Κοροναϊός: 52 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Νότια Κορέα

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας κατέγραψαν 52 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην κεντρική Κίνα τον Δεκέμβριο, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap σήμερα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων του COVID-19 στη χώρα αυξήθηκε με την εξέλιξη αυτή σε - τουλάχιστον -156.

Περισσότερα από 500 κρούσματα του covid-19 καταγράφηκαν σε φυλακές της Κίνας

Οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα ότι περίπου 500 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί στις φυλακές

της χώρας, εκ των οποίων τουλάχιστον 200 στο ίδιο σωφρονιστικό ίδρυμα, προκαλώντας ανησυχίες για μια νέα εστία εξάπλωσης της επιδημίας. Τουλάχιστον 200 κρατούμενοι και επτά δεσμοφύλακες στην φυλακή Ρεντσένγκ στην πόλη Τζινίνγκ της επαρχίας Σαντόνγκ έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό, ανακοίνωσαν οι περιφερειακές υγειονομικές αρχές στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Η εφαρμογή μέτρων πρόληψης και ελέγχου δεν ήταν αποτελεσματική», παραδέχθηκε σήμερα ο Γου Λέι επικεφαλής των σωφρονιστικών αρχών της Σαντόνγκ.

Ο Σίε Ουεϊζούν, τοπικός αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Σαντόνγκ, δύο στελέχη των σωφρονιστικών αρχών όπως και πέντε αξιωματούχοι της φυλακής αποπέμφθηκαν, ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση. Παράλληλα τουλάχιστον 34 κρούσματα του covid-19 έχουν επιβεβαιωθεί στη φυλακή Σίλιφενγκ της επαρχίας Ζεζιάνγκ. Η Χουμπέι, επαρχία από την οποία ξεκίνησε η επιδημία, ανακοίνωσε σήμερα 271 κρούσματα του νέου κοροναϊού στις φυλακές της, εκ των οποίων 220 δεν είχαν καταγραφεί μέχρι στιγμής από τις περιφερειακές αρχές. Σύμφωνα με μία τοπική επίσημη εφημερίδα, 230 κρούσματα έχουν καταγραφεί στις γυναικείες φυλακές της Ουχάν, οι δεσμοφύλακες της οποίας αποπέμφθηκαν επειδή δεν περιόρισαν την εξάπλωση της επιδημίας. Επίσης 41 άλλα κρούσματα καταγράφηκαν σε φυλακή στη Σαγιάνγκ. Οι υγειονομικές αρχές της Χουμπέι, που αρχικά είχαν ανακοινώσει ότι τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 411 νέα κρούσματα του covid-19, στη συνέχεια αναθεώρησαν τον αριθμό προς τα πάνω, στα 631 κρούσματα, προκειμένου να περιλάβουν τις μολύνσεις στις φυλακές.

Παρά τα δραστικά μέτρα περιορισμού που έχουν επιβληθεί στους πολίτες στην Κίνα, η άνοδος αυτή των κρουσμάτων στις φυλακές προκαλεί ανησυχία για την εμφάνιση νέων εστιών μόλυνσης σε χώρους όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι.

Παράλληλα οι Ουιγούροι που ζουν στο εξωτερικό προειδοποιούν για τον κίνδυνο «μαζικής μόλυνσης» τον νέο κοροναϊό στα κέντρα επανεκπαίδευσης της Σινζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα, όπου κρατούνται χιλιάδες μέλη της μειονότητας.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και ειδικοί καταγγέλλουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες μέλη της μουσουλμανικής αυτής κοινότητας κρατούνται στην Σιντζιάνγκ.

118 νέοι θάνατοι, 889 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα

Ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο κοροναϊός ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι της Κίνας, ανήλθε σε 2.236 ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, αυξημένος κατά 118 από την προηγουμένη, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας σήμερα.Η συντριπτική πλειονότητα - οι 115 - μεταξύ των θανάτων που αναφέρθηκαν το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν στη Χουμπέι. Στην Ουχάν, την εστία της επιδημίας, υπέκυψαν 99 ασθενείς. Παράλληλα, σύμφωνα με τα δεδομένα των κινεζικών υγειονομικών αρχών, καταγράφηκαν στην ηπειρωτική Κίνα χθες 889 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμός αρκετά υψηλότερος από τα 394 κρούσματα που είχαν επαληθευτεί την προηγουμένη. Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα, εξαιρουμένων των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, σε 75.645 μέχρι σήμερα.

Πάντως ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία και τις κλινικές όπου είχαν εισαχθεί ξεπέρασε τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, για τρίτη συναπτή ημέρα, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας: 2.109 ασθενείς βγήκαν από τα νοσοκομεία χθες, αριθμός πολύ υψηλότερος από τα 889 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Πέμπτης. Συνολικά, 18.264 άνθρωποι που είχαν μολυνθεί από τον ιό αποθεραπεύθηκαν ως χθες τα μεσάνυχτα.

Δύο Αυστραλοί που επέβαιναν στο Diamond Princess και επαναπατρίστηκαν έχουν μολυνθεί

Δύο από τους αυστραλούς επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess που επαναπατρίστηκαν με πτήση τσάρτερ από την Ιαπωνία επιβεβαιώθηκε κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων πως έχουν μολυνθεί από τον COVID-19, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Αυστραλίας. Η εξέλιξη θα πολλαπλασιάσει τα ερωτήματα και τις αμφισβητήσεις για τις διαδικασίες καραντίνας που εφάρμοσε η ιαπωνική κυβέρνηση. Οι αυστραλιανές αρχές επαναπάτρισαν χθες Πέμπτη 170 υπηκόους της χώρας που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο της αμερικανικής ναυτιλιακής εταιρείας Carnival Corp. Οι επιβάτες αυτοί παρέμειναν υπό περιορισμό στις καμπίνες τους από την 3η Φεβρουαρίου, όταν το Diamond Princess τέθηκε σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα.

Μετά την άφιξή τους στον τροπικό βορρά της Αυστραλίας, όπου θα περάσουν άλλες 14 ημέρες σε καραντίνα, οι επιβάτες υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις. Όσοι είπαν πως δεν αισθάνονται καλά υποβλήθηκαν σε ειδικότερες εξετάσεις για να εξακριβωθεί αν μολύνθηκαν από τον κοροναϊό. «Έξι άνθρωποι διαπιστώθηκε ότι έχουν ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή/και πυρετό», σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Αυστραλίας που διανεμήθηκε σε μέσα ενημέρωσης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Οι εξετάσεις των δύο από τους ανθρώπους αυτούς για τη μόλυνση από τον COVID-19 είναι θετικές», κατά το ίδιο δελτίο Τύπου.

Τέταρτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στην Ιταλία

Ένας Ιταλός βρέθηκε θετικός στον νέο κοροναϊό, ανακοίνωσαν νωρίς σήμερα το πρωί οι αρχές της Λομβαρδίας. Ο 38χρονος άνδρας διακομίστηκε σε νοσοκομείο της πόλης Κοντόνιο όπου διενεργούνται επιπλέον ιατρικοί έλεγχοι, πρόσθεσαν.

Αυτό είναι το τέταρτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στην Ιταλία, μετά από δύο Κινέζους τουρίστες και έναν άλλο Ιταλό.

Οι κλινικές δοκιμές του πρώτου εμβολίου θα αρχίσουν στα τέλη Απριλίου

Το πρώτο εμβόλιο για την αποτροπή της μόλυνσης από τον κοροναϊό ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 2.240 ανθρώπους στην Κίνα και διεθνώς θα αρχίσει να υποβάλλεται σε κλινικές δοκιμές περί τα τέλη του Απριλίου, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας Σου Νανπίνγκ. Ο Σου έκανε την αναγγελία αυτή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Εξάλλου ο Τζου Τσι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι εταιρείες που έχουν ξαναρχίσει να λειτουργούν οφείλουν να εξασφαλίζουν σωστό εξαερισμό των χώρων εργασίας και να φροντίζουν να υπάρχει ασφαλής απόσταση μεταξύ των εργαζομένων.

Η κρίση με τον Covid-19 επανέφερε στο προσκήνιο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί στη χώρα

Η επιδημία του νέου κοροναϊού έχει φέρει στο φως της επικαιρότητας μια άλλη κρίση που πλήττει το σύστημα υγείας της Κίνας. Πρόκειται για μια σημαντική έλλειψη γιατρών.

Η αύξηση της ζήτησης για υγειονομική φροντίδα έχει ξεπεράσει κατά πολύ την επάρκεια γιατρών. Μεταξύ του 2005 και του 2018, ο αριθμός των γιατρών με άδεια άσκησης επαγγέλματος σχεδόν διπλασιάστηκε, αλλά ο αριθμός των εισαγωγών ασθενών σχεδόν τετραπλασιάστηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα είναι ένας φαύλος κύκλος, λένε οι γιατροί και οι ιατρικοί σύμβουλοι.

"Υπάρχουν λιγότεροι γιατροί για να βλέπουν περισσότερους ασθενείς και οι ασθενείς είναι σε απόγνωση γιατί δεν τους αναλογεί αρκετός χρόνος με τους γιατρούς και αυτό το χρεώνουν σε εκείνους. Και αυτοί οι γιατροί επιστρέφουν στα σπίτια τους και λένε στα παιδιά τους να μην γίνουν ποτέ γιατροί", λέει χαρακτηριστικά ο Σκοτ Ρέιν, ιδρυτικό μέλος και διευθυντής της Κινεζικής Ένωσης Συμβούλων Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης, μιας ένωσης συμβούλων που εδρεύει στη Σανγκάη και παρέχει συμβουλές σε διοικητικές ενώσεις νοσοκομείων, σε επενδυτές και σε ιατρικές ενώσεις.

Οι κινέζοι γιατροί αντιμετωπίζουν ασυνήθιστους κινδύνους. Οι λεκτικές και σωματικές επιθέσεις είναι συχνές. Σχεδόν τα δύο τρίτα των κινέζων γιατρών έχουν εμπλακεί σε διενέξεις, σύμφωνα με την Κινεζική Ένωση Γιατρών.

Τον Δεκέμβριο, ένας άνδρας σκότωσε έναν γιατρό μέσα σε ένα νοσοκομείο του Πεκίνου έπειτα από μια διένεξη που είχαν σχετικά με την περίθαλψη της μητέρας του.

"Κάθε γιατρός έχει βιώσει κάποιο είδος κακοποίησης", λέει ο Χε Τζίγιε, ένας χειρουργός-ορθοπαιδικός στη Σανγκάη.

Παρότι η Κίνα έχει δημόσια και ιδιωτική ιατρική φροντίδα, οι περισσότεροι κορυφαίοι γιατροί βρίσκονται σε δημόσια νοσοκομεία, τα οποία και συγκεντρώνουν τους περισσότερους ασθενείς.

Η Τζέιν Σιάο, μια παιδίατρος στην Σιαμέν της νοτιοανατολικής Κίνας, δήλωσε ότι ένας γιατρός πιθανόν να εξετάσει περισσότερα από 100 παιδιά μέσα σε ένα πρωινό στο νοσοκομείο όπου εργάζεται.

Η κυβέρνηση έχει επιχειρήσει να μετριάσει την πίεση που δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία προωθώντας τα κοινοτικά νοσοκομεία και επιτρέποντας στους γιατρούς του δημοσίου να μπορούν να εργάζονται και σε ιδιωτικές κλινικές. Αλλά κάποια δημόσια νοσοκομεία απειλούν να απολύσουν εκείνους που εργάζονται και αλλού, όπως καταγγέλλει ένας γιατρός.

Οι αμοιβές είναι ένα άλλο ζήτημα. Μόνο το 8,1% των εργαζόμενων σε νοσοκομεία είναι ευχαριστημένο με τον μισθό του, σύμφωνα με μια έρευνα του 2018 που διενήργησε η DXY, μια κινεζική διαδικτυακή πλατφόρμα με πληροφορίες για θέματα υγειονομικής περίθαλψης.

Πολλοί φοιτητές Ιατρικής δεν ασκούν το επάγγελμα του γιατρού στη συνέχεια, εξηγούν γιατροί. Οι καλύτεροι μισθοί και εργασιακές συνθήκες σε φαρμακευτικές εταιρείες, μεταξύ άλλων επαγγελμάτων, προσελκύουν φοιτητές της Ιατρικής και επαγγελματίες, προσθέτουν.

Ο θάνατος στις 7 Φεβρουαρίου του Λι Ουενλιάνγκ, ενός οφθαλμιάτρου, ο οποίος ήταν από τους πρώτους γιατρούς που μίλησε για τον κίνδυνο από τον κοροναϊό, και ο θάνατος του διευθυντή ενός νοσοκομείου της Ουχάν αυτή την εβδομάδα, υπογραμμίζουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν εκείνοι που περιθάλπουν πάσχοντες από τον ιό.

Περισσότερα από 1.700 μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έχουν μολυνθεί και έξι έχουν πεθάνει, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Εθνική Ιατρική Επιτροπή.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα κινεζικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων και φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν τις εξουθενωτικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι γιατροί στη μάχη τους κατά της επιδημίας. Αλλά, κάποιοι γιατροί είπαν στο Reuters ότι αμφιβάλλουν αν η κρίση θα οδηγήσει σε μια μακροπρόθεσμη βελτίωση της φήμης τους.

Βγάζοντας μια σέλφι, η υπουργός Υγείας της Ουκρανίας συναντήθηκε με τους πολίτες που γύρισαν από την Ουχάν και τέθηκαν σε καραντίνα

Η υπουργός Υγείας της Ουκρανίας συναντήθηκε με τους ανθρώπους που επαναπατρίστηκαν από την Κίνα και βρίσκονται από σήμερα σε καραντίνα σε ένα σανατόριο, σε μια ένδειξη αλληλεγγύης, μετά τους φόβους για πιθανή εξάπλωση του κοροναϊού, που είχαν ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας.

Αναρτώντας μια σέλφι στη σελίδα της στο Facebook, η Ζοριάνα Σκαλέτσκα έγραψε ότι θα περάσει δύο εβδομάδες σε ένα δωμάτιο εκεί και θα ασκεί όλα τα κυβερνητικά καθήκοντά της τηλεφωνικώς ή μέσω Skype.

Όλοι μέσα στο σανατόριο νιώθουν καλά και δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα του ιού, επισήμανε η Ουκρανή υπουργός.

«Επομένως, βρίσκομαι σε ένα δωμάτιο, όπου θα περάσω τις επόμενες δύο εβδομάδες» ήταν το μήνυμα της Σκαλέτσκα.

Η υπουργός Υγείας της Ουκρανίας αποφάσισε να ενωθεί με εκείνους που τέθηκαν σε καραντίνα, αφού οι κάτοικοι της πόλης Νόβι Σανζάρι, όπου βρίσκεται το σανατόριο, συγκρούστηκαν με την αστυνομία, έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων και πέταξαν αντικείμενα εναντίον της λεωφορειοπομπής, όπου επέβαιναν όσοι γύρισαν από την Κίνα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις από τις αρχές, οι διαδηλωτές εκφράζουν ανησυχίες ότι μπορεί να προσβληθούν από τον ιό και θέλουν την απομάκρυνση όσων επέστρεψαν από την Κίνα.

Η Σκαλέτσκα είπε ότι έμεινε κατάπληκτη από τον πανικό και την επιθετικότητα απέναντι στους ανθρώπους που επαναπατρίστηκαν και επισήμανε ότι με το να δώσει η ίδια το παράδειγμα, ίσως να καταφέρει να αλλάξει γνώμες.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός Ολέξι Χόντσαρουκ είπε ότι η παραπληροφόρηση σχετικά με τον κοροναϊό εξαπλώνεται εντός και εκτός της Ουκρανίας.

Οι αρχές επιχειρούν να βρουν την πηγή των ψευδών email που εστάλησαν εκ μέρους του υπουργείου Υγείας, όπου λανθασμένα ανέφεραν πως υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ουκρανία, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένα.

Σε ένα άλλο παράδειγμα, ο Χόντσαρουκ επικαλέστηκε ένα περιστατικό με Ρώσους αξιωματούχους που ζήτησαν από τους επιβάτες ενός βαγονιού που ταξίδευε από το Κίεβο στη Μόσχα να αποβιβαστούν, καθώς μια Κινέζα με πυρετό επέβαινε στο συγκεκριμένο τρένο.

Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ότι η γυναίκα δεν είχε μολυνθεί από τον κοροναϊό.

Η αστυνομία συνέλαβε 24 ανθρώπους στα χθεσινά επεισόδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
νέα, κορεα, υπουργειο δικαιοσυνης, χονγκ κονγκ, γου, εμφάνιση, princess, ιαπωνια, φως, reuters, διαδηλωσεις, facebook, skype, email, συγκεκριμένο, κινηση στους δρομους, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.facebook.com, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Ημέρα της μητέρας, φωτια, κρουσματα σημερα, αμοιβες, αδεια, αστυνομια, γυναικα, εθνικη, θανατος, ιατρικη, ιταλια, κινα, ουκρανια, πιεση, φωτογραφιες, φως, email, reuters, skype, αυξηση, ανοδος, απε, άφιξη, εβδομαδες, βρισκεται, γιατροι, γου, δωσει, ειπαν, ειπε, υπαρχει, ελλειψη, εβδομαδα, εμβολιο, εμφάνιση, εξετασεις, εξελιξη, εξι, εξιτηριο, επτα, ερευνα, εστια, εφημεριδα, ζωη, ιδια, ιδιο, ειδος, υφυπουργος, ιαπωνικη, ιδρυμα, κυβερνηση, κυκλος, κιεβο, λαστιχα, μοσχα, νοσοκομεια, παιδια, πεμπτη, πηγη, προβληματα, πρωινο, πρωι, πτηση, συγκεκριμένο, συνεχεια, σπιτια, υπουργειο υγειας, τρενο, τριτη, φυλακη, συμπτωματα, φαυλος, φαυλος κυκλος, φορα, χονγκ κονγκ, χρονος, ωρες, δωματιο, εφαρμογη, ενωση, επεισοδια, φυλακες, χωρα, υπουργειο, νοσοκομειο, πληροφοριες, princess, σωστο, θεματα, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα