Λουξεμβούργο: Νίκη Γιούνκερ στις εκλογές

Το Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα (CSV) του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κέρδισε τις πρόωρες εθνικές εκλογές. Τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα δείχνουν ότι το CSV έχει κερδίσει 23 από τις 60 έδρες του Κοινοβουλίου, οι Σοσιαλιστές (LSAP) κέρδισαν 13 έδρες και οι Φιλελεύθεροι (DP) 13 έδρες. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, ο μακροβιότερος επικεφαλής κυβέρνησης των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ότι θα έχει συνομιλίες για τη δημιουργία συνασπισμού με τα άλλα

κόμματα στις επόμενες ημέρες. Στην απερχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού του CSV με το LSAP, ο Γιούνκερ αναγκάστηκε να παραιτηθεί έπειτα από ένα σκάνδαλο παρακολούθησης.

Το CSV ήταν στην κυβέρνηση από το 1945, εκτός από την περίοδο 1974 -1979. Ο 59χρονος Γιούνκερ έχει διατελέσει πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου από το 1995. Ο Γιούνκερ, μία «κινητήρια δύναμη» του ευρώ όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς, τον Ιανουάριο παραχώρησε την προεδρία του Eurogroup, μια θέση που κατείχε από το 2005, στον ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ένας από τους επικεφαλής που υπέγραψαν την Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992, που δημιούργησε την Ευρωπαϊκή Ένωση και οδήγησε στην εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος, ο Γιούνκερ λειτούργησε ως μεσάζων μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας στην σφυρηλάτηση του συμφώνου σταθερότητας για τον περιορισμό του ελλείμματος το 1996 και στην ηπιότερη εφαρμογή του το 2005 .

http://www.bloomberg.com/news/2013-10-20/juncker-s-csv-party-wins-early-elections-in-luxembourg.html

Keywords
Τυχαία Θέματα