Κόντρες για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου

Με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν την κυβέρνηση για «κατάργηση της Βουλής» και τα κόμματα της συμπολίτευσης να προτάσσουν την ανάγκη εκπλήρωσης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα για την ομαλή εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. θα γίνει σήμερα η συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια με τη διαδικασία «του κατεπείγοντος» των Πράξεων Νομοθετικών Περιεχομένου, που έπειτα από απαίτηση και της Τρόικας, στην πλειοψηφία τους ενσωματώθηκαν σε ένα ενιαίο νομοσχέδιο.

Η αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης – πλην Ανεξαρτήτων Ελλήνων- το Σάββατο από την Επιτροπή Οικονομικών

δεν αναμένεται να επαναληφθεί και σήμερα στην Ολομέλεια, εκτός από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ που έχει προαναγγέλλει πως θα απέχει και από αυτή τη διαδικασία.

Οι αντιρρήσεις

Η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών, όπως άλλωστε αναμενόταν, έλαβε διαστάσεις άγριας κόντρας μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης τόσο για τη διαδικασία του «κατεπείγοντος» όσο και για τη νομοθέτηση μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Με τη νομοθετική μέθοδο, όμως, των ΠΝΠ, όπως αποδείχθηκε, έχει αντιρρήσεις και η Τρόικα, κάτι που έκανε το υπουργείο Οικονομικών, σε μια «ντρίμπλα», να ενσωματώσει τις 5 από τις 6 συνολικά Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου -που συνιστούν προαπαιτούμενες ενέργειες για την εκταμίευση του υπολοίπου ποσού της δόσης του Ιανουαρίου- και να τις καταθέσει το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής με τη μορφή νομοσχεδίου, το οποίο πήρε το χαρακτήρα του «κατεπείγοντος», ώστε αυτό να έχει ψηφιστεί έως το Eurogroup στις 21 Ιανουαρίου, αλλά και πριν από την αυριανή συνεδρίαση του Euroworking Group.

Μονόδρομος

Η κυβέρνηση πάντως αναγνωρίζει το προβληματικό της νομοθέτησης με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά επειδή, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, «περιλαμβάνει εξαιρετικά σημαντικά και επείγοντα ζητήματα τα οποία προκύπτουν ως υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς», το περιέγραψε ως μονόδρομο. Ενδεικτική πάντως ήταν η δήλωση ανώτατου αξιωματούχου της κυβέρνησης που σχολίαζε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του «πως η απόφαση του Μαξίμου είναι να μπει «τέλος στις Πράξεις. Μόνο αν γίνει σεισμός θα νομοθετήσουμε ξανά έτσι».

Βέβαια, για την κύρωση των ΠΝΠ με τη μορφή νομοσχεδίου, εκτός από τη δυσαρέσκεια και της Τρόικας, υπήρχε και ένα ακόμα πρόβλημα που έπρεπε να ξεπεραστεί. Αυτό ήταν ότι για τρεις από τις πέντε αυτές ΠΝΠ έχει ήδη παρέλθει η προθεσμία εντός της οποίας η κυβέρνηση υποχρεούται να τις φέρει προς κύρωση στη Βουλή και γι’ αυτό το λόγο στο νομοσχέδιο οι συγκεκριμένες διατάξεις έχουν αναδρομική ισχύ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας πάντως θέλησε να «κάμψει» τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης, ότι ουσιαστικά νομοθετεί ερήμην της Βουλής, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό και οι διατάξεις του δεν είναι άγνωστα, καθώς όλες αυτές οι ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα για την εκπλήρωση έγκρισης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και έχουν δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.

Οι βολές

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, πριν αποχωρήσει, χαρακτήρισε τις μεθόδους αυτές ως «μνημεία εκτροπής και κατάλυσης της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, εκτρέποντας το πολίτευμα σε κοινοβουλευτική χούντα …». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Μαριάς, εάν και δήλωσε πως δεν θα αποχωρήσει από τη συζήτηση της επιτροπής, έκανε και αυτός λόγο για «πραξικοπηματική πράξη που διαλύει τον κοινοβουλευτισμό…». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Γερμενής είπε πως «η κυβέρνηση θέλει να μην περνάνε οι νόμοι καθόλου από τη Βουλή…», ενώ και από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης μίλησε για εκβιασμό της κυβέρνησης για τη δόση που έχει ξεπεράσει κάθε όριο».

Ο αντίλογος

Λογικές οι αντιρρήσεις, αναγνώρισε από την πλευρά της Ν.Δ. ο Μάκης Βορίδης, υπογραμμίζοντας όμως τη σπουδαιότητα οι αποφάσεις αυτές να έχουν παρθεί μέσα στο χρόνο δέσμευσης για να εκταμιευθεί η δόση. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος απάντησε στην αντιπολίτευση ότι «για να γίνεται κουβέντα για Σύνταγμα και θεσμούς πρέπει να υπάρχει πατρίδα… αυτή τη μάχη δίνει ο τόπος…», ενώ και από τη ΔΗΜ.ΑΡ. η Ασημίνα Ξηροτύρη απάντησε στον Πάναγιώτη Λαφαζάνη λέγοντας πως «χρειάζονται αυτές οι ρυθμίσεις, κ. Λαφαζάνη, για να μπορείτε να μιλάτε εσείς. Κακώς έρχονται αυτές οι ΠΝΠ όλες μαζί, αλλά για τελευταία φορά θα συμφωνήσουμε με πόνο καρδιάς να υπάρξει αυτή η διαδικασία».

Τι περιλαμβάνουν οι 5 Πράξεις

Οι πέντε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχόμενου που ενσωματώθηκαν σε νομοσχέδιο είναι αυτές που αφορούν:

1) Τις τροποποιήσεις της δανειακής σύμβασης στο σκέλος της ανταλλαγής ομολόγων.

2) Την απαλλαγή ευθυνών των διοικητικών συμβουλίων τραπεζών για την ανταλλαγή ομολόγων, ενώ ρυθμίζει και φορολογικά θέματα και φέρνει αλλαγές στο Ταμείο Αρωγής υπαλλήλων της Βουλής.

3) Ενσωματώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου με τις περικοπές σε συντάξεις υπαλλήλων Βουλής, το μισθολόγιο του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και τις αλλαγές για τους ενεργειακούς επιθεωρητές, τις οδικές μεταφορές, το βρεφικό γάλα, την Παιδεία, την Υγεία, τον τουρισμό.

4) Επίσης στο νομοσχέδιο είναι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επιβάλλει τους νέους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες με «ποινές» για τις αποκλίσεις, την αύξηση των τελών ακινήτων, τις υποχρεωτικές μετατάξεις στους ΟΤΑ. Τις αλλαγές σε Δ.Σ. ΔΕΚΟ και φορέων. Τη συντονιστική αναβάθμιση του Γενικού Λογιστηρίου.

5) Τέλος, σε άρθρο του νομοσχεδίου έχει προστεθεί και η ΠΝΠ που φέρνει αλλαγές στο καθεστώς των ποινών και αργιών των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν κάνει παραβάσεις στο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.

Γιάννης Απέργης, στον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
γιάννης στουρνάρας, χρυση αυγη, βουλη, ΚΚΕ, τροικα, group, στουρναρας, σεισμος, ισχύ, φεκ, συριζα, λαφαζάνης, ΠΑΣΟΚ, συνταγμα, τραπεζες, μισθολογιο, μεταταξεις, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, ολγα λαφαζανη, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, ομαδα διας, φορολογικη δηλωση 2011, ενιαιο μισθολογιο, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, απεργια 1 δεκεμβριου, σεισμος τωρα, νικος απεργης, γιάννης στουρνάρας, ξανα, κομματα, αυριανη, υγεια, υπουργειο οικονομικων, φεκ, χουντα, αυξηση, αρθρο, βοριδης, βραδυ, γαλα, γινει, γινεται, δηλωση, ειπε, υπαρχει, επρεπε, ερημην, ερχονται, κυβερνηση, λαφαζάνης, λογο, μαξιμου, μορφη, μπορειτε, νομοι, ομαδα, ουσιαστικα, παφιλης, ρυθμισεις, σαββατο, συζητηση, ισχύ, φορα, group, χωρα, υπουργειο, λαφαζανη, θανασης, θεματα
Τυχαία Θέματα