Κ.Φίλης: Η Ευρώπη του 2019 είναι πολύ διαφορετική από του 2014

Τη εκτίμηση πως στην εκλογική διαδικασία που έχει ξεκινήσει από την Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 26 Μαΐου, η τελική καταμέτρηση των ψήφων θα δώσει υψηλότερους αριθμούς συμμετοχής των πολιτών στις Ευρωεκλογές, σε σχέση με το 2014, ακόμη και αν δεν είναι για την ώρα σαφές το τελικό μείγμα των πολιτικών επιλογών των ψηφοφόρων της Γηραιάς Ηπείρου, εξέφρασε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", ο γενικός διευθυντής Ερευνών

του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων ( ΙΔΥΣ) και επικεφαλής του Τομέα Ρωσίας-Ευρασίας και ΝΑ Ευρώπης, διεθνολόγος Κωσταντίνος Φίλης. Ερωτηθείς δε για το πλαίσιο της τρέχουσας πραγματικότητας μέσα στο οποίο ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης θα κατευθυνθεί στις κάλπες παραδέχτηκε πως "η Ευρώπη του 2019 είναι πολύ διαφορετική από την Ευρώπη του 2014".

"Υπάρχει η ελπίδα να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές στην Ευρώπη, από την άλλη αυτοί που φαίνεται να συσπειρώνονται περισσότερο είναι ακριβώς τα κόμματα που δεν θέλουμε να ενισχύονται περισσότερο στην επόμενη Ευρωβουλή, πράγμα το οποίο με βάση τις μετρήσεις και τη δυναμική των πραγμάτων μοιάζει αρκετά πιθανό" σημειώνει ο κ.Φίλης που μάλιστα εκτιμά πως είναι "λογικότερη η συσπείρωση αυτών των σχηματισμών, οι οποίοι μάλιστα έχουν αναπτύξει και διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των και έχουν έρθει αρκετά πιο κοντά με κοινό παρονομαστή την επιθυμία τους για λιγότερη Ευρώπη και την περιχαράκωση στα εθνικά σύνορα, παρά να δούμε τους Ευρωπαίους".

"Λιγότερη" ή "περισσότερη" Ευρώπη;

«Είναι μάλλον πιθανό στις κάλπες να βρεθούν περισσότεροι από αυτούς που θέλουν λιγότερη Ευρώπη, παρά να ενεργοποιηθούν αυτοί που θέλουν περισσότερη. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα έχουμε μια καθαρή νίκη-επικράτηση των δυνάμεων οι οποίες είναι φιλοευρωπαϊκές -και μπορεί να επιθυμούν μια "άλλη" Ευρώπη, αλλά αυτό είναι κάτι διαφορετικό από το να επιθυμούν "καθόλου" ή ελάχιστη Ευρώπη. Είναι λοιπόν αναμενόμενο ότι θα επικρατήσουν">» αναφέρει ο γενικός διευθυντής Ερευνών του ΙΔΥΣ, που σημειώνει όμως με έμφαση πως «σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ορισμένων και οι σχηματισμοί αυτοί που αντιστρατεύονται καθετί ευρωπαϊκό, βρεθούν αθροιστικά σε ένα ποσοστό κοντά στο 30%, αυτό θα είναι οπωσδήποτε μια "καμπάνα" για τις Βρυξέλλες, για όλους αυτούς οι οποίοι οραματίζονται μια Ευρώπη της εμβάθυνσης, της ενοποίησης και όχι των αποκλίσεων και του κατακερματισμού».

Η Ευρώπη του 2019 είναι πολύ διαφορετική από την Ευρώπη του 2014

Ένας διαφορετικός κόσμος και μια διαφορετική Ευρώπη είναι το κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αποφασίζουν από την Πέμπτη οι πολίτες της ΕΕ: "αυτό που μεσολάβησε είναι μεγαλύτερης έντασης οικονομική κρίση, που φαίνεται τρόπον τινά να αποκαθίσταται, πλην όμως η Ευρώπη έχει πλέον να ανταγωνιστεί δυνάμεις όπως η Κίνα, αλλά και άλλες χώρες της Ανατολής, οι οποίες είναι ανερχόμενες οικονομικά. Έτσι φαίνεται ότι η Ευρώπη, ακόμη και σε αυτό το ισχυρό στοιχείο που είχε, της οικονομίας, περνά σε δεύτερη μοίρα. Ταυτόχρονα υπάρχουν τα ζητήματα (σ.σ σε σύγκριση με το 2014) με τα μεταναστευτικά ρεύματα, με τρομοκρατικά χτυπήματα τα οποία έπληξαν και τη συνοχή αλλά και την αλληλεγγύη των κρατών-μελών, εδώ μάλιστα είδαμε τουλάχιστον δύο ή και τρία στρατόπεδα, σε σχέση με το πώς μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος αυτά τα φαινόμενα" τονίζει ο κ.Φίλης.

Σημειώνει δε πως σε ό,τι αφορά το παραπάνω παγκόσμιας διάστασης πλαίσιο, "την ίδια ώρα (σ.σ σε σύγκριση με το 2014) έχουμε δύο γείτονες, όπως είναι η Ρωσία και η Τουρκία που είναι πιο διεκδικητικοί αλλά και αναθεωρητικοί". "Τι βλέπει λοιπόν ο Ευρωπαίος;", διερωτάται ο κ.Φίλης, και απαντά πως βλέπει "να μην τον έχει ωφελήσει η παγκοσμιοποίηση, να υπάρχει μια μεταφορά του πλούτου από τη Δύση στην Ανατολή, ότι η Ευρώπη είναι εκτεθειμένη απέναντι σε προκλήσεις, και κινδύνους ίσως, οι οποίοι επικεντρώνονται στον ευρωπαϊκό περίγυρο και δεν είναι σε θέση να τους αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, ενώ την ίδια ώρα βλέπει αποκλίσεις ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου, Δύσης και Ανατολής".

Αποκλίσεις και γενικό οικονομικό και αναπτυξιακό πλαίσιο δε, "στο οποίο επενδύουν και οι λαϊκιστικές δυνάμεις και οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις", πλαίσιο στο οποίο "διαπιστώνει ότι ακόμη και στο κομμάτι της καινοτομίας, των τεχνολογιών, δεν υπολείπεται μεν, αλλά έχει (σ.σ η ΕΕ) μεγαλύτερο ανταγωνισμό και από την πλευρά των ΗΠΑ (...) αλλά και την άνοδο της Κίνας και άλλων δυνάμεων που έρχονται από την Ανατολή και παίρνουν ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας".

Η επόμενη ημέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Οι Σοσιαλδημοκράτες "ενδεχομένως μπορεί να κοιτάξουν μαζί με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους να κάνουν μια συμμαχία και τουλάχιστον να αποτρέψουν κάτι που εκτιμούν πως δεν είναι καλή εξέλιξη για την Ευρώπη, την εκλογή Βέμπερ", εκτιμά επί της μελλοντικής σύστασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου ο κ.Φίλης. "Λογικά οι δυνάμεις αυτές θα έχουν και πάλι την πρωτοκαθεδρία, το Λαϊκό Κόμμα κατά τα φαινόμενα θα είναι ισχυρότερο των υπολοίπων, το θέμα είναι πώς θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις αυτές και πώς θα ξανακερδίσουν την καρδιά και το μυαλό του μέσου Ευρωπαίου, ο οποίος αυτή τη στιγμή αισθάνεται αποξενωμένος από τις Βρυξέλλες, θεωρεί ότι είναι όργανο των ελίτ. Σε αυτό είναι που επενδύουν οι δυνάμεις που έχουν καβαλήσει το κύμα του λαϊκισμού" τονίζει και καταλήγει πως το σημαντικότερο στοιχείο, που ως "κλειδί" θα δώσει το τελικό αποτέλεσμα, είναι η ίδια η παγκόσμια πραγματικότητα. "Το πιο ανησυχητικό -και νομίζω ότι αυτό είναι που πρέπει να αντιμετωπίσουν όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου- είναι πώς θα κερδίσουν τον Ευρωπαίο, ο οποίος είναι ζαλισμένος και θεωρεί ότι η περιχαράκωση στα εθνικά όρια δεν είναι απαραίτητα μια κακή λύση, παρά το γεγονός ότι οι προκλήσεις που αναπτύσσονται παγκοσμίως απαιτούν συλλογικότητα και συλλογική δράση και αντίδραση" καταλήγει ο γενικός διευθυντής Ερευνών του ΙΔΥΣ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα