Κορονοϊός: Το υπουργείο Εξωτερικών «κάλυψε» τους «ανασφάλιστους» υπαλλήλους του εκτός ΕΕ

Το πρόβλημα των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι υπηρετούν σε χώρες εκτός της ΕΕ, και είναι ουσιαστικά ανασφάλιστοι, έσπευσε να καλύψει το υπουργείο.

Η συγκεκριμένη κατηγορία διπλωματών και διοικητικών υπαλλήλων που υπηρετούν σε τέτοιες πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές δεν καλύπτονται ασφαλιστικά για τα κατά τόπους συστήματα Υγείας. Τα όποια έξοδά τους, καλύπτονται σύμφωνα με τους ελληνικούς κανόνες. Έτσι, για παράδειγμα σε περιπτώσεις, όπως των ΗΠΑ, ή σε άλλες χώρες, όπου το κόστος περίθαλψης

είναι τεράστιο, οι υπάλληλοι αυτοί πρακτικά δεν έχουν κάλυψη.

Τώρα, με αφορμή τον κορονοϊό, το θέμα ήγειρε ο ΣΥΡΙΖΑ, με κατάθεση τροπολογίας, χτες, στη Βουλή εκ μέρους των βουλευτών του, Γ.Κατρούγκαλου, Γ.Αμανατίδη και Σ.Αναγνωστοπούλου, οι οποίοι ζητούσαν να καλύπτεται εξ' ολοκλήρου η όποια δαπάνη υπάρξει από το ελληνικό Δημόσιο.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με σημερινή ανακοίνωσή του, ήδη, από τις 20 του μηνός έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες προς αυτή την κατεύθυνση. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "λόγω της εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης κατάστασης του COVID-19, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε, κατόπιν εντολής της πολιτικής ηγεσίας, στις 20.03.2020, την 16871 επείγουσα Εγκύκλιο προς όλες τις Έμμισθες Διπλωματικές και Προξενικές Αρχές, με την οποία διασφαλίζεται η κάλυψη ενδεχόμενων δαπανών ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των υπαλλήλων που υπηρετούν σε Αρχές του Εξωτερικού.

Ειδικότερα, σε περίπτωση έκτακτης εισαγωγής σε νοσοκομειακό ίδρυμα υπαλλήλου που υπηρετεί σε χώρα μη μέλος της ΕΕ και έχει προσβληθεί από τον COVID-19, η προκαλούμενη δαπάνη θα αντιμετωπιστεί από τις προξενικές εισπράξεις, με εκκαθάρισή της από τον ΕΟΠΠΥ.

Ως προς το ζήτημα της απαλλαγής των υπηρετούντων υπαλλήλων από κάθε συμμετοχή στη σχετική δαπάνη, στο προς κατάθεση Σχέδιο Νόμου για τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών, προβλέπεται η προσθήκη διατάξεων για την κάλυψη δαπανών που σχετίζονται με έκτακτες ανάγκες (πανδημία, θεομηνία, κ.ά.), ή και άλλες εξαιρετικές περιπτώσεις. Συνεπώς, παρέλκει η αποδοχή της συγκεκριμένης τροπολογίας".

Με την ευκαιρία, γιατί καθυστερεί εδώ και τόσους μήνες, από τη στιγμή της ανάδειξης της ΝΔ στην κυβέρνηση, ο "νέος Οργανισμός" του υπουργείου Εξωτερικών; Χρειάζονται, άραγε, τόσα πολύμηνα "μαγειρέματα" για να διαμορφωθεί το σχέδιο του Οργανισμού, το οποίο ήταν ήδη έτοιμο εδώ και σχεδόν δυο έτη;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα