Κύπρος: ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ θα καταψηφίσουν το κούρεμα των καταθέσεων-

Διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό για τις αποφάσεις του Eurogroup θα απευθύνει απόψε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, όπως ανακοινώθηκε από το προεδρικό μέγαρο, τη στιγμή που εντείνεται η αβεβαιότητα για την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της προεδρίας, ο πρόεδρος θα μιλήσει περίπου στις 21:00-

ώρα Ελλάδος.

Εν τω μεταξύ, στις 17.30 πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στη Βουλή, υπό την προεδρία του προέδρου της, Γιαννάκη Ομήρου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ματαίωσε την πρωινή ενημέρωση της Βουλής, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 11:00, ενώ άκαρπη απέβη και η πρωινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει ξανά αύριο.

Όσον αφορά στη συζήτηση του πακέτου διάσωσης στη Βουλή, αν και νωρίτερα έγινε γνωστό πως αναβλήθηκε για τη Δευτέρα, δεν αποκλείεται τελικά η σύκληση της ολομέλειας της Βουλής να γίνει αργά απόψε.

Πάντως, μετά τη στάση του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ κατά του νομοσχεδίου και ίσως και των Οικολόγων, φαίνεται απίθανο να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, δεδομένου ότι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ χρειάζονται άλλη μία ψήφο για να έχουν πλειοψηφία.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι το γραφείο μελετών του κόμματος ετοιμάζει πρόταση για αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως έχει αυτή διαμορφωθεί. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσον το κόμμα θα καλέσει τους πολίτες σε κινητοποιήσεις, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο κόσμος είναι ήδη έτοιμος, αλλά οι εκδηλώσεις πρέπει να γίνουν με οργανωμένο τρόπο και μέσα σε πολιτισμένο πλαίσιο.

Την πρόθεσή της να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων ανακοίνωσε και η ΕΔΕΚ. Ύστερα από συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, τάχθηκε κατά του κουρέματος των καταθέσεων και ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα προτείνει επαναδιαπραγμάτευση της απόφασης του Eurogroup.

Ο κ. Ομήρου έκανε λόγο για μια «πρωτοφανή» απόφαση, η οποία «υπονομεύει την ασφάλεια των συναλλαγών, την ελευθερία των συμβάσεων και καταστρέφει την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο».

Επίσης, επέκρινε τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, λέγοντας ότι όφειλε να ζητήσει χρόνο για διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις και «να απορρίψει έναν ωμό εκβιασμό και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, ξένο προς την κοινοτική πρακτική της διαβούλευσης».

Πρόσθεσε πως «η ΕΔΕΚ αρνείται να υποκύψει σε εκβιαστικά διλήμματα» και κάλεσε την κυβέρνηση να απαιτήσει επαναδιαπραγμάτευση της απόφασης του Eurogroup, εκφράζοντας την ετοιμότητα της ΕΔΕΚ, εάν και εφόσον η κυβέρνηση καταθέσει νέα εναλλακτική πρόταση, να τη μελετήσει και να τοποθετηθεί με αίσθημα ευθύνης.
Μέρκελ: Σωστή η συμμετοχή των καταθετών στη διάσωση

Εν τω μεταξύ, σωστή χαρακτήρισε τη συμμετοχή των καταθετών στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο εκλογικής συγκέντρωσης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στην περιοχή Γκρίμεν.

«Με αυτόν τον τρόπο συμμετέχουν εν μέρει και οι υπεύθυνοι – όχι μόνο οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών. Και θεωρώ ότι αυτό είναι σωστό», είπε η Μέρκελ αναφερόμενη στην απόφαση του Eurogroup.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα