Κομισιόν: Πρωτοφανές το Brexit αλλά είμαστε ενωμένοι στην απάντησή μας

Δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση διεμήνυσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε κοινή ανακοίνωση των επικεφαλής των μεγαλύτερων θεσμικών οργάνων της Ένωσης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κoινοβουλίου, Martin Schulz, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte, συναντήθηκαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες μετά από πρόσκληση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker.

Σε κοινό ανακοινωθέν τους υπογραμμίζουν ότι η Ένωση θα συνεχίσει με 27 μέλη,

"είναι το πλαίσιο του κοινού πολιτικού μας μέλλοντος", τονίζουν χαρακτηριστικά.

Καλούν δε το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες υλοποίησης της απόφασης για έξοδο από την ΕΕ, "όσο οδυνηρή κι αν είναι η διαδικασία", για να μην υπάρξει η παραμικρή αβεβαιότητα.

Το κείμενο της ανακοίνωσης:

"Σε μια ελεύθερη και δημοκρατική διαδικασία, οι Βρετανοί έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λυπούμαστε για αυτή την απόφαση, αλλά την σεβόμαστε.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση αλλά είμαστε ενωμένοι στην απάντησή μας. Θα σταθούμε ισχυροί και θα διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της ΕΕ για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας των πολιτών της. Η Ένωση των 27 κρατών-μελών θα συνεχιστεί. Η Ένωση είναι το πλαίσιο του κοινού μας πολιτικού μέλλοντος. Συνδεόμαστε μεταξύ μας από την ιστορία, την γεωγραφία και τα κοινά συμφέροντα και θα αναπτύξουμε τη συνεργασία μας σε αυτή τη βάση. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις για να δημιουργήσουμε ανάπτυξη, να αυξήσουμε την ευημερία και να διασφαλίσουμε ένα ασφαλές και σίγουρο περιβάλλον για τους πολίτες μας. Τα θεσμικά όργανα θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.

Περιμένουμε τώρα την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εφαρμόσει την παρούσα απόφαση των Βρετανών πολιτών, το συντομότερο δυνατό, όσο οδυνηρή κι αν είναι η διαδικασία. Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα παρατείνει ασκόπως την αβεβαιότητα.

Έχουμε κανόνες για να το αντιμετωπίσουμε αυτό μεθοδευμένα. Το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίσει την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί εάν ένα κράτος-μέλος αποφασίσει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της αποχώρησής του από την ΕΕ. Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό.

Με βάση τις συμφωνίες τις οποίες έχει επικυρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο, η νομοθεσία της ΕΕ συνεχίζει να ισχύει στο ακέραιο και για το Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι που δεν θα είναι πλέον μέλος.

Όπως συμφωνήθηκε, "ο νέος διακανονισμός για το Ηνωμένο Βασίλειο εντός της ΕΕ”, που επιτεύχθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18-19 Φεβρουαρίου 2016, τώρα δεν θα ισχύει και παύει να υπάρχει. Δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση.

Σε ό,τι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, ελπίζουμε να το έχουμε ως στενό εταίρο της ΕΕ στο μέλλον. Αναμένουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο να διατυπώσει τις προτάσεις του στο θέμα αυτό. Οποιαδήποτε συμφωνία, η οποία θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τα συμφέροντα και των δύο πλευρών και να είναι ισορροπημένη σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις”.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα