“Κόλαση” ανταγωνισμού στη διεθνή αγορά LNG μετά την περικοπή του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη – Κίνδυνος ελλείψεων

Η τελευταία κίνηση της Ρωσίας να μειώσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη εντείνει τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για τις θαλάσσιες αποστολές φορτίων του καυσίμου, ενισχύοντας τον κίνδυνο εκτίναξης των τιμών και ελλείψεων από την Ασία στη Νότια Αμερική.

Οι εταιρείες κοινής ωφελείας στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία επιταχύνουν τα σχέδια για αγορά περισσότερων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για τον χειμώνα υπό τον φόβο ότι η Ευρώπη θα εκτοξεύσει

επίσης την προμήθειά του, σύμφωνα με traders οι οποίοι γνωρίζουν το ζήτημα και τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg. Ακόμη και ορισμένοι ευαίσθητοι ως προς τις τιμές αγοραστές σε χώρες όπως η Ινδία και η Ταϊλάνδη προσπαθούν να προμηθευτούν φορτία ώστε να αποφύγουν την μελλοντική έλλειψη, ανέφεραν.

Η ρωσική Gazprom δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα μειώσει τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream προς την Ευρώπη και πάλι αυτή την εβδομάδα, αναγκάζοντας τους αγοραστές της Γηραιάς Ηπείρου να αναζητήσουν εναλλακτικές όπως το LNG. Οι τιμές spot του υπερψυγμένου καυσίμου, που ήδη διαπραγματεύονται σε εποχικά υψηλά, κινδυνεύουν να αυξηθούν περαιτέρω καθώς οι αγοραστές στην Ευρώπη και την Ασία κινούνται προκειμένου να κερδίσουν φορτίασ ο ένας από τον άλλο, αυξάνοντας τις προσφερόμενες εκ μέρους τους τιμές.

Οι traders εκτιμούν ότι οι τιμές του LNG στη Βόρεια Ασία θα ανέλθουν περίπου στα 45 δολ. ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες την Τρίτη, σε υψηλό από τις αρχές Μαρτίου, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Υπάρχει μια συρρίκνωση του διαθέσιμου LNG κατά τη διάρκεια αυτού του χειμώνα εν μέσω διαταραχών στον εφοδιασμό από τις εξαγωγικές εγκαταστάσεις στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

Το φυσικό αέριο είναι βασικό καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη θέρμανση και το ράλι των τιμών απειλεί με υψηλότερο πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό το επίπεδο τιμών, οι αγοραστές σε ορισμένες αναδυόμενες χώρες – όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Αργεντινή – δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα φορτία spot του καυσίμου, ενώ παλεύουν παράλληλα με ελλείψεις ρεύματος.

Η Νότια Κορέα εργάζεται επί του παρόντος για την εξασφάλιση φορτίων LNG από την αγορά σποτ λόγω ευρύτερων ανησυχιών για τον εφοδιασμό λόγω γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων, δήλωσε το νοτιοκορεατικό Υπουργείο Ενέργειας. Οποιαδήποτε πιθανή διακοπή στην παροχή ρεύματος στη χώρα μπορεί να επιβάλει περισσότερες αγορές spot, σύμφωνα με την Korea Gas Corp.

Η Κίνα – ο κορυφαίος εισαγωγέας LNG στον κόσμο πέρυσι – έχει παραμείνει στο περιθώριο της spot αγοράς λόγω των περιορισμών τους οποίους έχει επιβάλει η έξαρση του κορονοϊού, που περιορίζουν τη ζήτηση για το καύσιμο. Εάν η οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα επιταχυνθεί, αυτό θα μπορούσε γρήγορα να αλλάξει και να οδηγήσει σε λιγότερα φορτία LNG για την Ευρώπη, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Bloomberg Television η Samantha Dart, επικεφαλής έρευνας φυσικού αερίου της Goldman Sachs.

Πηγή: capital.gr

The post “Κόλαση” ανταγωνισμού στη διεθνή αγορά LNG μετά την περικοπή του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη – Κίνδυνος ελλείψεων appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα