Κρίσιμες εκλογές στην Ιρλανδία

Η Ιρλανδία κινδυνεύει να γίνει η τρίτη χώρα της Ευρώπης που "διασώθηκε" και αντιμετωπίζει πολιτικό αδιέξοδο, καθώς οι εθνικές εκλογές της Παρασκευής αναμένεται να μην αναδείξουν κανέναν νικητή. Η ψηφοφορία θα θέσει τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στο επίκεντρο, προσφέροντας μια δύσκολη επιλογή ανάμεσα στη διατήρηση μιας σχεδόν αιώνιας αντιπαλότητας και ρήξης και στην παράδοση σε μια δυνητικά ασταθή συμμαχία.

Η οικονομία

της Ιρλανδίας έχει ξεπεράσει την υπόλοιπη ήπειρο τα τελευταία δύο χρόνια και, πηγαίνοντας στην προεκλογική εκστρατεία στις αρχές του Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός Έντα Κένι του συντηρητικού κόμματος Fine Gael είχε ένα ευρύ προβάδισμα. Αλλά σε μια ηχώ των πολιτικών εξελίξεων του περασμένου φθινοπώρου στην Ισπανία και την Πορτογαλία, το μήνυμα επανεκλογής του για να "συνεχιστεί η ανάκαμψη" πέρασε αδιάφορα σε πολλούς ψηφοφόρους οι οποίοι δεν αισθάνονται ακόμη τα οφέλη της ανάκαμψης που οφείλονται εν μέρει στην "βαριά" λιτότητα και έχουν "αυτομολήσει" προς κόμματα διαμαρτυρίας. Η υποστήριξη στο Fine Gael και στον μικρό εταίρο του στο συνασπισμό, τους Εργατικούς, έχει βυθιστεί μεταξύ 33 και 37 τοις εκατό στις δημοσκοπήσεις. Λίγο πριν ο Κένι προκηρύξει τις εκλογές στις 3 Φεβρουαρίου το ποσοστό έφτανε το 41%, ενώ θα χρειαστεί 45% και από τα δύο κόμματα για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία.

"Έχω δει κυβερνήσεις με μια συνολική πλειοψηφία 41, 42 τοις εκατό. Είμαστε πολύ κοντά σε αυτό," δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν του Fine Gael. Πολλοί δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία του και το χάσμα μπορεί επίσης να αποδειχθεί ότι είναι πάρα πολύ μεγάλο για να κυβερνήσουν με τα μικρά κόμματα ή με ανεξάρτητους υποψήφιους.

"Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα κύμα της τελευταίας στιγμής, αλλά τελικά όλοι περιμένουν ότι δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση ή κάποιου είδους συμφωνία μεταξύ του Fianna Fail και του Fine Gael" δήλωσε ο Ντέιβιντ Φάρελ, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο University College του Δουβλίνου. Μια τέτοια συμμαχία, μεταξύ των κληρονόμων των αντιτιθέμενων πλευρών στον εμφύλιο πόλεμο της Ιρλανδίας την περίοδο 1922-1923, θα ήταν άνευ προηγουμένου.

Αντιδρώντας στα γεγονότα

Παράγοντες, όπως η οργή των ψηφοφόρων για τη λιτότητα, η αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και η δυσπιστία για τις καθιερωμένες πολιτικές ελίτ οδήγησαν στις εκλογές τον Οκτώβριο στην Πορτογαλία και το Δεκέμβριο στην Ισπανία σε μη σαφείς πλειοψηφίες. Στην Ισπανία, όπου η κεντροδεξιά κυβέρνηση δεν κατάφερε να επανεκλεγεί και η χώρα παραμένει χωρίς κυβέρνηση, μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη έχει δρομολογηθεί.

Ο Νούναν προέβλεψε ότι η οικονομική αστάθεια θα ακολουθήσει οποιαδήποτε πολιτική αστάθεια στην Ιρλανδία εντός έξι μηνών. Αλλά οι αναλυτές πιστεύουν ότι η οικονομία της χώρας θα μπορούσε να χειριστεί ένα βαθμό αβεβαιότητας, έχοντας αναπτυχθεί γύρω στο 7 τοις εκατό πέρυσι και με το ποσοστό των ανέργων να έχει πέσει κάτω από 9 τοις εκατό, σε σχέση με 15 τοις εκατό το 2012. Οι κυριότεροι κίνδυνοι για την Ιρλανδία, τουλάχιστον αρχικά, φαίνεται να προέρχονται από την ικανότητά της να αντιδρά σε εξωτερικά γεγονότα. Μία ασταθής κυβέρνηση θα μπορούσε να επιβραδύνει μια απάντηση σε μια πιθανή ψήφο για το "εκτός", στο δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ στην Βρετανία, τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της χώρας, στις 23 Ιουνίου.

Ο "κέλτικος τίγρης" της ιρλανδικής οικονομίας είδε τους τελευταίους αστρικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά την οικονομική κρίση του 2008, στην οποία έσκασε η φούσκα των ακινήτων, επιβαρύνοντας τις τράπεζες της με μη βιώσιμες επισφάλειες και την κυβέρνηση με ένα διογκωμένο έλλειμμα προϋπολογισμού. Το 2010 τέθηκε σε ένα πρόγραμμα διάσωσης, έναν χρόνο πριν από την Πορτογαλία και δύο χρόνια πριν πάρει η Ισπανία ένα πακέτο διάσωσης για τις τράπεζες της. Το 2013, η Ιρλανδία έγινε η πρώτη χώρα της ζώνης του ευρώ που βγήκε από το σχέδιο διάσωσης.

"Η ιρλανδική οικονομία έχει κάνει μια αξιόλογη δουλειά για να φτάσει στη θέση που είναι" σχολιάζει ο Τόνο Σμάρφιτ, διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ιρλανδίας, του ομίλου συσκευασίας Smurfit Kappa. "Είναι πολύ σημαντικό η κυβέρνηση να έχει σαφή εντολή για την ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια, επειδή η αβεβαιότητα είναι πάντα κακή σε μια οικονομία. Η εμπιστοσύνη είναι το παν".

Δεύτερες εκλογές;

Το Fine Gael παραμένει το φαβορί για να λάβει τις περισσότερες ψήφους. Σε συνδυασμό το Fine Gael και το Fianna Fail είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπερβούν το 50 τοις εκατό. Αλλά ενώ οι διαφορές πολιτικής τους είναι λίγες, δεν έχουν δώσει καμία ένδειξη ότι θα λήξουν την έντονη αντιπαλότητα τους για να συνεργαστούν. Ο συνασπισμός θα ήταν ένα σημαντικό ρίσκο για όποιο κόμμα καταλήξει να είναι ο μικρότερος εταίρος και θα άνοιγε το δρόμο για την αντιπολίτευση στο αριστερό κόμμα διαμαρτυρίας Sinn Fein, που αναμένεται να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας για πρώτη φορά.

Το Fianna Fail μπορεί αντ' αυτού, να επιλέξει να υποστηρίξει μια κυβέρνηση από το Fine Gael, σύμφωνα με τον Εόιν Ο 'Μάλεϊ, καθηγητή πολιτικής στο City University του Δουβλίνου. Αλλά μια τέτοια ρύθμιση δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο από ένα χρόνο, προβλέπει ο Ο'Μάλεϊ. "Το Fianna Fail ... έχει λίγα να φοβηθεί από τις δεύτερες εκλογές, ειδικά αν αυτό επιλέξει τον χρόνο" είπε.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρίσιμες, Ιρλανδία,krisimes, irlandia