Κυπριακό: Χοντρό αλαλούμ με την προετοιμασία της νέας Διάσκεψης

Άνω κάτω φαίνεται ότι τα’ χει κάνει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μπάρθ Αϊντα, ο οποίος, εκτός των άλλων, είναι επιφορτισμένος με τη διοργάνωση της νέας Διάσκεψης για το Κυπριακό, την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017, στο απομονωμένο Κρανς Μοντάνα, στην Ελβετία. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένοι διπλωματικοί κύκλοι, η προχειρότητά του, η βιασύνη του να προχωρήσει εδώ και τώρα, όπως – όπως την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και οι κουτοπόνηρες

μεθοδεύσεις του για τη διατήρηση του καθεστώτος των εγγυήσεων και κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, κινδυνεύουν να οδηγήσουν τη Διάσκεψη σε ναυάγιο προτού καλά – καλά ξεκινήσει.

Χαρακτηριστικό της αλαλούμ κατάστασης που υπάρχει, είναι ότι ακόμα και τώρα, μόλις μια ημέρα πριν τη Διάσκεψη το τελικό κείμενο – πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις που έπρεπε να έχει συντάξει ο κ.Αϊντα, δεν έχει δοθεί στις εμπλεκόμενες πλευρές (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία, Κυπριακή Δημοκρατία, κατεχόμενα). Κι’ αυτό, παρά τις εντονότατες αντιδράσεις που έχουν εκφράσει στο αρχικό κείμενό του η Αθήνα και η Λευκωσία. Ενώ, λοιπόν, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ, εμφανίστηκε αρχικά να δηλώνει ότι το τελικό έγγραφο Άιντε είναι «έτοιμο για την έναρξη της διάσκεψης», και ότι είναι έτοιμος να καλωσορίσει τους εμπλεκόμενους στην Ελβετία, λίγο μετά ο ίδιος ανακοίνωσε ότι «αποσύρει τα προηγούμενα σχόλιά του για το κοινό έγγραφο και θα αποφύγει να προβεί σε περαιτέρω σχόλιο μέχρι νεοτέρας». Ουδείς, πλέον, γνωρίζει τι συμβαίνει. Αν, δηλαδή, υπάρχει ή όχι τελικό κείμενο, αν θα γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο αρχικό και θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν οι παρατηρήσεις της ελληνικής πλευράς, αν θα επιχειρηθεί «αιφνιδιασμός» στην Ελβετία, ή, εν πάση περιπτώσει, αν θα πραγματοποιηθεί η ίδια η Διάσκεψη ή όχι. Να σημειωθεί πως ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έχει στείλει επιστολή στον ΟΗΕ, με την οποία ζητάει το «έγγραφο Αϊντα» να είναι στην Αθήνα το αργότερο αύριο (Τρίτη) το πρωΐ.

Ως γνωστόν, έχει καταγγελθεί ότι το κείμενο Αϊντα βάζει από την πίσω πόρτα τόσο τη διατήρηση του απαράδεκτου καθεστώτος των εγγυήσεων – παρεμβατικών «δικαιωμάτων» της Τουρκίας, που άνοιξε το δρόμο στον «Αττίλα», όσο και τη μόνιμη παραμονή κατοχικών στρατευμάτων. Κι’ όλα αυτά σε ένα κυπριακό κράτος, το οποίο θα είναι κυρίαρχο, ανεξάρτητο, με εδαφική ακεραιότητα, επανενωμένο, μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ. Από τη μεριά της, η Άγκυρα, όπως φαίνεται από δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Mıllıyet, που επικαλείται «διπλωματικές πηγές» για την πρόσφατη συνάντηση του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, επιμένει, όχι απλά στη διατήρηση των εγγυήσεων και στρατευμάτων, αλλά λέγει τώρα πως «η Τουρκία είναι εγγυήτρια για το σύνολο του νησιού» (!).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά τη συνάντηση Ακιντζί – Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι «η Τουρκία δεν είναι εγγυήτρια της μιας πλευράς στο νησί, δηλαδή της “Βορείου Κύπρου” (sic). Είναι εγγυήτρια του συνόλου του νησιού, δηλαδή και των Ελληνοκυπρίων που ζουν στο νησί. Η εγγύηση δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί. Κανείς να μην περιμένει να υπάρξει υποχώρηση στο ζήτημα των εγγυήσεων και του στρατού».Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι «είναι λάθος να υποχωρείς, λέγοντας “ας δει ο κόσμος ότι κάνουμε βήμα”. Η προσέγγιση του τύπου “εμείς ας προτείνουμε και ούτως η άλλως οι ε/κ δεν θα το αποδεχθούν” δεν είναι σωστή». Το ότι η Τουρκία θα κρατούσε και αυτή τη φορά σκληρή στάση, ήταν αναμενόμενο. Ωστόσο, εάν ισχύουν τα παραπάνω ως άποψη του Ερντογάν, η Τουρκία έχει προχωρήσει σε θεαματική ποιοτική αναβάθμιση της θέσης της, διεκδικώντας (μέσω της οποιασδήποτε «λύσης»;) να είναι εγγυήτρια όχι μόνον των κατεχομένων, αλλά ολόκληρης της Κύπρου. Κάτι τέτοιο, δεν προκαλεί σύγκρυο μόνον στη Λευκωσία, αλλά και σε ολόκληρη την ΕΕ.

Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον, πάντως, έχει η στάση που προτίθεται να κρατήσει και η βρετανική πλευρά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, παρ’ ότι το Λονδίνο, μετά τη «Γενεύη1», χάρις στις επαφές Κοτζιά με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπορίς Τζόνσον, κρατούσε μια πιο ισόρροπη στάση, τώρα φέρεται να στρέφεται προς τουρκικές θέσεις. Αυτό αποδίδεται στην ενίσχυση της τάσης της «γραφειοκρατίας» του Foreign Office που μάλλον φημίζεται για τη διαχρονικά θετική στάση της προς την Άγκυρα. Εξαιρετικά σημαντικό, τέλος, είναι ότι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, αντί του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, στη Διάσκεψη (εάν τελικώς γίνει), θα προεδρεύει ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρώτου, αμερικανός διπλωμάτης Τζέφρυ Φέλτμαν. Γι’ αυτόν, όμως, όπως ευρύτατα λέγεται, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις και σε ιδιωτικές επαφές σε «κοσμικές εκδηλώσεις», έχει καταφερθεί ανοικτά κατά της Αθήνας και της Λευκωσίας όσον αφορά το Κυπριακό.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα