Κομισιόν: Ανησυχία για τα «κανόνια ήχου» στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο

08:18 4/6/2021 - Πηγή: Antinews

Την ανησυχία της εκφράζει η Κομισιόν για την προμήθεια και ανάπτυξη από την Ελλάδα συστημάτων για την αποτροπή της εισόδου μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας, τα ονομαζόμενα «κανόνια ήχου».

Αυτό ανέφερε σήμερα, κατά τη διάρκεια της ενημερωσης των ΜΜΕ ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Adalbert Jahnz.

Ειδικότερα, σε ερώτηση εάν τα επονομαζόμενα «κανόνια ήχου» συνάδουν με την οπτική της Επιτροπής στο θέμα της

ανθρώπινης διαχείρισης της μετανάστευσης, απάντησε: «Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για αναφορές ΜΜΕ σχετικά με τον συγκεκριμένο εξοπλισμό που χρησιμοποιείται. Ο εξοπλισμός φαίνεται ότι χρησιμοποιείται για να αποθαρρύνει τη διάσχιση των συνόρων. Η Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές Αρχές».

Επιπλέον, σημείωσε ότι «όλα τα μέτρα που λαμβάνονται στα εξωτερικά σύνορα πρέπει να είναι αναλογικά. Πρέπει να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη νομοθεσία περί ασύλου που ισχύει για την ΕΕ».

Γενικότερα, για το θέμα της διαχείρισης της κατάστασης στα ευρωπαϊκά σύνορα, καθώς και των δομών «φιλοξενίας», ο ίδιος ανέφερε ότι «το θέμα της διαχείρισης των συνόρων, κυρίως το θέμα των υποδομών, αποτελεί ευθύνη των κρατών-μελών. Αυτό είναι κάτι που πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεται σε συνάρτηση με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην αξιοπρέπεια».

Τέλος, είπε ότι «στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, η Επιτροπή προτείνει ένα σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης που είναι ανθρώπινο και το οποίο περιέχει ταχείες και δίκαιες διαδικασίες συνόρων ως τρόπο προστασίας των εξωτερικών συνόρων και διασφάλισης του πλήρους σεβασμού του ευρωπαϊκού δικαίου».

Πηγή: lawandorder.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα