Κοτζιάς προς ΗΠΑ: «Ξέραμε ότι δεν θα βγει ο Ξηρός, γι’ αυτό ψηφίσαμε το νόμο»

Ο Νίκος Κοτζιάς, ως ακαδημαϊκός που είναι, ξεχνιέται πολλές φορές στις συζητήσεις, αλλά και στις συνεντεύξεις Τύπου, και λέει πολλές κουβέντες παραπάνω, διανθισμένες, συχνά, με αναμνήσεις του από το παρελθόν του στο ΚΚΕ, καθώς και από τσιτάτα μεγάλων, γνωστών συγγραφέων, που κατά κοινή ομολογία τους έχει όλους «ξεψαχνίσει» στο διάβασμα. Από αυτού του σημείου, όμως, μέχρι να λέει στους αμερικάνους, με τους οποίους συναντήθηκε, κατά την προ εβδομάδων επίσκεψή του στις ΗΠΑ,

να μην ανησυχούν για το ενδεχόμενο της αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, με περιοριστικούς όρους, γιατί απλά δεν θα κάνει χρήση του νόμου, η απόσταση είναι τεράστια. Και, βέβαια, φανταζόμαστε, ότι τα αμερικανάκια «σάλταραν» με όλα αυτά που τους έλεγε.

Εν πάση περιπτώσει, το θέμα της τρομοκρατίας επανήλθε και κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα. Όπως είναι γνωστό, εδώ και πολλά χρόνια, η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα ότι υποθάλπει την τρομοκρατία. Και ως τρομοκρατία εννοεί ορισμένες ακροαριστερές οργανώσεις, αλλά και το ΡΚΚ (αν και όλος ο κόσμος, πλέον, μετά το Κομπάνι, έχει αλλάξει στάση απέναντί του).

Το άρθρο του επί χούντας

Ο κ.Κοτζιάς, λοιπόν, απαντώντας, αφού και πάλι επικαλέστηκε το αριστερό παρελθόν του, είπε: «Εγώ, ξέρετε, έρχομαι από την Αριστερά. Και από μικρό παιδί εντάχθηκα στη μάχη ενάντια στη χούντα και στο φασισμό. Είχαμε στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα την περίοδο 1967 – 1974. Το 1967 έγραψα το πρώτο μου άρθρο, στον παράνομο Τύπο. Και ήταν ενάντια στην τρομοκρατία. Το πρώτο κείμενο που έχω γράψει στη ζωή μου. Δημόσια. Έστω και στον παράνομο Τύπο. Νοιώθω βαθειά εχθρότητα απέναντι στην τρομοκρατία».

Δεν γνωρίζουμε τι αφορούσε το κείμενό του για την τρομοκρατία, αλλά επί χούντας υπήρχαν αρκετές αντιστασιακές οργανώσεις που έβαζαν βόμβες (ή στρακαστρούκες, που’ λεγε κι ο κ.Σημίτης). Άραγε, έγραψε κατά αυτών των οργανώσεων; Ενδιαφέρον, αν και κατανοητόν, δεδομένου ότι τότε το ΚΚΕ ήταν ενάντια σε αυτές τις «μορφές πάλης». Όπως και σήμερα, εξάλλου.

Ο κ.Κοτζιάς, όμως, προχώρησε παραπέρα. Ζήτησε μάλιστα, και συγγνώμη για τις δολοφονίες τούρκων διπλωματών στην Ελλάδα από την 17 Νοέμβρη. Άραγε, τι να σκέφτεται η «ακροαριστερή συνιστώσα» του ΣΥΡΙΖΑ; «Θέλω κι από αυτό το βήμα να εκφράσω τη λύπη μου για κάθε άνθρωπο που χάνεται από την τρομοκρατία και ειδικότερα για τους Τούρκους διπλωμάτες που χάθηκαν στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Η υπόθεση Ξηρού

Όπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα Ξηρού δεν θα μπορούσε παρά να βρεθεί στο επίκεντρο. Ιδού τι απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών γι’ αυτό: «Ερωτήθηκα σχετικά από φίλους δυτικούς (σ.σ. στις ΗΠΑ, οπότε βρέθηκε κατά την περίοδο που προωθείτο ο νόμος, κατ’ επανάληψη ερωτήθηκε) και τους είπα ότι δεν προβλέπω ότι ο Ξηρός θα κάνει χρήση αυτού του νόμου. Τους το είπα υπεύθυνα. Προχθές αρνήθηκε να κάνει αίτηση. Άρα είμαστε εκεί, δεν έχει κάνει αίτηση και δεν έχει πρόθεση να αξιοποιήσει ένα νόμο που θεωρεί ότι του περιορίζει τις ελευθερίες». Δεν ξέρουμε πως αντέδρασαν οι αμερικάνοι όταν τα άκουσαν όλα αυτά, το μόνο που είδαμε ήταν την αντίδραση της αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα. Όσον αφορά τους «θρησκευτικούς λόγους» που λέει ο Σάββας Ξηρός, θα καλούσαμε τον κύριο υπουργό να μην επικαλείται τέτοια παραμύθια. Άπαντες γνωρίζουν ότι, εάν έβγαινε ο Ξηρός, κινδύνευε είτε με απαγωγή, είτε με εκτέλεση από τους αμερικάνους. Εξάλλου, είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ότι προτού συλληφθούν κάποιοι πυρήνες της 17Ν, το 2002, οι αμερικάνοι έκαναν τις δικές τους έρευνες, και σχεδίαζαν, εφόσον έβρισκαν μέλη της οργάνωσης, να τα απάγουν. Τα ίδια έκαναν, άλλωστε, και με το Γκουαντάναμο.

Ο κ.Κοτζιάς, όμως, προέβη και σε μια ακόμη ατυχή δήλωση για το ίδιο θέμα, Ιδού τι είπε: «Θέλω να κάνω μια παρατήρηση, θα την πω δημόσια. Δεν αφορά τη χώρα που βρίσκομαι (σ.σ.Τουρκία), αφορά άλλες χώρες. Όταν δίδασκα στο Πανεπιστήμιο του Harvard, την περίοδο 2000 – 2002, είχε εκδοθεί ένα βιβλίο του Αντόνιο Νέγκρι, του επικεφαλής των Ερυθρών Ταξιαρχιών, ο οποίος δίδασκε επίσης στη διπλανή αίθουσα. Ούτε βραχιολάκι είχε, ούτε αναπηρία είχε. Επίσης, να σας πω, από το Γκουαντανάμο, το γνωστό στην Κούβα, έχουν αφεθεί τρομοκράτες που συμμετέχουν στον τζιχαντισμό. Χωρίς βραχιολάκια και χωρίς να έχουν ζητήματα υγείας. Κατά συνέπεια, εμείς έχουμε έναν βαριά άρρωστο τρομοκράτη, ο οποίος με τις προϋποθέσεις που του βάζουμε, δε ζητάει να χρησιμοποιήσει το νόμο, απόδειξη ότι ο νόμος δεν ήταν γι’ αυτόν. Και πολλοί από τους δυτικούς μας φίλους που μας κάνουν αυστηρή κριτική φέρθηκαν πιο εύκολα σε ανάλογες περιπτώσεις. Αυτό το λέω πολύ ευγενικά».

Κουμπαριές

Αυτή η έμμεση πλην σαφή, επίθεση και πάλι στις ΗΠΑ, είναι πράγματι ακατανόητη, ιδιαίτερα για την συγκυρία που περνάει η Ελλάδα, αναζητώντας συμμάχους. Προφανώς, ευρισκόμενος στην Τουρκία, η ηγεσία της οποίας το παίζει αντιαμερικάνικα, «ξεσάλωσε», νοιώθοντας ότι θα έχει την συμπαράσταση των κουμπάρων γειτόνων. Απλά, να του πούμε ότι δεν είναι στο Χάρβαρντ, αλλά στη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Και, εν τέλει, καλό θα ήταν, αντί να τα κρατάει επτασφράγιστο μυστικό τα 9 Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που συμφώνησε με τους κουμπάρους, να τα δώσει στη δημοσιότητα. Πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός τι συζητείται στα κρίσιμα εθνικά ζητήματα, και τίποτε να μην μένει κρυφό κάτω από το χαλί της «μυστικής διπλωματίας».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα