Κόντι Γουίλσον: ο άνθρωπος που προκαλεί το παγκόσμιο σύστημα

Έχει φτιάξει ένα τρισδιάστατο όπλο το οποίο μπορεί να «κατεβάσει» ο καθένας και έχει χαρακτηριστεί ένας από τους πιο επικίνδυνους ανθρώπους στον κόσμο. Ο Κόντι Γουίλσον καταφθάνει στο Λονδίνο για να ταράξει τα νερά και τα βρετανικά Μέσα του κάνουν αφιερώματα. Ιδού ποιος είναι, σύμφωνα με τον Independent.

Μιλά για την ελευθερία, τον φιλελευθερισμό και το πώς θα βοηθηθούν οι περιθωριοποιημένοι της κοινωνίας. Η αφοσίωσή του στις πολιτικές ελευθερίες του απέδωσε κάποιους πιστούς οπαδούς. Τώρα,

ο Κόντι Γουίλσον, η μάστιγα της εκστρατείας για τον έλεγχο της διάδοσης των όπλων, έρχεται στο Λονδίνο με μια νέα αποστολή: να αμφισβητήσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο 25χρονος Γουίλσον -ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από το περιοδικό Wired ως ένας από τους 15 πιο επικίνδυνους ανθρώπους, αφού δημιούργησε ένα όπλο που μπορεί να το κατεβάσει ο οποιοσδήποτε και να το φτιάξει σε 3D εκτυπωτή – προωθεί ένα κρυπτο- νόμισμα, που θα λειτουργεί εκτός κυβερνητικού ελέγχου. Καθοδηγούμενος από μια ακραία ελευθεριακή φιλοσοφία, ο Τεξανός έχει ήδη γίνει διάσημος με το όραμά του να δίνει ένα όπλο στα χέρια όποιου το θέλει – και ο οποίος έχει μερικές εκατοντάδες λίρες. Το online σχέδιό του για το όπλο – τον Liberator (Ελευθερωτή) – έχει κατέβει 100.000 φορές από τότε που κυκλοφόρησε το Μάιο.

Ανώτερος πηγές της αστυνομίας έχουν προειδοποιήσει ότι το όπλο είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν, καθώς προσπαθούν να μειώσουν τα ένοπλα εγκλήματα στη Βρετανία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεκίνησε νομική δράση για να αποτρέψει την οργάνωσή του – την Defense Distributed – από το να συνεχίσει να διαδίδει τα σχέδια.

Τα αιτήματα για αυστηρότερους νόμους ελέγχου των όπλων στη Βρετανία ακολούθησαν μια σειρά επιδρομών στο Μάντσεστερ τον περασμένο μήνα, σε κάτι που η αστυνομία θεωρεί ότι είναι τα πρώτα 3D -τυπωμένα όπλα της χώρας. Αν και αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι δεν επρόκειτο για 3D όπλα, ένας άνδρας συνελήφθη.

Ο Γουίλσον χθες χλεύασε τη θέση του στον αριθμό 14 της λίστας του Wired (κάτω από τον Μπασάρ αλ-Άσαντ, αλλά πάνω από την Πόλα Μπρόντγουελ, η σχέση της οποίας με τον στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους κατέληξε στην παραίτησή του από τη CIA), λέγοντας ότι η φιλοσοφία του τοποθετεί την ατομική ελευθερία πάνω από τις προσπάθειες για έλεγχο των όπλων. «Τα συμφέροντα για την προστασία των ελευθεριών ξεπερνούν το γεγονός ότι κακά πράγματα μπορούν να συμβούν; Είναι ένας απλός συλλογισμός: για μένα αξίζει τον κόπο».

Ο Γουίλσον περιέγραψε τον Liberator ως «το δώρο που συνεχίζει να προσφέρει». Παρά την τρέχουσα νομική διαμάχη του με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, παραμένει αδιάφορος για τις επιπτώσεις της. «Δεν μπορούμε να διαδώσουμε τα αρχεία άμεσα, κι έτσι δεν το έχω κάνει. Αλλά είναι σε όλο το διαδίκτυο έτσι κι αλλιώς, οπότε δεν τίθεται θέμα». Ενώ η λογομαχία συνεχίζεται, έχει ξεκινήσει ένα νέο έργο που συνδέεται με το νόμισμα Bitcoin στον κυβερνοχώρο.

Το Bitcoin, που δημιουργήθηκε το 2009 από ακτιβιστές που αντιμετώπιζαν με σκεπτικισμό το διεθνές νομισματικό σύστημα, δεν συνδέεται με οποιοδήποτε εθνικό νόμισμα και η τιμή του εξαρτάται από τις online συναλλαγές. Ο Γουίλσον το θεωρεί ως μια «μόνιμη αλογόμυγα στο τρέχον οικονομικό εποικοδόμημα» και περιγράφει τη χρήση της ως «οικονομική ελευθερία του λόγου».

Το Bitcoin έχει χρησιμοποιηθεί ως το κύριο νόμισμα σε ορισμένα εγκληματικά δίκτυα – κυρίως στο Silk Road, μια ηλεκτρονική αγορά για την πώληση ναρκωτικών, πλαστών εγγράφων και πορνογραφίας. Είχε κλείσει τον περασμένο μήνα και ο φερόμενος ως ιδρυτής του Ρος Ούλμπριχτ – ένας 29χρονος πρώην φοιτητής φυσικής και μηχανικής από το Όστιν του Τέξας – συνελήφθη όταν πράκτορες διείσδυσαν στο δίκτυο που λειτουργούσε σε ένα μυστικό υπόστρωμα του διαδικτύου.

Παρά τις ανησυχίες ότι χρησιμοποιείται για το ξέπλυμα χρήματος και το εμπόριο ναρκωτικών, το Bitcoin έχει βρει υπερασπιστές σε έναν όλο και αυξανόμενο αριθμό χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρηματιών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου των Τάιλερ και Κάμερον Γουίνκλβος, των διδύμων που έγιναν γνωστοί για την μεγάλη νομική διαμάχη τους με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ σχετικά με τη δημιουργία του Facebook. Ο Γουίλσον είναι ένας αυτοαποκαλούμενος υπερασπιστής της «αναρχικής» πτέρυγας του κινήματος bitcoin, ο οποίος επικρίνει όσους έχουν προσπαθήσει να μετριάσουν τη ριζοσπαστική φιλοσοφία των ιδρυτών του νομίσματος. Ενώ οι επενδυτές υποβαθμίζουν τις παράνομες συνδέσεις του Bitcoin, ο Γουίλσον ήταν ένας ακλόνητος υποστηρικτής των δυνάμεων της αγοράς που οδήγησαν το Silk Road. Παρά το γεγονός ότι το site έχει κατέβει, ο Γουίλσον δήλωσε ότι το bitcoin θα αναπαράξει «άλλα 1.000 Silk Roads στη θέση του».

«Είναι σχετικά ανώνυμο, αλλά όχι εντελώς ανώνυμο όπως τα μετρητά. Οι περισσότερες συναλλαγές για ναρκωτικά και όπλα εξακολουθούν να γίνονται σε μετρητά», είπε. «Θέλω το Bitcoin να είναι εντελώς άσπιλο. Οι άνθρωποι μιλούν για το Silk Road, την παιδική πορνογραφία, το εμπόριο ανθρώπων και ρωτούν τη γνώμη σου. Λοιπόν, το μεγαλύτερο ξέπλυμα χρήματος είναι η Standard Chartered και η HSBC που έχουν το θεσμικό πέπλο της ευπρέπειας».

Ο Γουίλσον έχει επωφεληθεί από τις ανησυχίες σχετικά με τις κρατικές υποκλοπές που έθεσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, για να συγκεντρώσει χρήματα από το πλήθος για το τελευταίο σχέδιό του. Το πρότζεκτ Dark Wallet (Σκοτεινό Πορτοφόλι) είναι μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσει την ανωνυμία και την κρυπτογράφηση – που ο ίδιος περιγράφει ως τα λίγα εναπομείναντα εργαλεία που είναι διαθέσιμα στους «ελάχιστους εναπομείναντες φρουρούς της ελευθερίας»- για να προσθέσει επίπεδα δημοσιονομικού απορρήτου σε συμφωνίες που γίνονται με το Bitcoin, την ίδια στιγμή που οι αρχές των ΗΠΑ προσπαθούν να ρυθμίσουν τη χρήση του νομίσματος, από το οποίο φαίνεται να κυκλοφορούν πάνω από 4 δις δολάρια. «Το Bitcoin είναι αυτό που φοβούνται» είπε ο Γουίλσον απειλητικά.

Ο Γουίλσον είναι ένας από τους ομιλητές σε στο συνέδριο για το bitcoin το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο, όπου θεωρείται ένας επαναστάτης καινοτόμος και όχι ένας επικίνδυνος ριζοσπάστης που απειλεί να φέρει το αμερικανικού τύπου έγκλημα στη Βρετανία.

http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/cody-wilson-created-a-gun-that-can-be-download-and-built-with-a-3d-printer–is-he-too-dangerous-for-britain-8955409.html

Keywords
Τυχαία Θέματα