Κομισιόν: «Πράσινο φως» για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους

17:59 4/5/2016 - Πηγή: Antinews

«Πράσινο φως» για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη άναψε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας την Άγκυρα να εκπληρώσει τις εναπομείνασες δεσμεύσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, τόνισε ότι η Τουρκία έχει σημειώσει «εντυπωσιακή πρόοδο» στην εκπλήρωση των σχετικών κριτηρίων (72 συνολικά), ωστόσο η Άγκυρα καλείται

να εκπληρώσει πέντε σημαντικά προαπαιτούμενα που εκκρεμούν. Τα κριτήρια αυτά αφορούν τα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την τρομοκρατία και της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την επιχειρησιακή συμφωνία με τη Europol, καθώς και τη συμφωνία για τη δικαστική συνεργασία με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Παράλληλα, η Τουρκία καλείται να προχωρήσει στην έκδοση διαβατηρίων με βιομετρικά στοιχεία για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτού λάβει την τελική έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ τον Ιούνιο.

Η Κομισιόν έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την πρότασή της για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, η οποία προβλέπει ένα μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος δέχεται υπερβολικές πιέσεις. Το σχέδιο της Επιτροπής περιλαμβάνει επίσης χρηματικές ποινές για τις χώρες που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες σύμφωνα με το εν λόγω σχήμα.

Η Επιτροπή υποστηρίζει πως το καινούργιο σχήμα, εφόσον γίνει δεκτό από τα κράτη-μέλη, θα κάνει το Σύστημα του Δουβλίνου, πιο «διαφανές», πιο «δίκαιο» και θα ενισχύσει την «αποτελεσματικότητα» του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, η ευθύνη της εξέτασης του αιτήματος ασύλου παραμένει στο κράτος πρώτης υποδοχής -εκτός κι αν ο αιτών έχει συγγενείς σε άλλη χώρα-, ωστόσο προβλέπεται η δημιουργία ενός «διορθωτικού μηχανισμού κατανομής», ο οποίος θα ενεργοποιείται «αυτόματα» όταν μια χώρα δέχεται «δυσανάλογο» αριθμό προσφύγων σε σχέση με τον πληθυσμό και την οικονομική ισχύ της. Σε περίπτωση που κάποιο κράτος-μέλος θα αρνηθεί να υποδεχτεί πρόσφυγες, θα πρέπει να καταβάλει ένα ποσό στο εκάστοτε κράτος-μέλος, ως «εισφορά αλληλεγγύης».

Τη αυτόματη κατανομή των προσφύγων όταν ξεπερνούν το όριο των δυνατοτήτων μιας χώρας μέλους θα την αναλάβει η «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου», η οποία σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής, θα αποτελέσει τη μετεξέλιξη του υφιστάμενου Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης για θέματα Ασύλου (EASO) με ενισχυμένες αρμοδιότητες.

Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει μέτρα «αποθάρρυνσης» των δευτερογενών μετακινήσεων, έτσι ώστε οι πρόσφυγες να υποχρεούνται να παραμένουν στο κράτος-μέλος που είναι υπεύθυνο για την αίτησή τους, προβλέποντας παράλληλα «αναλογικές συνέπειες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης».

Επίσης, προτείνεται να λαμβάνεται υπόψη η προσπάθεια που κάνει ένα κράτος-μέλος για την απευθείας επανεγκατάσταση προσφύγων από τρίτες χώρες ,αλλά και να υπάρχουν ισχυρότερες εγγυήσεις για τους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Τέλος, στο πλαίσιο του σχεδίου της Επιτροπής, προβλέπεται και η ενδυνάμωση του συστήματος Eurodac για την καλύτερη αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Τσεχία, Πολωνία και Ουγγαρία απορρίπουν την πρόταση της Κομισιόν για τους πρόσφυγες - Αντιδράσεις και από τη Σλοβακία

Υπουργοί χωρών της κεντρικής Ευρώπης απέρριψαν σήμερα τις προτάσεις της Επιτροπής της ΕΕ για τη μεταναστευτική πολιτική, με την Ουγγαρία να χαρακτηρίζει "εκβιασμό" τα σχέδια για ένα σύστημα ποσοστώσεων για την κατανομή των αιτούντων άσυλο και την επιβολή προστίμων σε όσους το αρνούνται.

"Αναφορικά με τα πρόστιμα που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόκειται για εκβιασμό", δήλωσε ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο έπειτα από μια συνάντηση που είχε στην Πράγα με τους ομολόγους του από την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία και την Πολωνία, αναφερόμενος στο πρόστιμο των 250.000 ευρώ κατ' άτομο που προτείνεται από την Επιτροπή για τις χώρες που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες.

"Οι ποσοστώσεις είναι ένα αδιέξοδο και θα ήθελα να ζητήσω από την Επιτροπή να μην μπει σ' αυτό το αδιέξοδο", τόνισε.

"Αντιτίθενται στην κοινή λογική, είναι ανεφάρμοστες και αντίθετες στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς", πρόσθεσε.

Ο πολωνός ομόλογός του Βίτολντ Βαστσικόφσκι δήλωσε πως "αναρωτιέται ακόμη αν η πρόταση αυτή είναι σοβαρή, επειδή μοιάζει με πρωταπριλιάτικο αστείο".

Ο επικεφαλής της τσεχικής διπλωματίας Λιούμπομιρ Ζαοράλεκ αρκέσθηκε να επισημάνει πως "η αρχή της υποχρεωτικής κατανομής των μεταναστών επανέρχεται, αλλά είναι κάτι για το οποίο δεν υπάρχει συμφωνία".

Εξάλλου στη Βαρσοβία, ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας Μάριους Μπλάστσακ δήλωσε πως η πρόταση της Επιτροπής για τη συστηματική κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλη την ΕΕ "δεν έχει καμιά λογική" και παραβιάζει τα δικαιώματα των χωρών μελών.

"Είναι ένα κακό σύστημα ... Δεν έχει καμιά λογική, παραβιάζει τα δικαιώματα των χωρών μελών της ΕΕ", δήλωσε ο Μπλάστσακ σε δημοσιογράφους.

Ο εκπρόσωπος της συντηρητικής πολωνικής κυβέρνησης Ράφαλ Μπότσενεκ δήλωσε ότι το να υποχρεώνει κανείς τα κράτη μέλη να αποδεχθούν ποσοστώσεις για τους πρόσφυγες "περιορίζει την κυριαρχία τους" και ότι το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να διευθετηθεί εκτός των συνόρων της ΕΕ.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συστηματική κατανομή αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστά οπισθοδρόμηση στις προσπάθειες της Ένωσης να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση και δεν είναι συμβατή με την πραγματικότητα, δήλωσε σήμερα ο σλοβάκος υπουργός Εσωτερικών Ρόμπερτ Κάλινακ.

Η Σλοβακία αντιτάχθηκε σθεναρά στο σύστημα ποσοστώσεων που ενέκριναν τα κράτη-μέλη πέρυσι και αμφισβητεί αυτό το σχέδιο στα δικαστήρια. Ο υπουργός Ρόμπερτ Κάλινακ είπε πως η χρονική συγκυρία στην οποία παρουσιάζεται η νέα πρόταση είναι δύσκολη δεδομένων των προσπαθειών που καταβάλλονται προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση για το κλείσιμο των μεταναστευτικών διαδρόμων και να επιτευχθεί μια συμφωνία για τους πρόσφυγες με την Τουρκία.

"Εν μέσω αυτών των πολύ ευαίσθητων συνομιλιών, μια πρόταση τίθεται στο τραπέζι που μας γυρνάει εννέα μήνες πίσω και δεν σέβεται την πραγματικότητα από ορισμένες απόψεις", υποστήριξε.

Αβραμόπουλος: Αναγκαία η «κατ' εξαίρεση» διατήρηση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων που έχουν επιβάλει πέντε χώρες

Την άποψη ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια προβλήματα στα εξωτερικά σύνορα που καθιστούν αναγκαία την «κατ’ εξαίρεση» διατήρηση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων που έχουν επιβάλει πέντε χώρες για περαιτέρω έξι μήνες εξέφρασε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως η Ελλάδα έχει σημειώσει «τεράστια πρόοδο» τους τελευταίους μήνες και εβδομάδες. Ξεκαθάρισε δε πως δεν προτείνεται να επιβληθούν εσωτερικοί έλεγχοι στα σύνορα Σένγκεν της Ελλάδας, δηλαδή σε αεροδρόμια και λιμάνια.

«Στο διάστημα των τριών μηνών δεν ήταν δυνατό να αντιμετωπιστούν επαρκώς όλες οι ελλείψεις», ανέφερε ο επίτροπος προσθέτοντας ότι λόγω του μεγάλου αριθμού των αιτούντων άσυλο που παραμένουν στην Ελλάδα και στη λεγόμενη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η ΕΕ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο “δευτερογενών μετακινήσεων”. Ως εκ τούτου η Επιτροπή προτίθεται να προτείνει στο Συμβούλιο συγκεκριμένα κράτη-μέλη (Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Νορβηγία) να διατηρήσουν τους ελέγχους σε συγκεκριμένα σημεία των συνόρων τους.

Ο ίδιος επίτροπος επανέλαβε, τέλος, πως στόχος παραμένει η ομαλοποίηση της Σένγκεν, χωρίς εσωτερικούς ελέγχους, «όσο το δυνατό πιο γρήγορα».

Πηγή:imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα