Κι όμως, το ποτήρι μπορεί να είναι μισογεμάτο

Κάποιοι θέλουν να βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο και δεν έχουν άδικο. Οι συνεχείς αναφορές ξένων ΜΜΕ και οικονομολόγων για χρεοκοπία της Ελλάδας και για προετοιμασία των χωρών για έξοδο από το ευρώ, προφανώς δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, αν κι αυτά είναι παιχνίδια που παίζονται στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Ωστόσο,

εμείς θέλουμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο, όχι γιατί ο Σαμαράς άλλαξε ως διά μαγείας την ατζέντα αλλά γιατί γίνονται κάποιες κινήσεις από όλη την κυβέρνηση που αφήνουν παράθυρα αισιοδοξίας.

Η ξαφνική αλλαγή στάσης του Φ. Ρέσλερ δεν είναι τυχαία και προφανώς έγινε κατόπιν εντολής της Μέρκελ ώστε να αποφορτιστεί το κλίμα ενόψει των συνομιλιών με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Το δημοσίευμα των FT για κατάθεση αιτήματος από τον Α. Σαμαρά για επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής, επίσης δεν είναι τυχαίο. Όταν μάλιστα επικαλούνται και έγγραφο, η υπόθεση γίνεται ακόμη πιο σοβαρή.

Από την άλλη η δήλωση του εκπροσώπου της καγκελαρίας, μπορεί αρχικά να δείχνει ότι το Βερολίνο παγώνει την όποια συζήτηση για επαναδιαπραγμάτευση, στην ουσία όμως αφήνει ορθάνοικτο παράθυρο για διαπραγμάτευση αμέσως μόλις δοθεί η έκθεση της τρόικας. Για πρώτη φορά η Γερμανία δεν είναι τόσο απόλυτη σε ότι αφορά την Ελλάδα.

Επίσης, το δημοσίευμα για την ύπαρξη σχεδίου νέου κουρέματος έως και 100 δις του ελληνικού χρέους, ασφαλώς στα θετικά της ζυγαριάς θα πρέπει να μπει.

Το ίδιο και η δήλωση του Ολι Ρέν ότι η Ελλάδα έχει κάνει περισσότερα απ’ ότι ήλπιζε κάποιος.

Για να μη μιλήσουμε για την παρέμβαση Σρέντερ υπέρ της Ελλάδας, ο οποίος όμως δεν έχει θεσμικό ρόλο.

Όλα αυτά τα δεδομένα αφήνουν χαραμάδες ελπίδας ότι η Ελλάδα θα αποφύγει τη χρεοκοπία και θα πετύχει την επιμήκυνση – ανάσα. Τα πάντα βρίσκονται στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά και στις συζητήσεις με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ.

Κάποιες αποφάσεις της κυβέρνησης δείχνουν αποφασιστικότητα κι ότι κάτι κινείται, όμως τελικός κριτής θα είναι η τρόικα και το πακέτο των 11,5 δις. Αν οι ξένοι δουν ότι έκλεισε το πρόγραμμα τότε θα κάνουν θετική εισήγηση.

Από την άλλη, δε μπορεί η επιμήκυνση να λειτουργήσει εκβιαστικά για απάνθρωπα μέτρα. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά στην κυβέρνηση κι αυτό θα τονίσει ο πρωθυπουγός στους ευρωπαίους ηγέτες. Άλλωστε, με ύφεση στο 7% θα ήταν παράλογο να ζητούν ακόμη μεγαλύτερη κοινωνική καταστροφή.

Keywords
Τυχαία Θέματα