Κατρούγκαλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει τη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα

Λίγες ημέρες προτού μεταβεί ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ, με την υπερψήφιση της ανανεωμένης συμφωνίας για τις βάσεις που γίνεται τώρα στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα την καταψηφίσει

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει τη συμφωνία για τις

αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Εμείς θα καταψηφίσουμε τη Συμφωνία«, είπε. Και πρόσθεσε ότι «θα φροντίσουμε να την επαναφέρουμε στο αμοιβαία επωφελές πλαίσιο συνεργασιών που πρέπει να έχουμε με κάθε χώρα και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν επιστρέψουμε στην κυβερνητική εξουσία».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ είπε: «Αλίμονο αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι αν μας γυρίσετε πίσω στην εποχή των Van Fleet και του Peurifoy».

Αφού ο ίδιος χαρακτήρισε τη συμφωνία (MDCA) λεόντειο, παρατήρησε: «Ο χαρακτήρας αυτός φαίνεται με γυμνό μάτι, και εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης πλειοδοσίας πίστης προς τις ΗΠΑ. Πράγματι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε κάτι που ζητούσαν οι Αμερικάνοι από όλους τους πρωθυπουργούς της μεταπολίτευσης και κανείς δεν το έδωσε. Όχι ο Καραμανλής, όχι ο Παπανδρέου, όχι ο Σημίτης, όχι ο Σαμαράς και προφανώς όχι εμείς: Την παραμονή επ’ αόριστο των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα».

Ο Γ.Κατρούγκαλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της «βλάπτει σοβαρά τη χώρα, υποβαθμίζετε το διεθνές της κύρος, ανατρέπετε πάγιες σταθερές της εξωτερικής μας πολιτικής, χωρίς κανένα κέρδος για τη χώρα μας».

Αναλυτικότερα, σημείωσε: «Τι έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του επαφή με τον Πρόεδρο Τραμπ; Δήλωσε πίστη. «Είμαστε πιστοί και δεδομένοι σύμμαχοι» είπε.

Ταυτόχρονα προχώρησε σε μία δέσμευση, μια περίοδο για την οποία δεν υπήρχαν ανάλογες δεσμεύσεις από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να μην έρθουν δίκτυα 5G κινεζικής προέλευσης στην Ελλάδα.

Στείλαμε πυραύλους PATRIOT στη Σαουδική Αραβία και ελληνικά στρατεύματα. Δεν το έχουμε ξανακάνει αυτό, χωρίς απόφαση Διεθνούς Οργανισμού. Γιατί το κάναμε; Ποια ήταν τα συμφέροντά μας εκεί;

Γιατί ήμασταν από τους πρώτους που στείλαμε θανατηφόρο στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία; Και κυρίως γιατί εγκαταλείψαμε το πάγιο δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας; Από το 1979 ο ιδρυτής της δικής σας παράταξης, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πήγε στη Μόσχα, αναδεικνύοντας την ανάγκη η χώρα μας να μην είναι χώρα ίσων αποστάσεων, να είναι χώρα της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου. Να είναι χώρα που έχει πολιτικό σπίτι, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να είναι γέφυρα ανάμεσα στο πολιτικό μας αυτό σπίτι και τις άλλες μεγάλες δυνάμεις.

Τι κέρδισε, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από αυτή την πολιτική του «δώστα όλα». Αυτή την υπέρ πλειοδοσία πίστης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, είχαμε τη χειρότερη χρονιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με συνεχείς παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία το καλοκαίρι στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, που την αντιμετωπίσατε χωρίς κόκκινες γραμμές. Αντιθέτως υποβαθμίσατε τις κόκκινες γραμμές στα έξι μίλια, ουσιαστικά αποθρασύνοντας την τουρκική επιθετικότητα.

Που οδήγησαν οι επόμενοι κύκλοι του στρατηγικού διαλόγου; Οι Αμερικανοί απέσυραν την υποστήριξή τους στον EastMed και, μάλιστα, όχι κυρίως για τεχνικό-οικονομικούς λόγους, αλλά αναφέροντας ότι αποσύρουν την υποστήριξή τους, γιατί προκαλεί εντάσεις στην περιοχή, εντάσεις με την Τουρκία.

Είχαμε συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου που πια δεν είναι μόνο παραβιάσεις εναέριου χώρου, το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι οι υπερπτήσεις αμφισβητούν έμπρακτα την κυριαρχία μας στα νησιά στο πλαίσιο του απαράδεκτου ισχυρισμού ότι, εφόσον είναι στρατιωτικοποιημένα, δεν είναι δικά μας.

Πώς απαντήθηκε αυτό από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πρόσφατα; Με μια έκκληση, «βρείτε τα, μη γίνει κάποιο ατύχημα. Θα πρέπει ο εναέριος χώρος να οριοθετηθεί». Πολιτική, όχι απλώς ίσων αποστάσεων, όταν έχουν προηγηθεί οι παραβιάσεις.

Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο, να δεχθεί την πώληση των F-16 στην Τουρκία;

Οι προτροπές της κυρίας Νούλαντ, ότι να ενταχθεί η Τουρκία στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική χωρίς να μας λέει, τι θα γίνει με τον East Med;

Τα δώσατε όλα και όχι απλώς δεν πήρατε τίποτα πίσω.

Μήπως διεκδικήσατε και πήραμε σε επιχειρησιακό επίπεδο κάτι;

Τίποτα δεν κερδίσατε. Ξέρουμε τι διαπραγματευόσαστε, δεν πετύχατε όμως οποιαδήποτε πρόσθετη ενίσχυση στο πλαίσιο του Foreing Military Financing (FMF), όπως γίνεται με χώρες, όπως η Ιορδανία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος.

Δεν πετύχατε καν να υπάρχει μια πρόσθετη συνεισφορά των Ηνωμένων Πολιτειών για νέο ναύσταθμο στη Σούδα.

Δεν μπορέσατε να πείσετε τις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε καν να υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σκιάθο, που θα ήταν μια έμπρακτη απάντηση στις προσπάθειες της Τουρκίας, να αμφισβητήσει την κυριαρχία μας στα νησιά».

Τέλος, με αφορμή την «κατάργηση της παλιάς ρύθμισης στο άρθρο 7 παρ. 1 της συμφωνίας για τις βάσεις, που προέβλεπε μια διαδικασία διαβουλεύσεων, εφόσον υπήρχε πρόβλημα ερμηνείας ή εφαρμογής της Σύμβασης», ο Γ.Κατρούγκαλος είπε: «Εσείς καταργείτε αυτή τη διάταξη. Γιατί την καταργείτε; Αυτή, αν ήταν επωφελής για μια Σύμβαση που είχε ετήσια διάρκεια, είναι πολύ περισσότερο επωφελής για μια Σύμβαση, έτσι, όπως την κάνατε, θα ισχύει επ’ αόριστον.

Ούτε καν την ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας δεν έχετε σκοπό να επιδιώξετε;

Με ποια λογική καταργήθηκε αυτή η ρύθμιση;

Πάλι ό,τι θέλουν οι Αμερικανοί θα γίνεται σε όλα τα επίπεδα;

Δεν έχει τέλος αυτή η κατηφόρα του «δώστα όλα», της πλειοδοσίας πίστης;

Κάποια στιγμή θα πρέπει να σκεφτείτε και την Ελλάδα, αγαπητοί κύριοι της Νέας Δημοκρατίας».

The post Κατρούγκαλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει τη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα