Κυρ. Μητσοτάκης: Απαραίτητη η συμπόρευση Ελλάδας - Κύπρου

Στην κυπριακή πρωτεύουσα βρίσκεται από χθες το βράδυ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με πρώτη του συνάντηση σήμερα αυτή με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου, με τον οποίο συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητη η συμπόρευση Ελλάδας - Κύπρου.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις σχέσεις Τουρκίας - Κύπρου, επισημαίνοντας ότι υπάρχει προσδοκία για

αλλαγή στάσης στο Κυπριακό, ενώ έκανε λόγο και για το προσφυγικό.

Όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης:

Προσδοκούμε από την Τουρκία, να υπάρξει μια αλλαγή της στάσης στην αντιμετώπιση του Κυπριακού ζητήματος.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι, ως Ελλάδα, αναμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και προς την Ευρώπη.

Δυστυχώς, τα δείγματα γραφής, τα οποία έχει δείξει η Τουρκία σε αυτό το πεδίο της πολιτικής, δεν είναι ενθαρρυντικά.

Ελπίζω, πραγματικά, να βρεθεί ένας κοινός τόπος συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές, για να μη βρίσκεται η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή ενός πολύ μεγάλου ανθρωπιστικού προβλήματος.

Απαραίτητη η συμπόρευση Ελλάδας - Κύπρου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Ομήρου δήλωσε ότι το ταξίδι του στην Κύπρο δεν είναι μόνο εθιμοτυπικό, αλλά ουσίας, σε μια κρίσιμη συγκυρία, ενώ διατύπωσε την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Παρακολουθούμε, είπε, τις εξελίξεις με συγκρατημένη αισιοδοξία, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον για τις οικονομικές επιδόσεις της Κύπρου, καθώς, όπως τόνισε, η χώρα καταφέρνει να εξέλθει του μνημονίου τους επόμενους δύο μήνες, δυστυχώς όχι και η Ελλάδα, που είναι δέσμια τρίτου μνημονίου και δεν θα ξεφύγει τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε, εξάλλου, ότι είναι απαραίτητη η συμπόρευσης ΕλλάδαςΚύπρου σε μια εποχή, που οι γεωπολιτικές προκλήσεις είναι πάρα πολλές.

Περνούμε, είπε, δύσκολη περίοδο με την οικονομική κρίση και στις δύο χώρες και προτεραιότητά μας είναι η υπέρβαση της διεθνούς συγκυρίας.

Από την πλευρά του ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι ''εντείνουμε τις προσπάθειες στη διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά χρειάζεται προσοχή, υπέδειξε, να μην επενδύουμε σε υπερβολικές προσδοκίες, μέχρι να δούμε δείγματα γραφής από την Τουρκία.

Η συμπαράσταση της Ελλάδας, τόνισε, είναι δεδομένη, διαχρονική και ολόθερμη''.

Στις 12.3o ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα