Κολομβία: Ψηφίζουν για την επικύρωση μιας ιστορικής ειρήνης

Τα όπλα έχουν σιγήσει, οι συμφωνίες έχουν υπογραφεί και μια ιστορική χειραψία μεταξύ πρώην εχθρών έγινε μπροστά σε όλο τον κόσμο. Τώρα ήρθε η ώρα για τους Κολομβιανούς να αποφασίσουν αν πρέπει ή όχι να υποστηρίξουν μια ειρηνευτική συμφωνία με το μεγαλύτερο κίνημα ανταρτών της χώρας.

Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής, στο οποίο οι ψηφοφόροι θα ερωτηθούν

αν θέλουν να επικυρώσουν ή να απορρίψουν μια συμφωνία που έληξε μισό αιώνα εχθροπραξιών με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, δείχνουν ότι η ψήφος του "ναι" θα επικρατήσει. Αλλά η κυβέρνηση δεν θεωρεί δεδομένη τη νίκη εν μέσω μιας εξαιρετικά πολωμένης εκστρατείας που έχει δείξει πόσο δύσκολη πρόκληση είναι να εφαρμόσει τη συμφωνία των 297 σελίδων και να επιφέρει πραγματική συμφιλίωση. Η συντριπτική πλειοψηφία των Κολομβιανών απεχθάνεται τις FARC, που οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική ομάδα, και πολλοί πιστεύουν ότι οι διατάξεις της συμφωνίας θα δώσουν ελεύθερο χρόνο στους αντάρτες στη φυλακή, κάτι που αποτελεί προσβολή για τους 220.000 που σκοτώθηκαν και σχεδόν τους 8 εκατομμύρια εκτοπισμένους από τη μακρόχρονη σύγκρουση.

Τον περασμένο μήνα, από τότε που η συμφωνία είχε ανακοινωθεί στην Κούβα μετά από τέσσερα χρόνια εξαντλητικών διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση έχει δαπανήσει πολλά χρήματα σε τηλεοπτικές διαφημίσεις, συναυλίες και συλλαλητήρια για την ειρήνη σε όλη τη χώρα. Έχει επιστρατεύσει ακόμη τη βοήθεια του Bono των U2 και του πρώην Beatle, Ringo Starr, και για πρώτη φορά στις εκλογές αυτές είναι διαθέσιμα χιλιάδες ψηφοδέλτια σε γραφή Μπράιγ για τους τυφλούς. "Δεν θέλουμε κανένας να αισθάνεται αποκλεισμένος, διότι αυτή είναι μια σημαντική απόφαση", δήλωσε η Λουίζα Φερνάντα Μορένα, εθελόντρια στο Εθνικό Ινστιτούτο για τους Τυφλούς.

Για να επικυρωθεί το δημοψήφισμα χρειάζεται τουλάχιστον 13 τοις εκατό του εκλογικού σώματος, ή 4,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι, υπέρ του "ναι". Η προσέλευση αναμένεται να είναι χαμηλή, να μην υπερβαίνει το 40 τοις εκατό των τελευταίων εκλογών για το Κογκρέσο, ένα σημάδι που ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ένδειξη ότι ο ενθουσιασμός των Κολομβιανών για την υλοποίηση της φιλόδοξης συμφωνίας είναι ανύπαρκτη. Η αντιπολίτευση, με επικεφαλής τον ισχυρό πρώην πρόεδρο Αλβάρο Ουρίμπε, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δίνει "άφεση αμαρτιών" στη FARC και το κακό παράδειγμα, ότι οι εγκληματικές συμμορίες μπορεί να ξεφύγουν.

Αλλά η FARC τις τελευταίες ημέρες έχει κάνει μια προσπάθεια να επιδείξει ότι η δέσμευσή της στην ειρήνη είναι πραγματική. Δύο φορές αυτή τη βδομάδα, οι ηγέτες της ομάδας ταξίδεψαν σε περιοχές που πλήττονται από τη βία για να ζητήσουν συγγνώμη για τις σφαγές που διαπράχθηκαν από τα στρατεύματά τους κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης και να συζητήσουν με τις κοινότητες πώς μπορούν να αποζημιώσουν τα θύματα. "Όλοι έχουμε διαπράξει λάθη στη ζωή μας, μερικά με επιπτώσεις πιο σοβαρές από τα λάθη άλλων" δήλωσε ο ηγέτης των FARC Ιβάν Μάρκες την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια τελετής στην βόρεια κολομβιανή πόλη Απαρτάδο, όπου αντάρτες το 1994 "εισέβαλαν" σε ένα υπαίθριο πάρτι, σκοτώνοντας 35. "Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα από την αναγνώριση αυτή. Το να λέμε την αγνή και καθαρή αλήθεια επουλώνει τις πληγές της ψυχής, άσχετα με το πόσο βαθιές είναι".

Το Σάββατο, παρουσία των παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών, κατέστρεψαν εθελοντικά 620 κιλά χειροβομβίδες και εκρηκτικά. Είπαν επίσης ότι θα αποζημιώσουν τα θύματα οικονομικά.

Αν και ο Σάντος δεν ήταν υποχρεωμένος να ζητήσει ψηφοφορία επικύρωσης της συμφωνίας - μερικοί από τους συμβούλους του αλλά και της FARC αντιτάχθηκαν στην ιδέα - το αποτέλεσμα θα είναι δεσμευτικό. Μόνο αν επικυρωθεί, οι περίπου 7.000 μαχητές της FARC θα συγκεντρωθούν σε 27 ζώνες συγκέντρωσης, όπου σε διάστημα έξι μηνών θα παραδώσουν τα όπλα τους στους παρατηρητές του ΟΗΕ και θα προετοιμαστούν για την επανένταξή τους στην πολιτική ζωή.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα