Κυπριακό και κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο της συνάντησης Κυρ. Μητσοτάκη - Α. Γκουτέρες

Το Κυπριακό και η κλιματική αλλαγή βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Στην δήλωσή του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Είχαμε μία πολύ ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες.

Συζητήσαμε δύο θέματα: το πρώτο αφορά στο Κυπριακό. Ευχαρίστησα τον Γενικό Γραμματέα για την πολύ ουσιαστική συνεισφορά του και τη διαρκή προσπάθειά του στην επίλυση αυτού του ζητήματος και του επανέλαβα την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στα δίκαια αιτήματα της ελληνοκυπριακής κοινότητας για να βρεθεί επιτέλους δίκαιη και βιώσιμη λύση σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τον Ελληνισμό εδώ και 45 χρόνια».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι συζήτησαν επίσης την πράσινη ατζέντα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την οποία ο Γενικός Γραμματέας έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα της δικής του προσωπικής ατζέντας. «Επανέλαβα την αμέριστη στήριξη της Ελλάδος στην πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης και παρουσίασα το σχέδιο της χώρας μας για το πως η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής μάχης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «το φυσικό περιβάλλον και η προστασία του αποτελεί όχι μόνο υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές αλλά και ευκαιρία να αναδείξουμε το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Γι' αυτό και μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την επικαιροποιημένη στρατηγική της για την επίτευξη των στόχων που ετέθησαν στη διάσκεψη των Παρισίων και θα είναι μία στρατηγική τολμηρή, φιλόδοξη και στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος».

Διαρκής συντονισμός Μητσοτάκη- Αναστασιάδη για το Κυπριακό

Οι τελευταίες εξελίξεις για το εθνικό ζήτημα του Κυπριακού και η αμοιβαία ενημέρωση για τις επαφές που είχαν στο πλαίσιο της 74ης Συνόδου του ΟΗΕ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία, με την Ελλάδα να είναι πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζοντας τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας χωρίς ξένους στρατούς και εγγυήσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Αναστασιάδη ότι έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας τόσο στον πρόεδρο της Τουρκίας την Τετάρτη όσο και στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ την Πέμπτη. Τέλος, συμφώνησαν να παραμείνουν σε διαρκή επικοινωνία για τον καλύτερο συντονισμό των διεθνών επαφών τους και ενόψει των αναμενόμενων πρωτοβουλιών του ΓΓ ΟΗΕ.

Μητσοτάκης στο Council on Foreign Relations: Υπερβήκαμε τον λαϊκισμό, στηρίζουμε τις επενδύσεις

Kάλεσμα στους Αμερικανούς επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συμμετοχή του στο πρόγευμα εργασίας του Council on Foreign Relations την Πέμπτη το πρωί στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάκτηση της οικονομικής εμπιστοσύνης και την εντυπωσιακή ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος που ευνοούν τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην "ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση που έγινε για τη νέα εποχή που άρχισε στην Ελλάδα μετά την 7η Ιουλίου ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπερβήκαμε τον λαϊκισμό, τώρα στηρίζουμε τις επενδύσεις".

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρωθυπουργός "δέχθηκε αρκετά ερωτήματα για το πρόβλημα του λαϊκισμού και συγκεκριμένα για το πως κατάφερε ο ίδιος και το κόμμα του να επικρατήσουν στις τελευταίες εκλογές". Στις απαντήσεις του ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη της απευθείας και ειλικρινούς επαφής με τους πολίτες μέσα από συγκεκριμένες δεσμεύσεις που υλοποιούνται άμεσα. Σαν παράδειγμα έφερε την άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία τάξη και τα συγκεκριμένα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους που αμείβονται με καθεστώς ημιαπασχόλησης αλλά εργάζονται με πλήρες ωράριο.

Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις και το "ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων επενδύσεων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στην εμβληματική επένδυση του «Ελληνικού», το πρόβλημα ήταν η απουσία πολιτικής βούλησης και αναφέρθηκε στις ενέργειες που έκανε η νέα κυβέρνηση για να άρει όλα τα εμπόδια που παρέμεναν".

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε, τέλος, για το πρόβλημα του brain drain και το πως θα μπορούσε να αντιστραφεί η τάση των προηγούμενων ετών κι απάντησε ότι για να γυρίσουν πίσω οι Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης χρειάζεται να εκπληρωθούν τρεις προϋποθέσεις: Πρώτον να υπάρξουν νέες δουλειές, δεύτερον, να μειωθούν οι φόροι και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και, τρίτον, να πειστούν όλοι ότι υπάρχει μακροπρόθεσμα καλύτερη προοπτική στην πατρίδα μας.

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ στη Νέα Υόρκη

Συνάντηση με τον Τζάρεντ Κούσνερ, σύμβουλο και γαμπρό του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποίησε την Τετάρτη το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένας Αργύρη, η προγραμματισμένη συνάντηση έλαβε χώρα στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ και διήρκεσε περίπου μια ώρα.

Με δεδομένο ότι ο κ. Κούσνερ ανήκει στο στενό κύκλο των συνεργατών του Αμερικανού προέδρου, η συνάντηση αυτή θεωρείται εξαιρετικά σημαντική. Καταδεικνύει δε το αυξημένο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την Ελλάδα και την βούληση για τη δημιουργία αποτελεσματικών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ του Λευκού Οίκου και της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε τις ελληνικές θέσεις για όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν την χώρα μας σε περιφερειακό επίπεδο. Μάλιστα μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε σε κύριους τομείς των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, όπως είναι οικονομική και η αμυντική συνεργασία, ενώ έμφαση δόθηκε και στην πράσινη οικονομία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα