Κυπριακό: Επιμένει η Τουρκία στα δύο κράτη - Ο «πρόεδρος» του ψευδοκράτους επικρίνει τις αντιδράσεις για τον Ελπιδοφόρο

Για «φανατισμό και μισαλλοδοξία», κατηγορεί την «ελληνική και την ελληνοκυπριακή πλευρές», ο επικεφαλής των κατεχομένων -από τον τουρκικό στρατό- κυπριακών εδαφών, και γνωστός για τη σχέση υποταγής του στις εντολές της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ, με αφορμή επικρίσεις που, ως επί το πλείστον, δέχθηκε ο Ελπιδοφόρος, μέσω των social media, για την παρουσία του στα εγκαίνια του κτιρίου του «σπιτιού της Τουρκίας».

Από μόνος του, λοιπόν, ο «πρόεδρος» του ψευδοκράτους, ενδυόμενος τον μανδύα του όψιμου υπερασπιστή του Ελπιδοφόρου, με ανακοίνωσή

του, χαρακτήρισε τις αντιδράσεις ως «ενέργειες με πολιτικό κίνητρο δείχνουν το επίπεδο του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας της ελληνικής και της ε/κ πλευράς».

Ανέφερε, επίσης, πως είναι ενδεικτική η στάση του «δίδυμου Ελλήνων – Ελληνοκυπρίων» να ακυρώσουν τις συναντήσεις τους με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Να σημειωθεί πως, έως τώρα, υπάρχει έντονη φημολογία για τις συναντήσεις που θα έχει η ελληνική αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, καθώς και για το ενδεχόμενο συνάντησης ή μη με τον αρχιεπίσκοπο, Ελπιδοφόρο. Κάτι, πάντως, που δεν έχει αποκλειστεί.

Τεμενάδες στον Ερντογάν

Ως γνωστόν, ο Ταγίπ Ερντογάν πήρε μαζί του τον Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να αναβαθμίσει την εικόνα του δεύτερου στη διεθνή κοινότητα. Ενός «ηγέτη», όμως, ανύπαρκτου κράτους, το οποίο είναι αναγνωρισμένο μόνο από την Τουρκία, και χρησιμοποιείται ως αβύθιστο τουρκικό αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ετσι, ο Ε.Τατάρ παραβρέθηκε στα εγκαίνια του «σπιτιού της Τουρκίας» στη Ν.Υόρκη. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι το συγκεκριμένο κτίριο θα στεγάσει επίσημα (!) και την διπλωματική αντιπροσωπεία των κατεχομένων στις ΗΠΑ.

Ο Τατάρ, μάλιστα, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα, Sabah, αφού ευχαρίστησε τον Ερντογάν, διότι, όπως είπε «ήταν η φωνή και η δύναμή μας, απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα», δήλωσε «υπερήφανος» διότι τα κατεχόμενα θα έχουν πλέον στέγη στο «σπίτι της Τουρκίας».

«Είμαστε περήφανοι. Σε έναν όροφο θα βρίσκεται η αντιπροσωπεία της ΤΔΒΚ (σ.σ. κατεχόμενα). Εκπροσωπούμαστε εδώ από το 1974. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Τουρκία που μας διέθεσε έναν τέτοιο όροφο».

Οχι στην επανέναρξη του διαλόγου

Ταυτόχρονα, ο ίδιος εξέφρασε την αρνητική στάση του έναντι της ενδεχόμενης επανέναρξης διαλόγου για το Κυπριακό, λέγοντας ότι η συνάντηση που θα έχει με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είναι απλά «ανεπίσημη».

Με τον Α.Γκουτιέρες πρόκειται να συναντηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου, και στις 27, σε δείπνο, με Γκουτιέρες, Αναστασιάδη. Για τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε ότι δεν είναι αισιόδοξος.

Τώρα, λοιπόν, ο Τατάρ σπεύδει να υποβαθμίσει τη συνάντηση σε «ένα ανεπίσημο γεύμα», σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «είναι φανερό ότι δεν θα ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις».

Απειλές για Navtex

Ακόμα, ο ίδιος, σε συνέντευξή του στη Sabah εξαπέλυσε απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέγοντας πως «εάν εισέλθουν σε ένα πεδίο δράσης, εκδίδοντας μόνοι τους Navtex, θα βρεθούμε σε διαδικασία παρόμοιων βημάτων. Φυσικά, μπορούμε να το κάνουμε αυτό με την Τουρκία».

Παράλληλα, προχώρησε σε ανιστόρητες αναφορές, φτάνοντας στο σημείο να πει ακόμα και ότι «ο ελληνοκυπριακός πληθυσμός μεταφέρθηκε στην Κύπρο.

Επετέθη, επίσης, και κατά βουλευτή του κεμαλικού κόμματος στην Τουρκία, CHP, ο οποίος, με αφορμή το σχέδιο της «Γαλάζιας Πατρίδας», κατηγόρησε την Αγκυρα για επεκτατισμό.

Δύο κράτη

Επιπλέον, σε συνέντευξή του στο τουρκικό, Haber Global, επανέλαβε ότι «δεν τίθεται πλέον θέμα να κάνουμε βήμα πίσω από την πολιτική δύο χωριστών, κυρίαρχων, ίσων κρατών που θα ζουν δίπλα - δίπλα».

Στην πραγματικότητα, πίσω από αυτή τη μαξιμαλιστική στάση της Τουρκίας, την οποία αναμασά ο Τατάρ, εκτιμάται ότι στόχος είναι η δημιουργία μιας χαλαρής Ομοσπονδίας, ή μιας Συνομοσπονδίας.

Ουσιαστικά, επιδιώκεται η «συγκυριαρχία» στην Κύπρο. Ενα μη λειτουργικό μοντέλο, το οποίο θα οδηγήσει το κράτος σε αδιέξοδο, αφού η μειοψηφία θα μπλοκάρει ή θα επιβάλλεται στην πλειοψηφία του πληθυσμού.

Βέβαια, εσκεμμένα η Αγκυρα προσπαθεί να προκαλέσει σύγχυση, μιλώντας για ισότητα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων. Είναι προφανές ότι άλλο είναι ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της μειοψηφίας του πληθυσμού και η θεσμοθέτηση ισχυρού ρόλου, και άλλο είναι η νέκρωση της λειτουργίας του Ομοσπονδιακού κράτους, επειδή η πλειοψηφία θα πρέπει να υποτάσσεται στη μειοψηφία.

Με την «συγκυριαρχία», ο μόνος κερδισμένος θα είναι η Τουρκία, η οποία κατ' αυτό τον τρόπο θα επεκτείνει την επιρροή και κυριαρχία της, εκτός των κατεχομένων, και στην Κυπριακή Δημοκρατία. Έτσι, η Κύπρος ολόκληρη θα καταστεί όμηρος των ορέξεων της Αγκυρας.

Ολα αυτά, τη στιγμή που Τουρκία και κατεχόμενα εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα δεν πρέπει να αποχωρήσουν από τη νήσο και επιμένουν στο ξεπερασμένο και απαράδεκτο βάσει του διεθνούς Δικαίου καθεστώς των εγγυήσεων.

Ως γνωστόν, υπάρχουν σχεδιασμοί, σύμφωνα με τους οποίους η Τουρκία, ακόμα και μετά από μια ενδεχόμενη επίλυση του Κυπριακού, θα διατηρήσει στρατιωτική βάση της στη Μεγαλόνησο, αντίστοιχη της βρετανικής, στο Ακρωτήρι.

Ο Τατάρ, τέλος, εκτοξεύοντας και πάλι μαξιμαλιστικές κορώνες, είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει η πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου για αποκεντρωμένες Ομοσπονδίες, ούτε και οι προτάσεις των Ελληνοκυπρίων να «πάμε πίσω στη συμφωνία του 1960».

Κατά τον ίδιον, «σε αυτές τις συνθήκες δεν είναι εφικτή η επιστροφή στο 1960 ή ένας ομοσπονδιακός συνεταιρισμός. Στην Κύπρο πλέον υπάρχει μια νέα κατάσταση. Και αυτή περιλαμβάνει την θέση των δύο κρατών στη βάση της κυριαρχίας. Είναι η θέση της τ/κ πλευράς. Και την στηρίζει η Τουρκία».

Πηγή: lawandorder.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα