«Καθαρή» στήριξη από Ολάντ για επιμήκυνση

07:02 5/9/2012 - Πηγή: Antinews

(Ανανεωμένο) Την πρώτη ευρωπαϊκή «ψήφο» υπέρ του ελληνικού αιτήματος για παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής έδωσε  ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος μάλιστα επισήμανε την ανάγκη να δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα της Ελλάδας και της Ισπανίας κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της 18ης και της 19ης Οκτωβρίου.

Δέκα ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά

στο Παρίσι, οπότε ο κ. Ολάντ είχε αναφέρει πως, «εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, η Ευρώπη θα πρέπει να πράξει αυτό που οφείλει», ο Γάλλος πρόεδρος προχώρησε σε μια ακόμα σαφέστερη δήλωση στήριξης προς τη χώρα μας: «Αν η έκθεση της Τρόικας είναι θετική, αν επιβεβαιώσει ότι υπάρχει αξιοπιστία και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να υλοποιηθούν τα μέτρα, τότε θα μπορούσαμε να εκπονήσουμε ένα σχέδιο που να διατηρεί την Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη… Ελπίζουμε η έκθεση της Τρόικας να μας επιτρέψει στη Σύνοδο του Οκτωβρίου να φθάσουμε σε λύση».

Πρόσθεσε, δε, ότι η υπέρβαση της ευρωπαϊκής κρίσης περιλαμβάνει τρεις σταθμούς: (α) εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Ιουνίου, ώστε «η ΕΚΤ να μπορεί να παρεμβαίνει γρήγορα ύστερα από μια σαφή αίτηση κράτους-μέλους» για να μειωθεί το κόστος δανεισμού του, (β) επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας και της Ισπανίας και (γ) υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης.

Ο κ. Ολάντ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η εφαρμογή ενός σχεδίου ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας, ώστε η χώρα μας να κρατηθεί στο ευρώ δεν προϋποθέτει απαραιτήτως τη χορήγηση πρόσθετων κεφαλαίων. Ετσι, φάνηκε να «κλείνει το μάτι» στη συμμετοχή του δημόσιου τομέα (OSI) σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους, από το οποίο θα καλύπτονταν τα 20-30 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα κοστίσει μια διετής παράταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Από το ποσό αυτό, τα 8 δισ. ευρώ υπάρχουν ήδη στο τραπέζι, καθώς έχουν δεσμευθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για το συγκεκριμένο σκοπό. Οι υπόλοιποι πόροι θα μπορούσαν να διασφαλιστούν:

Με συμφωνία αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στην τιμή κτήσης τους, αντί της ονομαστικής. Η ΕΚΤ απέκτησε, ως γνωστόν, ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά σε τιμές πολύ χαμηλότερες της ονομαστικής.Με χορήγηση περιόδου χάριτος, ώστε η πληρωμή των τόκων και των ομολόγων από την Ελλάδα προς τις χώρες της ευρωζώνης να ξεκινήσει μετά το 2020. Εναλλακτικά, πολύτιμη «ανάσα» στη χώρα μας θα έδινε μια απευθείας νέα μείωση του επιτοκίου δανεισμού από το σημερινό 4% στο 3,5% τουλάχιστον.

Η καίρια χθεσινή παρέμβαση του κ. Ολάντ έγινε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Ρώμη μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, ο οποίος έκανε λόγο για ταύτιση απόψεων με το Παρίσι. «Η ταύτιση απόψεων στις διμερείς σχέσεις επιβεβαιώθηκε, όπως και το κλίμα που θα βοηθήσει την οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη και η κοινή εκτίμηση σε σχέση με διεθνείς εξελίξεις», σημείωσε ο κ. Μόντι, καθιστώντας σαφές ό

Keywords
Τυχαία Θέματα