"Κλειδί" ο Θεοχαρόπουλος για την "τύχη" της Κουντουρά στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

14:30 8/3/2019 - Πηγή: Antinews

Κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες για τον γρίφο που καλείται να λύσει ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την τοποθέτηση της Έλενας Κουντουρά στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Εδώ και ημέρες έχει διαπιστωθεί νομικό κώλυμα για τη συμπερίληψη της υπουργού Τουρισμού στο ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος, καθώς ο ισχύων νόμος προβλέπει ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή- ευρωβουλευτή.

Όπερ

σημαίνει ότι ή θα πρέπει η κ. Κουντουρά να παραιτηθεί από την βουλευτική της έδρα προκειμένου να βρεθεί στην ευρωβουλή ή θα πρέπει η Κυβέρνηση να αλλάξει στο παρά πέντε των εκλογών τον ισχύοντα νόμο.

Άλλως η κυβερνητική πλειοψηφία θα παραμείνει με 150 βουλευτές καθώς ο διάδοχος της Έλενας Κουντουρά, εκλεγείς με τους ΑΝΕΛ, έχει μείνει πιστός στον αρχηγό του, Πάνο Καμμένο.

Όχι σε αλλαγή νόμου

Το "σταυρόλεξο" αυτό καλείται να λύσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ήδη προβληματικό για την κυβέρνησή του τοπίο, αφού ισχυρισμοί τινών ότι οι ευρωβουλευτές που εκλέγονται αναλαμβάνουν καθήκοντα τον Σεπτέμβριο, δεν ευσταθούν.

Οι ευρωβουλευτές, ήδη από τον Ιούλιο, δηλαδή περίπου έναν μήνα μετά τις ευρωεκλογές της 26ης Μαίου, καλούνται να εγκαταλείψουν τα εθνικά τους κοινοβούλια και να εγκατασταθούν στις Βρυξέλλες.

Από Κυβέρνηση και κόμμα διαμηνύουν πως όποια απόφαση και να ληφθεί τελικώς, θα έχει ως γνώμονα την διασφάλιση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Κοινώς, δεδομένης της προαίρεσης Τσίπρα να εξαντλήσει την τετραετία και οι εθνικές εκλογές να πραγματοποιηθούν το Φθινόπωρο, καμία πρόθεση δεν έχει να ρισκάρει να μείνει η Κυβέρνηση με 150 βουλευτές ούτε για λίγους μήνες.

"Κλειδί" ο Θεοχαρόπουλος- Εκτός ο Δανέλλης

Υπάρχει λύση για ένταξη της Ε. Κουντουρά στο ευρωψηφοδέλτιο χωρίς την αλλαγή του υφιστάμενου νόμου και χωρίς το ρίσκο να ψαλιδιστεί η πλειοψηφία των 151 βουλευτών;

Απολύτως, ναι.

"Κλειδί" για την ευόδωση αυτού του σεναρίου είναι η στάση που θα τηρήσει ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και διαγραφείς από το ΚΙΝΑΛ λόγω της στάσης του στη Συμφωνία των Πρεσπών, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Σημειώνεται, ότι ο κ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος έδωσε πρόσφατα το "παρών" στην εκδήλωση της ευρω-προοδευτικής συμμαχίας με τον Ούντο Μπούλμαν, δεν προσμετράται στους έξι "πρόθυμους" ανεξάρτητους βουλευτές που έδωσαν με τις επιστολές τους στον κ. Τσίπρα την κυβερνητική πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται πως οι έξι ανεξάρτητοι που "κλειδώνουν" το 151 είναι οι : Ε. Κουντουρά, Β. Κόκκαλης, Κ. Ζουράρις, Τ. Κουικ, Κατερίνα Παπακώστα και Σπύρος Δανέλλης.

Εάν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος "ενταχθεί" ( με ποιον τρόπο θα φανεί προσεχώς) στους ανεξάρτητους που στηρίζουν την Κυβέρνηση, τότε ο αριθμός 151, θα παραμείνει αλώβητος ακόμη και με την παραίτηση της Ε. Κουντουρά.

Η λύση αυτή πάντως, δε συνιστά απάντηση και για την έτερη υποψηφιότητα του Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος έπαιξε επίσης "ψηλά" στα σενάρια για ευρω-υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπερ σημαίνει, πως πιθανότατα, θα μείνει εκτός ευρωψηφοδελτίου και θα αξιοποιηθεί από το κυβερνών κόμμα σε επίπεδο εθνικών εκλογών.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα