Κουτεντάκης: Μεγάλη προσοχή μετά την πανδημία για να μην απαιτηθούν μέτρα λιτότητας

Την ανάγκη λήψης αποφάσεων ανά την ΕΕ ώστε το περιθώριο επαναφοράς σε πρωτογενή πλεονάσματα και το ύψος τους να είναι τέτοιο που να μην απαιτήσει τη λήψη περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων μετέφερε ο Επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Εξήγησε ότι είναι δεδομένη η αύξηση του χρέους και λόγω των παρεμβάσεων από τους θεσμούς μέσω δανείων. Για αυτόν τον λόγο θεωρεί πως η γαλλογερμανική πρόταση για 500 δισ. επιδοτήσεων κινείται προς θετική κατεύθυνση.

Ο

ίδιος εκτιμά πως προς το παρόν δεν είναι σαφές το πότε θα επιστρέψουμε σε δημοσιονομικούς στόχους και η χώρα μας στο μεσοδιάστημα θα είναι εκτεθειμένη και λόγω του υψηλού χρέους όπως και άλλα κράτη όπως η Ιταλία.

Αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να κριθεί η χώρα πιο αυστηρά από ό,τι άλλα κράτη λόγω του παρελθόντος.

Είπε επίσης πως δεν θα πρέπει να "επαναληφθεί η κατάσταση του 2010. "Το ζήτημα είναι να γίνει με έναν ομαλό τρόπο και όχι με βίαιο τρόπο όπως έγινε στην προηγούμενη κρίση" ανέφερε ο κ, Κουτεντάκης. Επιπρόσθετα, χαρακτήρισε πολύ ακραίο σενάριο μία διαγραφή χρέους αλλά "θα πρέπει οι πληρωμές να είναι αρκετά ομαλές ώστε να μπορεί να τις υποστηρίξει το κάθε κράτος μέλος".

Η έκθεση του Γραφείου


Στην 3μηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή εκτιμάται πως το άμεσο δημοσιονομικό βάρος των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, χωρίς τις εγγυήσεις, φτάνει τα 10 δισ. ευρώ, δηλαδή 5,35% του ΑΕΠ. Με δεδομένες τις σχετικές υποθέσεις για το μέγεθος της ύφεσης (-4,7% στο βασικό σενάριο) το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2020 αναμένεται να διαμορφωθεί σε έλλειμμα 1,9% του ΑΕΠ και το χρέος σε 188,8% του ΑΕΠ.

"Η δημοσιονομική ισορροπία αναμένεται να αποκατασταθεί όταν η οικονομία επανέλθει στα κανονικά της επίπεδα. Ωστόσο, το αυξημένο δημόσιο χρέος δεν θα εξαλειφθεί αυτόματα με την επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα" αναφέρει το Γραφείο.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα