοβούλιο «για θεσμικές δραστηριότητες της βουλής και της γερουσίας».

reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα